Όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση και οι δεσμεύσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση και οι δεσμεύσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το ραντεβού εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Χρήστο Δαραμήλα, με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήριο Μπερσίμη.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε ότι όλα τα μέτρα του Οργανισμού θα κινούνται προς την κατεύθυνση της ποιότητας και της εξασφάλισης της ένταξης των νέων τεχνολογιών, εφόσον έχουν όφελος στον πάσχοντα. Ο κ. Μπερσίμης επισήμανε ότι αυτή την περίοδο γίνεται προσπάθεια να γίνει εξορθολογισμός του Οργανισμού, προκειμένου το όφελος αυτό να επιστρέφει στον τελικό αποδέκτη που είναι ο άνθρωπος με σακχαρώδη διαβήτη.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι όλα τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά θα πρέπει να εντάσσονται στο Μητρώο του ΕΟΠΥΥ – ΕΚΑΠΤΥ, ανταποκρινόμενα στα εκάστοτε κάθε φορά πρότυπα – τεκμήρια συμμόρφωσης (ΙSO) που πιστοποιούν την ποιότητα των εν λόγω προϊόντων, για να μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ο οποίος, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, θα δημοσιευτεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα δίνεται η δυνατότητα της ένταξης κάθε νέας τεχνολογίας που έχει όφελος προς το άτομο με σακχαρώδη διαβήτη.
Διευκρινίσεις, επίσης, δόθηκαν σχετικά με την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ: «Οδηγίες σχετικά με τη συνταγογράφηση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού» (Αρ. Πρωτ.: ΔΒ4Γ/Γ55/οικ. 30432 – 18/7/2017). Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, δόθηκε λύση στο πρόβλημα που εντοπίστηκε στο θέμα με το βιβλιάριο υγείας, στο οποίο ο πάροχος θα έπρεπε να καταχωρεί τη γνωμάτευση και να σημειώνει την εκτέλεση με σφραγίδα και υπογραφή σε αυτό.
Επιπλέον, στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο πάροχος θα πρέπει να προσκομίζει τη γνωμάτευση του ΑΥΣ σε περίπτωση που απαιτείται και έχει εγκριθεί πρόσθετη, από τη χορηγούμενη από τον ΕΚΠΥ, ποσότητα. Προς το παρόν με τη γνωμάτευση του ΑΥΣ θα μπορεί το άτομο με σακχαρώδη διαβήτη να προμηθεύεται την επιπλέον ποσότητα. Πρόταση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία και κατατέθηκε στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, είναι να υπάρχει πάνω στην εγκριτική απόφαση του ΑΥΣ ένας κωδικός, ο οποίος, αφού εισαχθεί από το γιατρό κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση να εμφανίζονται οι ποσότητες που έχει εγκρίνει ο ΑΥΣ για το συγκεκριμένο ΑΜΚΑ.
Αναφορικά με το θέμα του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης, θα υπάρχει ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες από σήμερα, από την οποία θα αναμένουμε το καλύτερο δυνατό σενάριο.
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ειδικά στο κομμάτι των αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, έγινε με βάση προγενέστερη μελέτη των προηγούμενων ετών, ενώ η εξέλιξή του θα παρακολουθείται και, όπου χρειαστεί, θα μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
Επιπλέον, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία μετακύλιση κόστους στους πάσχοντες και σε αυτήν την περίπτωση τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη συνεχίζουν να προμηθεύονται το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό με βάση την, από το νόμο, συμμετοχή. Σε αντίθετη περίπτωση αυτό αποτελεί έκνομη και παράνομη ενέργεια.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μας ανέφερε επιπρόσθετα ότι υπάρχει επικοινωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με στόχο την επίλυση του προβλήματος που, όπως έχει ανακοινωθεί, υπάρχει ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε από 1η Αυγούστου.
Κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί κανονικά η πρόσβαση των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μένει σε εγρήγορση παρακολουθώντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τους χρόνους που ο ίδιος πρότεινε και θα παρέμβει όποτε χρειαστεί.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων