Στα άκρα η κόντρα Λουράντου - ΕΟΠΥΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Στα άκρα η κόντρα Λουράντου - ΕΟΠΥΥ

Συμπληρώνονται σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από την απόφαση των φαρμακοποιών της Αθήνας και του Πειραιά να κόψουν την πίστωση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια ιατροτεχνολογικών υλικών, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλώσιμων υλικών. Η κινητοποίηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ξεκίνησε την 1η Αυγούστου και προς το παρόν το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο δεν φαίνεται στον ορίζοντα...

Αντίθετα, ολοένα και βαθαίνει η κόντρα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με φόντο τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των φαρμακείων, που αποτέλεσε την κύρια αιτία για την έναρξη της κινητοποίησης. Τα φαρμακεία της Αττικής καταγγέλλουν επιλεκτικές πληρωμές, καθυστερήσεις στην αποζημίωση των αναλωσίμων και αθέτηση υποσχέσεων από τον πρόεδρο του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη να επέλθει η κανονικότητα στις εξοφλήσεις. Στη μέση οι ασθενείς, όπως για παράδειγμα όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, που πλέον πληρώνουν από την τσέπη τους τις βελόνες ινσουλίνης και τις ταινίες μέτρησης σακχάρου, όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη ή όσοι χρειάζονται ειδικά βρεφικά γάλατα.

Περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξε η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να παρακάμψει ουσιαστικά τα φαρμακεία της Αττικής μετά τη συνεχιζόμενη κινητοποίηση και να ενημερώσει τους ασθενείς πως μπορούν να προμηθεύονται αναλώσιμα απευθείας από εταιρείες ιατρικών ειδών, αναρτώντας κατάλογο με τις επωνυμίες των επιχειρήσεων και τις διευθύνσεις τους. Ειδικότερα, το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για το διαβήτη, οι ασθενείς μπορούν να το προμηθεύονται σε περίπτωση ανάγκης από το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Ρέντη, ενώ όπως αναφέρει ο Οργανισμός, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα επεκταθεί το δίκτυο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος απαντά πως μέχρι και την Τρίτη 22 Αυγούστου, ο ΕΟΠΥΥ είχε πληρώσεις μόλις 7 φαρμακεία για τον Ιανουάριο και 41 φαρμακεία για τον Φεβρουάριο, συνεπώς για τον Ιανουάριο παραμένουν απλήρωτα 466 για δε τον Φεβρουάριο 748 φαρμακεία. Όπως αναφέρει, ο ΕΟΠΥΥ είχε υποσχεθεί στους φαρμακοποιούς πως μέχρι τις 7 Αυγούστου τα μέλη των δύο Συλλόγων του Λεκανοπεδίου θα εξοφλούσε τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στη χθεσινή έκτακτη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμης με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, οι φαρμακοποιοί της Αττικής δεν προσήλθαν.

"Επειδή λοιπόν η κοροϊδία έχει και τα όριά της και επειδή ο ΕΟΠΥΥ περί άλλων τιρβάζει, ας απευθυνθούν οι ασφαλισμένοι στον Υπουργό Υγείας που όπως φαίνεται έχει συνηγορήσει στις περικοπές των γνωματεύσεών μας, στις μη πληρωμές μας, στις μειώσεις των τιμών αποζημίωσης κάτω και από τις τιμές χονδρικής ώστε ουδείς να μπορεί να τα προμηθευθεί και τόσα άλλα των οποίων ουκ έστι αριθμός” ήταν η ανάρτηση του προέδρου του ΦΣΑ Κ. Λουράντου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Να σταματήσουν οι φαρμακοποιοί την αναστολή πίστωσης ζητούν οι ασθενείς. Όπως ανέφερε στο Capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Χρήστος Δαραμήλας, θα πρέπει να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών, συμπληρώνοντας πως αδυνατεί πια να κατανοήσει τους λόγους που τα φαρμακεία της Αττικής συνεχίζουν το εμπάργκο, δεδομένου πως ο ΕΟΠΥΥ ισχυρίζεται πως οι πληρωμές προχωρούν.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων