Κλειδί της μεταρρύθμισης των υγειονομικών συστημάτων η ψηφιακή υγεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κλειδί της μεταρρύθμισης των υγειονομικών συστημάτων η ψηφιακή υγεία

Η ψηφιακή υγεία είναι ο μοχλός της μεταρρύθμισης των υγειονομικών συστημάτων. Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, του επιχειρηματικού κόσμου, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επαγγελματιών υγείας, διοικητικών στελεχών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό που συμμετέχουν στο συνέδριο Dhealth Conference, που διοργανώνει το eHealth Forum, με θέμα: «eHealth: για ισότιμη πρόσβαση και βιώσιμη ανάπτυξη στην υγεία».
      Το συνέδριο λαμβάνει χώρα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων 19-22 Οκτωβρίου. Το eHealth Forum έχει στόχο να ενώσει τους φορείς ψηφιακής υγείας αλλά και το ευρύ κοινό για «την δημιουργία μιας κοινότητας που θα μαθαίνει, θα χρησιμοποιεί και θα εντάξει την τεχνολογία στην υγεία και την ιατρική».
      Το συνέδριο Dhealth Conference φέτος είναι αφιερωμένο στην προαγωγή καινοτόμων φορέων και συνεχούς ανάπτυξης στον τομέα της ψηφιακής υγείας. Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου κήρυξε η Βιβή Τσαβαλιά, περιφερειακή σύμβουλος, Περιφέρεια Αττικής, και υπεύθυνη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, εκφράζοντας την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής στην καινοτομία και την έρευνα, που συνδέονται άμεσα με την ψηφιακή υγεία.
      Οι εφαρμογές ehealth πραγματικά εξυπηρετούν τα ΑΜΕΑ, τα άτομα 3ης και 4ης ηλικίας -μια αυξανόμενη ομάδα του πληθυσμού για την οποία χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα. Επίσης, στη χώρα μας υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης της τηλεϊατρικής ώστε οι υπηρεσίες περίθαλψης να φτάσουν και τις απομακρυσμένες περιοχές, υπογράμμισε η κ. Τσαβαλιά.
      Τον Δήμο Αθηναίων, που έχει θέσει υπό την αιγίδα του για δεύτερη χρονιά το eHealth Forum, εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη, η οποία αναφέρθηκε στις εφαρμογές ψηφιακής υγείας του Δήμου Αθηναίων «Νοιάζομαι» και Ιατρικός Φάκελος, οι οποίες καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
      Την ανάγκη «συστράτευσης όλων των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας» σε αυτή την περίοδο της κρίσης, επισήμανε ο καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος, μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ και πρόεδρος Ινστιτούτου Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. «Στόχος είναι -όπως είπε- η επιστροφή στην κανονικότητα, για την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και την ανάσχεση των φαινομένων αποεπένδυσης και φυγής ανθρωπίνου κεφαλαίου».
      Η Χριστίνα Παπανικολάου -πρώην γεν. γραμματέας Δημόσιας Υγείας- εκπροσώπησε τον Τομέα Ηλ. Υγείας και Διασυνοριακής Περίθαλψης του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος έχει ως αντικείμενο την ενημέρωση και την εξοικείωση των γιατρών για τις νέες τεχνολογίες. «Η ψηφιακή μεταμόρφωση είναι δυνατή μόνο σε μια βαθιά μεταρρύθμιση υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπανικολάου, αλλά και να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή.
      Ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, που έχει θέσει υπό την αιγίδα του το eHealth Forum, αναφέρθηκε στις προκλήσεις στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης και τις κρίσιμες παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει το κράτος που θα οδηγήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, ο οποίος «μπορεί να επιτρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουμε μεγάλα βήματα τόσο στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη, όσο και στην συγκράτηση του σχετικού κόστους για το δημόσιο». Οι παρεμβάσεις συνίστανται στη σύσταση Ενοποιημένου Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή, στην εξάπλωση και ουσιαστική αξιοποίηση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), στην Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και στο άνοιγμα των αποπροσωποποιημένων δεδομένων του Συστήματος Υγείας.
      Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας και της περίθαλψης με γνώμονα ευκαιρίες και προκλήσεις μίλησε ο Μπάμπης Τσιτλακίδης, Policy Officer, European Commission, Unit for eHealth, Wellbeing & Ageing, DG CONNECT, ενώ ο Δημήτρης Ζωγραφόπουλος, ειδικός επιστήμονας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εστίασε στις νέες ρυθμίσεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων, επισημαίνοντας ότι κάθε πάροχος υγείας-φυσικό ή νομικό πρόσωπο-που επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, οφείλει, από τον Μάιο 2018, να προσαρμόσει τις δραστηριότητές του σε ένα ανανεωμένο - και περισσότερο αυστηρό - νομικό πλαίσιο.
      Την δεύτερη μέρα του συνεδρίου με πρωτοβουλία του eHealth
      Forum και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) συναντήθηκαν σε μια συνεδρία του Digital Health Conference, δήμοι, πανεπιστημιακοί, ειδικοί της πληροφορικής της υγείας και εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων για να συζητήσουν πώς οι υπηρεσίες ψηφιακής υγείας μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών. Όπως τονίστηκε, η συνεργασία μεταξύ όλων των παραπάνω φορέων ήδη έχει γίνει πράξη, πρέπει να συνεχιστεί και να προχωρήσει ακόμη περισσότερο.
      Προηγήθηκαν παρουσιάσεις καλών πρακτικών από ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες, οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Javier Quiles del Rio, από την περιφέρεια της Γαλικίας, παρουσίασε την επιτυχημένη εκμετάλλευση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο έργο «Codigo 100», ενώ ο Adria Garcia Font, από την Καταλονία, παρουσίασε το τοπίο της αγοράς για τις εφαρμογές υγείας και κοινωνικής φροντίδας, σε μια από τις πιο προχωρημένες περιφέρειες της Ευρώπης στις ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες.
      Οι εκθέσεις του eHealth Forum
      Η έκθεση εφαρμογών ψηφιακής υγείας και εκπαίδευσης για την ηλεκτρονική υγεία του eHealth Forum και ο κήπος του Startup Garden άνοιξαν από χθες τις πόρτες τους στο κοινό και θα παραμείνουν ανοιχτές έως 22 Οκτωβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και λειτουργούν από 9.00 το πρωί μέχρι 8.00 το απόγευμα.
       Έκθεση Ψηφιακής Υγείας. Ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο τηλεϊατρικής θα καλωσορίζει τους επισκέπτες και online γιατρός θα τους προσφέρει «ζωντανά» έναν βασικό ιατρικό έλεγχο. Κοντά θα βρίσκεται κι ένα εξυπηρετικότατο ρομπότ που δημιούργησε το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για να φροντίζει τον παππού και τη γιαγιά όταν μένουν μόνοι τους στο σπίτι, ενώ έχουν επίσης ετοιμαστεί εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους τους πολίτες, αλλά και Hackathon με αντικείμενο την ψηφιακή υγεία, για μαθητές και σπουδαστές.
      Με στόχο τη διάδοση της γνώσης και την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τις πάμπολλες δυνατότητες για καλύτερη ποιότητα ζωής που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, στους χώρους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενηθεί, έως 22 Οκτωβρίου, ο «Κήπος της Καινοτομίας» (Startup Garden) με δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις, startups και spinoffs, να παρουσιάζουν πρακτικές εφαρμογές και λύσεις για θέματα υγείας / ευεξίας.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων