Σημαντική θέση του Συνηγόρου του Πολίτη για απόδοση δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σημαντική θέση του Συνηγόρου του Πολίτη για απόδοση δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμεσολάβησε προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και να αποδώσει αιτηθείσα δαπάνη. Η θέση αυτή είναι αρκετά χρήσιμη και για όλους τους παρόχους που υποβάλουν δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ.
Επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμεσολάβησε προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και να αποδώσει αιτηθείσα δαπάνη. Η θέση αυτή είναι αρκετά χρήσιμη και για όλους τους παρόχους που υποβάλουν δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα:

Πολίτης, ασφαλισμένη του Δημοσίου, διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη για την απόρριψη αιτήματος απόδοσης δαπάνης πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω συμπλήρωσης του χρόνου παραγραφής. Η ασφαλισμένη, η οποία υπηρετούσε στο εξωτερικό, είχε υποβάλει το έτος 2009 αίτηση απόδοσης δαπάνης στο Τμήμα Νοσηλίων Εξωτερικού του ΟΠΑΔ.


Την ίδια αίτηση υπέβαλε ξανά το έτος 2011. Ωστόσο, το εγκριθέν ποσό δεν καταβλήθηκε στην ασφαλισμένη καθώς δεν εκτελέστηκε το χρηματικό ένταλμα που είχε εκδοθεί το έτος 2009 λόγω λήξης του έτους. Το γεγονός αυτό έγινε γνωστό στην αναφερόμενη το έτος 2015, η οποία επανήλθε με νέα αίτηση της στον ΕΟΠΥΥ, ως διάδοχο φορέα του ΟΠΑΔ, οπότε και πληροφορήθηκε ότι η αξίωση για απόδοση της αιτούμενης δαπάνης έχει παραγραφεί.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε στην Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρα 140 παρ. 1 και 143 του Ν.4270/2014 - Δημόσιο Λογιστικό) η αξίωση δεν είχε παραγραφεί. Συγκεκριμένα, οποιαδήποτε απαίτηση κατά του Δημοσίου, πλην εκείνων για τις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, παραγράφεται μετά την παρέλευση πενταετίας εφόσον από άλλη γενική ή ειδική διάταξη δεν ορίζεται βραχύτερος χρόνος παραγραφής. Ωστόσο, η παραγραφή διακόπτεται με την υποβολή στην αρμόδια δημόσια αρχή αίτησης για την πληρωμή της απαίτησης οπότε και αρχίζει εκ νέου από τη χρονολογία που φέρει η έγγραφη απάντηση της αρμόδιας αρχής. Αν δεν υπάρξει απάντηση, η παραγραφή αρχίζει μετά την πάροδο έξι μηνών από τη χρονολογία υποβολής της αίτησης. Συνεπώς το έτος 2011, η υποβολή από την ασφαλισμένη νέας αίτησης για την παρεχομένη το έτος 2009 πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη διέκοψε την παραγραφή της αξίωσης για απόδοση της αιτούμενης δαπάνης που γεννήθηκε με την έκδοση των σχετικών παραστατικών.

Επίσης, ο Συνήγορος υποστήριξε ότι δεν υφίστατο άλλος νόμιμος λόγος μη απόδοσης της συγκεκριμένης δαπάνης καθώς είχε ελεγχθεί και εγκριθεί από τα αρμόδια διοικητικά όργανα αλλά δεν είχε καταβληθεί το εκκαθαρισμένο ποσό καθώς είχε ακυρωθεί το εκδοθέν χρηματικό ένταλμα λόγω λήξης του έτους.

Η Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ έκανε δεκτή τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, και απέστειλε έγγραφο στην Ομάδα Εργασίας Διεκπεραίωσης Εκκρεμοτήτων Πρώην ΟΠΑΔ ζητώντας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απόδοση της αιτηθείσας δαπάνης. Πράγματι, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης της ασφαλισμένης, η Ομάδα προχώρησε σε έλεγχο των πρωτότυπων δικαιολογητικών και πραγματοποιήθηκε η απόδοση της δαπάνης.

Πηγή: Taxheaven  

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων