Μαθητές εκπαιδεύονται στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μαθητές εκπαιδεύονται στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση

Χίλιοι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, θα εκπαιδευτούν στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) κατά τη διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης «Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», που πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.
Η εκπαίδευση θα γίνει με τη βοήθεια προπλασμάτων υπό την επίβλεψη εκπαιδευτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, ενώ παράλληλα μαθητές, που έχουν ήδη εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί ως ανανήπτες της βασικής υποστήριξης ζωής και της αυτόματης εξωτερικής απινίδωσης, θα προσομοιώσουν την αντιμετώπιση ενός καθηγητή τους, ο οποίος θα υποδύεται το θύμα καρδιακής ανακοπής.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΕΕΠΦ) και τον οργανισμό «Kids Save Lives-Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανακοπή.
Σημειώνεται, ότι φέτος, από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 13 Ιουνίου, η ΕΕΕΠΦ και ο οργανισμός «Kids Save Lives-Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» εκπαίδευσαν στην ΚΑΡΠΑ και στην αναγνώριση και αντιμετώπιση του τραύματος 2.829 μαθητές και 286 εκπαιδευτές 35 σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση επιβίωσης θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης EURECA ONE, στην οποία συμμετείχαν 27 ευρωπαϊκές χώρες. «Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα η εκπαίδευση των πολιτών στην ΚΑΡΠΑ και παρά την υπουργική σύσταση για τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, υπηρεσίες, κ.λπ., υπάρχουν μόνο μερικές εκατοντάδες. Η λύση είναι η μαζική εκπαίδευση των μαθητών και πολιτών στην ΚΑΡΠΑ. Η εκπαίδευση των παιδιών στα ελληνικά σχολεία μέσω του οργανισμού «Kids Save Lives-Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για την εκπαίδευση ενός μεγάλου πληθυσμού, ώστε στο μέλλον να υπάρξει ένα μεγαλύτερο δίκτυο ενηλίκων που να είναι εκπαιδευμένοι στην ΚΑΡΠΑ και να επαναφέρουν στη ζωή άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ» επισήμανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του οργανισμού «Kids Save Lives-Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» και διευθυντής σεμιναρίων βασικής υποστήριξης ζωής, Αναστάσης Στεφανάκης, ο οποίος είναι διασώστης του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων