Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) εκτιμά ότι περίπου 159.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην ΕΕ λόγω επαγγελματικών ασθενειών. Σε διεθνές επίπεδο, οι επαγγελματικές ασθένειες εξακολουθούν να είναι η κύρια αιτία των θανατηφόρων ατυχημάτων.

της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) εκτιμά ότι περίπου 159.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην ΕΕ λόγω επαγγελματικών ασθενειών. Σε διεθνές επίπεδο, οι επαγγελματικές ασθένειες εξακολουθούν να είναι η κύρια αιτία των θανατηφόρων ατυχημάτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ILO, από 2,34 εκατ. επαγγελματικών θανάτων κάθε χρόνο, μόνο 321.000 οφείλονται σε εργατικά ατυχήματα. Οι υπόλοιποι 2,02 εκατ. θάνατοι προκαλούνται από διάφορα είδη ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία, γεγονός που αντιστοιχεί σε ένα ημερήσιο μέσο όρο πάνω από 5.500 θανάτους. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι σχετικοί κίνδυνοι είχαν προβλεφθεί και αν εύλογα μέτρα ασφάλειας είχαν εφαρμοστεί και τηρηθεί με συνέπεια.

Η φετινή εκστρατεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία έχει ως θέμα τη «Βελτιστοποίηση της Συλλογής και Χρήσης Δεδομένων Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας» και εστιάζει στην ανάγκη οι χώρες να βελτιώσουν την ικανότητά τους στη συλλογή και χρήση αξιόπιστων δεδομένων για τα θέματα της Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας. Και αυτό γιατί τα δεδομένα αυτά είναι απαραίτητα για την ανίχνευση νέων ή/και αναδυόμενων κινδύνων, τον προσδιορισμό των επικίνδυνων τομέων, την ανάπτυξη προληπτικών και προστατευτικών μέτρων καθώς και την εφαρμογή πολιτικών, στρατηγικών και προγραμμάτων τόσο σε διεθνές, όσο και σε εθνικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Τα αξιόπιστα δεδομένα Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας παρέχουν τη βάση για τον καθορισμό προτεραιοτήτων καθώς και τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας και της προόδου.

Με βάση στοιχεία της ΔΟΕ λοιπόν:
2.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους εξαιτίας εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
Τα εργατικά ατυχήματα υπολογίζονται στα 270.000.000 και τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών στα 160.000.000
Περίπου 440.000 εργαζόμενοι χάνουν την ζωή τους από επικίνδυνες ουσίες. Μάλιστα οι 100.000 είναι από άσβεστο
Μάλιστα κάθε ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε δευτερόλεπτα, 6.000 την ημέρα
Το συνολικό κόστος των ασθενειών και των ατυχημάτων ανέρχεται κάθε έτος στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος

Ωστόσο η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, έλκει την καταγωγή της από την Διεθνή Ημέρα Μνήμης Εργατών και εορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία από το 1984.

Τέλος η πρωτοβουλία άνηκε στο συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά, καθιερώνοντας την 28η Απριλίου ως την Ημέρα Μνήμης Εργατών, προκειμένου να τιμήσουν τους νεκρούς των εργατικών ατυχημάτων.

Η 28η Απριλίου έχει επιλεχθεί συμβολικά, διότι την ημέρα εκείνη το 1914 ψηφίστηκε από την Καναδική Βουλή, ο νόμος για την αποζημίωση των εργαζομένων που προήλθαν από εργατικά ατυχήματα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων