Yγιεινή διατροφή για την ψωρίαση: γεγονός ή μύθος; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Yγιεινή διατροφή για την ψωρίαση: γεγονός ή μύθος;

του Χριστόφορου Τζερμιά, δερματολόγου, medlabnews.gr

Πολλοί από αυτούς που ζουν με ψωριαση πιστεύουν, ότι βάζοντας την υγιεινή διατροφή στο τραπέζι τους, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην θεραπεια ψωριασης και να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Αν και υπάρχουν λίγες ενδείξεις για το γεγονός αυτό, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της ψωρίασης και τη μείωση των εξάρσεων. Σε αυτό συνηγορούν και οι μαρτυρίες πολλών ασθενών, που έχουν παρατηρήσει θετικές αλλαγές σε ότι αφορά την κατάστασή τους. Ακόμη κι αν οι ψωριασικές βλάβες στο δέρμα τους μπορεί να μην βελτιώνονται ιδιαίτερα με τις αλλαγές στη διατροφή τους, υποστηρίζουν ότι η μείωση του βάρους τους και συνεπώς οι μειωμένοι δείκτες χοληστερόλης και σακχάρου στον οργανισμό τους, τους κάνουν να νιώθουν πολύ δυνατότεροι για την αντιμετώπιση της επίμονης και χρόνιας αυτής ασθένειας.

Προτού οι ασθενείς με ψωρίαση αποφασίσουν να αλλάξουν τη διατροφή τους, είναι αναγκαίο να ενημερώνουν τον εξειδικευμένο δερματολόγο για να προσαρμόσει αναλόγως την θεραπευτική αγωγή και να προλάβει οποιαδήποτε επιδείνωση στην σοβαρότητα της κατάστασής τους. Αυτό υποστηρίζουν εξειδικευμένοι ερευνητές της ψωρίασης, μεταξύ αυτών και ο Δρ. Joel Gelfand από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στην Αμερική.

Υπάρχουν διάφορες μελέτες που συνδέουν την ψωρίαση με το πλεονάζον βάρος και την παχυσαρκία. Σε μία από αυτές, που δημοσιεύθηκε το 2004 στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, αναφέρεται πως ο κίνδυνος για εμφάνιση ψωρίασης και ψωριασικής αρθρίτιδας σε άτομα που έχουν την προδιάθεση, όπως και η επιδείνωσή της σε άτομα που ήδη νοσούν, μεγαλώνει όσο αυξάνεται ο δείκτης μάζας του σώματος (ΔΜΣ). Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι υπέρβαροι ασθενείς μετά από απώλεια βάρους είδαν να βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους επειδή μειώθηκε η έκκριση κυτοκινών, πρωτεϊνών υπεύθυνων για την πρόκληση φλεγμονών στο δέρμα.

Σε μια άλλη μελέτη, δημοσιευμένη στο British Journal of Dermatology, μετά από έρευνα διάρκειας 20 εβδομάδων σε άτομα με ψωρίαση παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ μείωσης του βάρους του σώματος και μείωσης της σοβαρότητας της ψωρίασης. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε σε συνδυασμό με σωματική άσκηση και συστηματική θεραπεία ψωριασης.

Η ψωρίαση σαν ασθένεια θεωρείται σοβαρή, καθώς έχει άμεση σχέση με καρδιαγγειακά νοσήματα. Το γεγονός αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τους υπέρβαρους ασθενείς με ψωρίαση να επιδιώκουν τη μείωση του βάρους τους ώστε να απομακρύνουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως είναι η αρτηριακή υπέρταση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη.

Η μείωση του βάρους και η διατήρηση ενός κανονικού βάρους προϋποθέτει για τον ασθενή με ψωρίαση ότι πρέπει να γνωρίζει αν το βάρος του είναι κανονικό! Αυτό υπολογίζεται με τον δείκτη μάζας του σώματος (ΔΜΣ). Το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να βρει τον δικό του ΔΜΣ είναι να πολλαπλασιάσει το ύψος του με το ύψος του (!) και μετά να διαιρέσει το βάρος του με το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού.
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει ύψος 1,70 μέτρα και βάρος 70 κιλά. Πολλαπλασιάζοντας 1,70 x 1,70 = 2,89 και διαιρώντας 70 : 2,89, βρίσκουμε ότι ο δείκτης ΔΜΣ είναι 24,22. Βλέποντας τώρα στον πίνακα που ακολουθεί την αντιστοιχία ΔΜΣ και κατάταξη βάρους, παρατηρούμε ότι το άτομο αυτό από άποψη βάρους κατατάσσεται ως κανονικό. Ο πίνακας αυτός αφορά άτομα που είναι 20 ετών και πάνω.



ΔΜΣ
Κατάταξη βάρους
Κάτω από 18.5
Λιποβαρής
18.5—24.9
Κανονικός
25.0—29.9
Υπέρβαρος
30.0 και άνω
Παχύσαρκος




Για να χάσει κάποιος βάρος, θα πρέπει οι θερμίδες που καίει να είναι περισσότερες από όσες καταναλώνει. Αυτό επιτυγχάνεται με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, θα πρέπει η διατροφή του να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα με μηδενική ή χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ωστόσο, ο ασθενής με ψωρίαση θα πρέπει προτού ξεκινήσει πρόγραμμα διατροφής, να συμβουλευτεί πρώτα τον εξειδικευμένο δερματολόγο και τον ενδοκρινολόγο-διατροφολόγο των πρότυπων ιατρείων Intensive Quality για την θεραπεία της ψωρίασης.
Η ένταξη προγράμματος διατροφής στη συνολική θεραπευτική αγωγή που ακολουθεί κάποιος με ψωρίαση, συμπεριλαμβανομένης της φωτοθεραπείας ως απαραίτητη μέθοδος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, προϋποθέτει ότι γίνεται κατά κύριο λόγο για την ενίσχυση της θεραπείας του ασθενούς και την βελτίωση της υγείας του.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων