Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 1.9 δισεκατομμύρια άνθρωποι υπέρβαροι και 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 1.9 δισεκατομμύρια άνθρωποι υπέρβαροι και 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα

ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ ΚΛΕΟΠΑ*
1.9 δισεκατομμύρια άνθρωποι υπέρβαροι και 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα ανά το παγκόσμιο (FAO,2017)

O Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (ΦΑΟ) οργανώνει κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου εκδηλώσεις σε πέραν από 150 χώρες για να τιμήσει την ίδρυση του Οργανισμού από το 1945, καθιστώντας αυτή την ημέρα μια από τις πιο γνωστές και σημαντικές ημέρες του ημερολογίου των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός των δράσεων αυτής της ημέρας είναι η προαγωγή και η ευαισθητοποίηση του κοινού για όσους υποφέρουν από την πείνα και την ανάγκη της επισιτιστικής ασφάλειας και θρεπτικής υγιεινής διατροφής για όλους.
Τo μήνυμα για τη Παγκόσμια ημέρα διατροφή 2017 είναι: “Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης. Επενδύστε στην επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη” (FAO, 2017). H ανεπαρκής επισιτιστική ασφάλεια και η αγροτική ανάπτυξη ευθύνεται για το φαινόμενο της μετανάστευσης αλλά και της αστυφιλίας ειδικά στου νέους.
"Η επισιτιστική ασφάλεια υφίσταται όταν όλοι οι άνθρωποι, ανά πάσα στιγμή, έχουν φυσική και οικονομική πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα που ικανοποιούν τις διατροφικές τους ανάγκες για μια δραστήρια και υγιεινή ζωή" (Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τη Διατροφή, 1996).

Γιατί μας αφορά η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής;
Το δικαίωμα στη διατροφή αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Η επένδυση σε βιώσιμα συστήματα διατροφής (επισιτισμού) και η ανάπτυξη της υπαίθρου αποτελούν τρόπους αντιμετώπισης της αυξανόμενης ανάγκης για παραγωγή τροφίμων ανά το παγκόσμιο, λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού της γης, της κλιματικής αλλαγής και των μεγάλων ροών μεταναστευσης πληθυσμών.

Πως αυτό συνδέεται με την Κύπρο : Τροφή για Σκέψη.
«Η σπατάλη τροφίμων στη Κύπρο ανέρχεται στα 626 kg  ανα άτομο το χρόνο, είναι η 2η χώρα στη Ευρώπη με τα υψηλότερα ποσοστά σπατάλης τροφίμων ανά νοικοκυριό (Eurostats, 2016)»
Στην Κύπρο το φαινόμενο της αστυφιλίας αλλά και της μετανάστευσης από τα χωριά στις πόλεις ή σε άλλες χώρες έχει επηρεάσει πολύ την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας και κατά συνέπεια τη βιωσιμότητα μικρών κοινοτήτων όπως π.χ τα χωριά. Η επισιτιστική ασφάλεια στηρίζεται κυρίως σε εισαγωγές τροφίμων κάτι το οποίο δεν είναι βιώσιμο και ούτε βοηθά στη αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Το γεγονός ότι σε ανεπτυγμένες πόλεις της Κύπρου υπάρχουν τα κοινοτικά παντοπωλεία  που παρέχουν τα απαραίτητα δεν μπορεί να θεωρείται ως μέτρο αντιμετώπισης της πείνας και φτώχειας που παρατηρείται σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Θέματα όπως η κοινωνική εξαθλίωση, η μετανάστευση και η σπατάλη τροφίμων δεν λαμβάνουν της ανάλογης προσοχής από το κοινό ή την Πολιτεία.
Ένα βιώσιμο εναλλακτικό σύστημα διατροφής που θα μπορούσε να προωθήσει η Πολιτεία είναι η θεσμοθέτηση "Συμβουλίων Τροφίμων" σε τοπικό η εθνικό επίπεδο.

Γεγονότα που πρέπει να γνωρίζουμε για την επισιτιστική ασφάλεια
  • Ο άνθρωπος παράγει αρκετό φαγητό για να σιτίσει όλο τον πληθυσμό της γης.                                                                    
  • Ο υποσιτισμός στη παγκόσμια οικονομία κοστίζει 3.5 τρισεκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) ετησίως.
  • Η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 60%  μέχρι το 2050 για να τροφοδοτήσει τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό. 

* Διδακτορική φοιτήτρια Σχολής Επιστημών Υγείας ΤΕΠΑΚ – Τμήμα Νοσηλευτικής /MScΕπιδημιολογίας και Βιοστατιστικής –Διεθνές Ινστιτούτο για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία

paideia-news.com

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων