Μπλε φάλαινα. Τι είναι, πώς λειτουργεί και τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε το κακό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μπλε φάλαινα. Τι είναι, πώς λειτουργεί και τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε το κακό

Η «μπλε φάλαινα», το παιχνίδι αυτοκτονίας που μόνο στη Ρωσία φαίνεται να έχει οδηγήσει περισσότερους από 130 έφηβους στο θάνατο, εμφανίστηκε πλέον και στη χώρα μας και προκαλεί πανικό στους γονείς.

επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, iatrikanea / medlabnews.gr
Η «μπλε φάλαινα», το παιχνίδι αυτοκτονίας που μόνο στη Ρωσία φαίνεται να έχει οδηγήσει περισσότερους από 130 έφηβους στο θάνατο, εμφανίστηκε πλέον και στη χώρα μας και προκαλεί πανικό στους γονείς.

Μόλις μέσα σε δύο 24ωρα την περασμένη εβδομάδα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δύο διαφορετικές καταγγελίες που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν, οι οποίες έκαναν λόγο για αυτοτραυματισμούς μίας 9χρονης και μίας 14χρονης, σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Το γεγονός ότι οι δύο ειδήσεις έκαναν το γύρο του διαδικτύου, παρότι καμία από τις δύο δεν επιβεβαιώθηκε (χωρίς κανείς να μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος ότι δεν ισχύουν), είναι ενδεικτικό της υστερίας γύρω από ένα θέμα για το οποίο οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Στην Κρήτη ένας πατέρας κοινοποίησε στο Facebook: «Προσοχή! Η κόρη μου (9 ετών) ήρθε από το σχολείο και μου είπε ότι συμμαθήτριά της «γρατζουνίστηκε» παίζοντας την καινούργια μάστιγα που λέγεται «Μπλε Φάλαινα»… Σοκαρισμένος και μόνο που ήξερε η μικρή μου τι είναι η μπλε φάλαινα, την «ψάρεψα» για πληροφορίες. Από άλλα παιδιά στο σχολείο το έμαθε. Θα προβώ σε ενημέρωση των γονέων. Για τους μη γνώστες επίτηδες δεν γράφω τι είναι η «Μπλε Φάλαινα» για να ψάξετε και τα θύματά του! Προσοχή μιλήστε στα παιδιά σας. Παρακαλώ κοινοποιήστε».

Η αρρωστημένη λογική του Φίλιπ Λις, εμπνευστή του συγκεκριμένου παιχνιδιού, που δήλωσε «περήφανος γιατί καθαρίζει τον κόσμο από τα βιολογικά απόβλητα», όπως χαρακτήρισε τους εφήβους που οδηγεί στην αυτοκτονία, είναι να ωθήσει προβληματισμένα παιδιά να πάρουν αυτή τη δραματική απόφαση μέσα από μία σειρά δοκιμασίες.

Η «μπλε φάλαινα» έχει μία συγκεκριμένη «στρατηγική» που διαρκεί 50 ημέρες, μέχρι τη στιγμή που δίνει εντολή για την τελευταία δοκιμασία που είναι η αυτοκτονία. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο έφηβος υποβάλλεται σε έναν ψυχολογικό «πόλεμο» που οδηγεί μαθηματικά στην απόγνωση. «Παίζει» με το μυαλό όσων συμμετέχουν με απαισιοδοξία, μίσος, δυστυχία, κατάθλιψη και κούραση.

Οι κανόνες κρατούν μακριά από την αγάπη και τη στήριξη τα παιδιά και ουσιαστικά προσπαθούν να εξαντλήσουν πνευματικά, αλλά και σωματικά τους εφήβους που συμμετέχουν. Ακόμα κι αν κάποιος έφηβος δεν έχει τάσεις αυτοκτονίας, αλλά ξεκινήσει το παιχνίδι από καθαρή περιέργεια, δεν αποκλείεται να οδηγηθεί στο τέλος στο να αφαιρέσει τη ζωή του, αφού υποβάλλεται σε διάφορες δοκιμασίες, όπως το να κοιμάται ελάχιστα, το να μην εμπιστεύεται και να μην «ανοίγεται» σε κανέναν, ενώ όσοι παίζουν προτρέπονται επίσης στο να αποκτήσουν επιβλαβείς συνήθειες. Επιπλέον η «μπλε φάλαινα» προσπαθεί να βάλει τους έφηβους σε μία λογική «σκότους», κάνοντας τους ακόμα και να παρακολουθούν συνεχώς ταινίες τρόμου.

Η πρώτη δοκιμασία μπορεί να είναι τελείως αθώα. Για παράδειγμα, το μόνο που έπρεπε να κάνει ένας έφηβος όταν ξεκίνησε ήταν να αγγίξει τη μύτη του με τον δεξί του αντίχειρα. Όσο περνάει ο καιρός οι δοκιμασίες γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες, φτάνουν στο να κάνει κακό ο έφηβος στον εαυτό του με ξυράφια, να χαστουκίζεται με δύναμη ή να παίρνει υπνωτικά χάπια, ενώ η τελευταία δοκιμασία, 50 ημέρες μετά, είναι η αυτοκτονία.


Αν ένας έφηβος εγκαταστήσει το παιχνίδι σε κάποια συσκευή, δεν μπορεί στην συνέχεια να κάνει απεγκατάσταση. Το σκριπτάκι του προγράμματος δεν του επιτρέπει καν να το διαγράψει. Μάλιστα έφηβοι έχουν δηλώσει πως αρχικά σου ζητάει όλα σου τα στοιχεία κι αν αποφασίσεις κάποια στιγμή σταματήσεις το παιχνίδι, τότε ξεκινάνε να σε τρομοκρατούν απειλώντας πως «θα σε βρουν». Πολύ απλά,εάν μπει ένα παιδί σε αυτή τη διαδικασία, φροντίζουν να την ολοκληρώσει.



Δείτε τις εντολές που πήρε ένας έφηβος μέχρι την τελική ημέρα, της αυτοκτονίας:

1. Χάραξε με ένα ξυράφι «f57» στο χέρι του, στείλε φωτογραφία στον «κόουτς» σου

2. Ξύπνα στις 4.20 το πρωί και παρακολούθησε ψυχεδελικά και τρομαχτικά βίντεο που θα σου στείλει ο «κόουτς»

3. Κόψε το χέρι σου με ξυράφι, πάνω στις φλέβες, αλλά όχι βαθιά. Μόνο τρία κοψίματα. Στείλε φωτογραφία στον «κόουτς»

4. Ζωγράφισε μία φάλαινα σε ένα χαρτί. Στείλε φωτό

5. Έαν είσαι έτοιμος να γίνεις φάλαινα σχημάτισε «ΝΑΙ» στο πόδι σου. Εάν όχι, κόψε τον εαυτό σου πολλές φορές (αυτοτιμωρήσου)

6. Εργασία με με κρυπτογράφηση

7. Κόψε και σχημάτισε F40 στο χέρι σου. Στείλε φωτογραφία στον «κόουτς»

8. Γράψε #i_am_whale" στο VKontakte status σου

9. Πρέπει να ξεπεράσεις τον φόβο σου

10.Ξύπνα στις 4.20 το πρωί και ανέβα σε κάποια ταράτσα (Όσο πιο ψηλά γίνεται)

11. Κόψε και σχημάτισε μία φάλαινα στο χέρι σου με ξυράφι. Στείλε φωτό

12. Παρακολούθησε όλη μέρα ψυχεδελικά βίντεο και ταινίες τρόμου

13. Άκου μουσικοί που αυτοί (οι κόουτς) θα σου στείλουν

14. Κόψε το χείλος σου

15. Τρύπησε το χέρι σου με βελόνα πολλές φορές

16. Κάνε κάτι για να πονέσεις. Αρρώστησε τον εαυτό σου

17. Πήγαινε στην πιο ψηλή ταράτσα που θα βρεις και στάσου για λίγο στην άκρη της

18. Πήγαινε σε μία γέφυρα, στάσου για λίγο στην άκρη της

19. Σκαρφάλωσε σε έναν γερανό, ή τουλάχιστον προσπάθησε

20. Ο κόουτς θα τσεκάρει αν μπορεί να σε εμπιστευθεί

21. Συζήτησε «με μία φάλαινα» ( με έναν άλλο παίκτη ή τον κόουτς) στο Skype

22. Πήγαινε στην ταράτσα και κάθισε στην άκρη της με τα πόδια σου να κρέμονται

23. Άλλη μία εργασία με κρυπτογράφηση

24. Μυστική εργασία

25. Συνάντησε μία «φάλαινα»

26. Ο κόουτς θα σου πει την ημερομηνία θανάτου σου και πρέπει να την αποδεχθείς

27. Ξύπνα στις 4.20 το πρωί και πήγαινε σε μία σιδηροτροχιά

28. Μην μιλήσεις σε κανέναν όλη την ημέρα

29. Ορκίσου πως είσαι «φάλαινα»

30- 49. Κάθε μέρα θα σηκώνεσαι στις 4.20 το πρωί θα παρακολουθείς βίντεο τρόμου, θα ακούς την μουσική που σου αποστέλνεται, θα κάνεις ένα κόψιμο στο κορμί σου την ημέρα και θα συζητάς με μία «φάλαινα».

50. Πήδα σε έναν γκρεμό. Δώσε τέλος στη ζωή σου

Όπως θα διαπιστώσατε πρόκειται για μία ολοκληρωμένη στρατηγική. Ο έφηβος αποκόπτεται από τους δικούς του ανθρώπους και έρχεται συνεχώς σε επικοινωνία με αυτούς που του υποδεικνύει η «μπλε φάλαινα». Ωθείται σταθερά στην τελική δοκιμασία, αφού επί 50 ημέρες του γίνεται πλύση εγκεφάλου.

Η δημοσιότητα έχει λειτουργήσει και αρνητικά, διότι τα παιδιά λόγω του μιμητισμού και του νεαρού της ηλικίας μπαίνουν στη νοοτροπία ότι θέλουν να συμμετάσχουν. Δεν εστίασαν την προσοχή τους στο πόσο επικίνδυνο είναι αλλά στην ανακάλυψή του. Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις παιδιά από διάφορες χώρες να γυρίζουν βίντεο δείχνοντας το πόσο καλά είναι στις δοκιμασίες της Μπλε Φάλαινας. Μπορεί οι αυτοτραυματισμοί να είναι αληθινοί, μπορεί και φάρσα. Το θέμα είναι ότι γίνονται viral.

Από την άλλη βλέπουμε ότι πολλοί γονείς τείνουν να συνδέσουν με τη Μπλε Φάλαινα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους και δεν σχετίζονται με το παιχνίδι. Όλα τα φορτώνουν στη Μπλε Φάλαινα. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ένα παιδί πράγματι παίζει, τότε οι γονείς δεν πρέπει να επικεντρωθούν στη Μπλε Φάλαινα αλλά στο τι συμβαίνει πραγματικά στο παιδί. Η σωστή επικοινωνία με τα παιδιά είναι το φάρμακο. Χρειάζεται προσοχή διότι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο άτομα που προσπαθούν να αντλήσουν προσωπικά στοιχεία, να μειώσουν τις αναστολές των παιδιών, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και τέλος να τα εκμεταλλευτούν. Δεν πρέπει να μιλάνε με αγνώστους και πρέπει να υπάρχει προσοχή για να διαπιστωθεί τυχόν απότομη αλλαγή συμπεριφοράς».

Πώς να προλάβετε το κακό
Συμβουλές για τους γονείς από τον δόκτορα Γεώργιο Α.Νάκο, ψυχολόγο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:
1.Σωστή ενημέρωση και εξακρίβωση της όποιας πληροφορίας, καθώς ό,τι διαβάζουμε ή βλέπουμε στο διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι είναι πάντοτε η αλήθεια.
2.Ανάπτυξη ποιοτικής επικοινωνίας με το παιδί, διότι δεν επαρκεί μόνο να το ρωτάμε πως τα πήγε στο σχολείο.
3.Χρειάζεται να δείχνουμε ενδιαφέρον για τη ζωή του και να έχουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία σε οτιδήποτε ακούσουν.
4.Τα παιδιά όπως δεν μιλούν σε αγνώστους στο δρόμο, δεν θα πρέπει να μιλούν και με αγνώστους στο Διαδίκτυο.
5.Πρέπει οτιδήποτε τους συμβεί να αισθάνονται άνετα να μας το πουν και όχι να φοβούνται ή να ντρέπονται να μας μιλήσουν.
6.Καλό είναι να μιλήσουμε στο παιδί για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
7.Να γνωρίζει για τους διαδικτυακούς κινδύνους που ελλοχεύουν και να είναι ενήμερο για οποιοδήποτε φαινόμενο μπορεί να το αφορά.
8.Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μην διαγράφουν συνομιλίες.
9.Εάν κάποιος άγνωστος μας παρενοχλεί, τον μπλοκάρουμε και τις αποδείξεις τις αποθηκεύουμε.
10.Με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει κάνουμε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω του Cyber Alert τηλεφωνικά 11188 ή στέλνοντας email στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr .

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων