Μπαταρίες με σύστημα "πυρόσβεσης" | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μπαταρίες με σύστημα "πυρόσβεσης"

Μία μπαταρία ιόντων λιθίου που περιέχει υλικό πυρόσβεσης ανέπτυξαν πρόσφατα ερευνητές. Το σύστημα αυτό απελευθερώνει το υλικό μόλις «αντιληφθεί» ότι η μπαταρία έχει υπερθερμανθεί.
Το φωσφορικό τριφαινύλιο (TTP) που χρησιμοποιείται ως επιβραδυντικό φλόγας είναι τοποθετημένο μέσα σε περίβλημα εντός του υγρού ηλεκτρολύτη. Το περίβλημα λιώνει όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 150 Κελσίου, απελευθερώνοντας τη χημική ένωση.
Στις δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν εξαιτίας υπερθερμασμένων μπαταριών σβήστηκαν μέσα σε μόλις 0,4 δευτερόλεπτα.
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούνται σε πληθώρα συσκευών, ωστόσο είναι γνωστό ότι αποτελούν κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Η ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Scince Advances. Προηγούμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη αυτού του συστήματος χωρίς τη χρήση του περιβλήματος είχαν αποτύχει επιβραδύνοντας την απόδοση των μπαταριών.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, εάν μια μπαταρία ιόντων λιθίου φορτίσει πολύ γρήγορα ή σε αυτή υπάρχει κάποιο ελαττωματικό εξάρτημα μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά.
Τον Φεβρουάριο του 2016 το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ είχε εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που μπορεί να υπάρχουν σε συσκευές και να μεταφέρονται σε αποσκευές κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο χαρακτήριζε τις μπαταρίες ως «πιθανή πηγή εκδήλωσης πυρκαγιάς ή ανάφλεξης».
Κι ενώ η Samsung δεν έχει δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των ερευνών της σχετικά με το Galaxy Note 7, πηγές αναφέρουν ότι οι μπαταρίες ευθύνονταν για τα περιστατικά που οδήγησαν στην ανάκληση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου συσκευών.
Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων