Απώλειες τζίρου 1 δισ. ευρώ βλέπουν φέτος οι φαρμακευτικές | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Απώλειες τζίρου 1 δισ. ευρώ βλέπουν φέτος οι φαρμακευτικές

Απώλειες τζίρου που θα φτάνουν το ένα δισ. ευρώ βλέπουν φέτος οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις λόγω των υποχρεωτικών εκπτώσεων και των επιστροφών προς τον ΕΟΠΥΥ με τις οποίες θα επιβαρυνθούν και αυτή τη χρονιά, προκειμένου να καλυφθεί η υπέρβαση στον προϋπολογισμό του φαρμάκου.

Η τελευταία ενημέρωση που έλαβαν οι εταιρείες μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δείχνει το μέγεθος της "τρύπας": Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μόνο για τους πέντε πρώτους μήνες του 2017, η υπέρβαση ανέρχεται περίπου σε 320 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να έχει υπολογισθεί η εισαγωγή νέων φαρμάκων, τα οποία κατά βάση είναι ακριβότερα και σύμφωνα με φορείς της αγοράς θα εκτοξεύσουν τον προϋπολογισμό του φαρμάκου, και άρα το ύψος των αναγκαστικών επιστροφών (claw back).

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, μετά τα νέα μέτρα που επέβαλε το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του τελευταίου μνημονίου για την εισαγωγή και αποζημίωση των καινοτόμων σκευασμάτων, το rebate- δηλαδή οι αναγκαστικές εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία στις τιμές των θεραπειών- θα είναι αυξημένο κατά 140 εκατ. ευρώ αυτή τη χρονιά και δεν θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του clawback κατά 30% για το 2017 (όρος ο οποίος περιλαμβανόταν στα προαπαιτούμενα).

Επιπλέον, σύμφωνα με τις φαρμακευτικές, οι εταιρίες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα σημειώματα του νεοεισαχθέντος ενοποιημένου rebate για το πρώτο τρίμηνο του 2017, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι από 2 έως 5 φορές παραπάνω, πέραν των αρχικών προβλέψεων, ενώ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή (στα 1,94 δις. ευρώ), όπου συμπεριλαμβάνεται το κόστος των εμβολίων και της κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών.

Οι επιχειρήσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των μέτρων στην αγορά, αναφέροντας πως καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, φαινόμενο που δεν συναντάται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όταν ήδη οι τιμές των on patent και off patent προϊόντων (σκευάσματα που προστατεύονται από πατέντα και που βρίσκονται εκτός προστασίας αντίστοιχα) είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Σε επιστολή που έστειλαν προς τον υπουργός Υγείας Ανδρέα Ξανθό στον απόηχο του καταιγισμού των νέων μέτρων, τονίζουν πως δεν έχει αποτιμηθεί η επίπτωσή τους στη φαρμακευτική δαπάνη και στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας, δεν υπάρχει κάποια σχετική μελέτη σχετικά με τις παρενέργειες στον κλάδο και πως οι παρεμβάσεις που προωθούνται απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιριών, εγκυμονούν τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας, μηδενίζουν την προβλεψιμότητα των εταιριών και –το κυριότερο- απειλούν ευθέως την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων