Υπολογιστές κάνουν διαγνώσεις εξίσου καλά με τους γιατρούς | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Υπολογιστές κάνουν διαγνώσεις εξίσου καλά με τους γιατρούς

Οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη σε θέση να κάνουν διαγνώσεις των μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού στους λεμφαδένες εξίσου καλά με τους γιατρούς ή και καλύτερα, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ, με επικεφαλής τον παθολόγο δρα Γερούν βαν ντερ Λάακ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), διοργάνωσαν για πρώτη φορά μια «κόντρα» υπολογιστών εναντίον παθολόγων.
Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό CAMELYON16 (23 ερευνητικές ομάδες από διάφορες χώρες) χρησιμοποίησαν 270 ψηφιακές εικόνες ιστών γυναικών με διαγνωσμένες μεταστάσεις για να εκπαιδεύσουν αλγόριθμους να κάνουν τις σχετικές διαγνώσεις.
Στη συνέχεια, οι 32 αλγόριθμοί που είχαν αναπτυχθεί, κλήθηκαν να εξετάσουν 129 άλλες εικόνες ιστών και να βρουν τυχόν μεταστάσεις. Ο αλγόριθμος έπρεπε να διακρίνει τις εικόνες των ιστών των ασθενών που εμφάνιζαν μεταστάσεις, από εκείνες που δεν είχαν, και να εντοπίσει τα ακριβή σημεία των μεταστάσεων.
Οι ίδιες εικόνες εξετάσθηκαν από μια επιτροπή 11 έμπειρων παθολόγων, οι οποίοι -όπως στις πραγματικές συνθήκες ενός νοσοκομείου- είχαν περιορισμένο χρόνο για να κάνουν τη διάγνωσή τους. Τέλος, ένας ακόμη έμπειρος γιατρός έκανε διάγνωση για τις ίδιες εικόνες, αλλά αυτή τη φορά χωρίς κανένα περιορισμό χρόνου.
Οι πιο αποτελεσματικοί αλγόριθμοι ήσαν όσοι έκαναν χρήση της «βαθιάς μάθησης», στην οποία ο υπολογιστής μαθαίνει να αναγνωρίζει το ζητούμενο έχοντας μάθει από προηγούμενα παραδείγματα.
Ο καλύτερος αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, που ανακηρύχθηκε νικητής, ανίχνευσε τις μεταστάσεις εξίσου καλά με τον παθολόγο που εργάσθηκε χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Κατά μέσο όρο, τόσο ο αλγόριθμος όσο και ο έμπειρος γιατρός έκαναν 1,25 ψευδώς θετικές διαγνώσεις ανά 100 εικόνες (μεταστάσεις που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα).
Κατά μέσο όρο επίσης, οι επτά κορυφαίοι αλγόριθμοι απέδωσαν σημαντικά καλύτερα από τους 11 γιατρούς που αξιολόγησαν τις εικόνες των ασθενών στις ρεαλιστικές νοσοκομειακές συνθήκες υπό πίεση χρόνου.
ΑΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων