1/4/15 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Αναρτήθηκε σήμερα στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση  το σχέδιο  της  Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) με θέμα  «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».
Με την παραπάνω ΚΥΑ προωθείται ένα σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων (ΒΥΑ) σε όλους τους ανασφάλιστους, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο. Με το ΒΥΑ όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.  
Θεσπίζεται ένα νέο σύστημα με το οποίο οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά (των οποίων ο αριθμός μειώνεται) θα κατατίθενται στα ΚΕΠ. Από τα ΚΕΠ θα προμηθεύονται οι δικαιούχοι και το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου.  
Στην κατηγορία των δικαιούχων εντάσσονται κατηγορίες πληθυσμού που είτε αποκλείονταν από το Σύστημα Υγείας είτε αντιμετώπιζαν προβλήματα προσβασιμότητας.
Παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες για στελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας έτσι ώστε αφενός η νέα ρύθμιση να είναι άμεσα υλοποιήσιμη και  χωρίς να προκαλεί χρόνους αναμονής και αφετέρου προκειμένου το κόστος το οποίο θα συνεπάγεται η αυξημένη ζήτηση να απορροφηθεί από τον ευρύτερο σχεδιασμό μας για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. 
Την Δευτέρα 4 Μαΐου, στις 4 το απόγευμα, οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας (Α. Ξανθός), Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Δ. Στρατούλης), Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Θ. Φωτίου) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Γ. Κατρούγκαλος) θα πραγματοποιήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας.


Έγινε και αυτό: Ματαιώθηκε η αποστολή ελληνικής Μονάδας Έρευνας - Διάσωσης στο Νεπάλ, λόγω "Τεχνικών Δυσκολιών"


Ε.Κ.Α.Β.: Ειδικό Πρόγραμμα Κάλυψης Εθνικού Οδικού Δικτύου με έκτακτα μέτρα για την Πρωτομαγιά (1/5 -3/5/2015).



 Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας δίνει στη δημοσιότητα το ειδικό πρόγραμμα κάλυψης του Εθνικού Οδικού Δικτύου με έκτακτα μέτρα, για την Πρωτομαγιά (1 Μαΐου - 3 Μαΐου 2015). Η κάλυψη θα γίνει με ανάπτυξη σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου Κινητών Μονάδων Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής και Ασθενοφόρων και συγκεκριμένα κατά τις ώρες: 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
01-05-2015
ΠΡΩΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΩΡΕΣ
0700 - 2300
ΚΥΡΙΑΚΗ
03-05-2015
ΠΡΩΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΩΡΕΣ
0700 - 2300

Το Ε.Κ.Α.Β. προτρέπει όλους τους οδηγούς για σωστή χρήση των ζωνών ασφαλείας και του κράνους και ασφαλή οδήγηση με τήρηση των κανόνων του Κ.Ο.Κ.
Επίσης, το Ε.Κ.Α.Β. παρακαλεί για την σωστή χρήση του «166» και την κλήση του μόνο σε καταστάσεις που είναι αναγκαία η επείγουσα βοήθεια.

Εάν καλέσετε το «166» θα πρέπει να είστε έτοιμοι να δώσετε τις παρακάτω πληροφορίες: 

Τον αριθμό του τηλεφώνου από το οποίο καλείτε
Την ακριβή διεύθυνση στην οποία θα πρέπει να μεταβεί το Ασθενοφόρο
Αν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό σημείο (μεγάλος δρόμος ή σταυροδρόμι).
Πόσοι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα
Ηλικία και φύλο των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια

Παρακαλούμε μην κλείσετε το τηλέφωνο εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η συνομιλία και δεν έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία.

Χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας για να λειτουργήσουμε ΑΜΕΣΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Α.Β.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ


Ομιλία Υπουργού Υγείας στο Συνέδριο Future of Healthcare in Greece

Σήμερα ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής παρευρέθηκε στο Συνέδριο Future of Healthcare in Greece σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα: «Χαράσσοντας το μέλλον του υγειονομικού συστήματος στην Ελλάδα». Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού.
«Τα θέματα της Υγείας είναι κρίσιμα και αφορούν πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Διανύουμε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη. Πριν λίγες ημέρες που συμμετείχα στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στη Ρίγα της Λετονίας επιβεβαίωσα ότι υπάρχουν ερωτήματα τα οποία δεν απαντώνται στα Άτυπα Συμβούλια. Στη δημόσια υγεία έχουν διαπιστωθεί σπατάλες και αδιαφάνειες. Εμάς όμως δε μας φοβίζει αυτό γιατί είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με συμφέροντα.            
Η οικονομική κρίση γέννησε μία νέα πραγματικότητα με 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους.
 Όμως όποια κοινωνία επιτρέπει να συνεχίζονται ή να διαιωνίζονται τέτοιου είδους φαινόμενα είναι παρηκμασμένη. Εμείς θέλουμε ένα σύστημα το οποίο θα πατάει στα πόδια του και προωθούμε ένα θεσμικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα καταργηθούν τα εμπόδια για ανθρώπους που προσέφεραν στα ασφαλιστικά ταμεία επί σειρά ετών  αλλά η κρίση τους εξοβέλισε. 
Επιπλέον δεν έπαψα ποτέ να πιστεύω ότι ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα δεν είναι εφικτό να υφίσταται. Εμείς έχουμε ξεκινήσει ήδη έναν εποικοδομητικό διάλογο με φορείς και με όλους τους συντελεστές του τομέα Υγείας ενώ έχουμε ενημερώσει και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου θα συζητάμε όλα τα κρίσιμα ζητήματα με τη συμμετοχή όλων των  βουλευτών. Επίσης γι αυτό το λόγο πήγαμε στα Γιάννενα, στην Κρήτη, στη Λάρισα, στον Έβρο, στην Κοζάνη και τη Δευτέρα θα είμαστε Χαλκίδα. Δίνουμε τις δυνατότητες σε όλες τις Περιφέρειες και τους φορείς να συμμετέχουν έτσι ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της σκληρής πραγματικότητας και των όποιων προβλημάτων υπάρχουν στον χώρο της Υγείας. Έχουμε θέσει ήδη ως στρατηγικό στόχο την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και την ενίσχυση της πρόληψης ώστε να προλάβουμε το κόστος της θεραπείας. 
Επιπροσθέτως θα κάνουμε παρεμβάσεις στη διατροφή ώστε να καταρρίψουμε το μύθο ότι παρόλο που στη χώρα μας έχουμε τη μεσογειακή διατροφή είμαστε στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Θα αναχαιτίσουμε αιτίες που αφορούν όχι μόνο στην παχυσαρκία αλλά και στο κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. 
Προχωράμε στην αναστήλωση του πληροφοριακού συστήματος το οποίο βρήκαμε σε πρωτόγονο στάδιο, και ανασυγκροτείται το Taxis Υγείας το οποίο θα αποτελεί εργαλείο των ασκούμενων πολιτικών όπου και θα περιλαμβάνεται ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, όπως και ο έλεγχος του κόστους  στην πηγή της παραγωγής του. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα αδιαφάνειας και σπατάλης. Οχυρώνουμε θεσμικά τον ΕΟΠΥΥ με τέσσερις Επιτροπές Διαπραγμάτευσης: α) Φαρμάκου β) Ιατροτεχνολογικών προϊόντων,  γ)Διαγνωστικών εξετάσεων και δ) Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των ιατρικών πράξεων  οι οποίες έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί από την πρώτη ημέρα σύστασης του Οργανισμού αφού είναι εξαιρετικά χρήσιμες για το δημόσιο συμφέρον.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Λετονία προτείναμε να διαπραγματευτούμε από κοινού το κόστος των καινοτόμων φαρμάκων. Μέχρι στιγμής εκδηλώνεται μία «αδυναμία» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες όμως εμείς  θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειες ενώ θα ανταλλάσουμε πληροφορίες γι αυτά τα ζητήματα με τις υπόλοιπες χώρες και σίγουρα θα ζητήσουμε και θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία τους. 
Σχετικά με το ζήτημα της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας σπουδαίο ρόλο θα παίξει η οργάνωση των νοσοκομείων και η καλύτερη αποτελεσματικότητα. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας δεν ήταν τυχαία και σηματοδότησε την κυβερνητική  στήριξη στο νευραλγικό τομέα της υγείας με 4.500 νέες μόνιμες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που θα αιμοδοτήσουν  το νέο σύστημα από το οποίο αποχωρούν  πολλοί εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης. 
Θα αλλάξουμε το θεσμικό μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής και θα είναι πιο αποτελεσματικό σε ότι αφορά στην πρόσβαση του πολίτη αλλά και αποδοτικό στην ελληνική οικονομία η οποία έχει υποφέρει από τη διαχείριση του φαρμάκου. Ζητάω κατανόηση και σύνεση από τις φαρμακευτικές εταιρείες . Όλοι γνωρίζουμε το πάρτι που έγινε, όπως την υπερσυνταγογράφηση και την υπερκατανάλωση φαρμάκων σαν να ήταν η Ελλάδα μία χώρα με πληθυσμό 40 εκατομμυρίων και το τζίρο των εταιρειών των  40 δισεκατομμυρίων ευρώ με μηδενικές αποδόσεις για το κράτος. Ακόμη θα εισάγουμε νέο μοντέλο στο rebate μέσω του οποίου θα δοθεί βάρος στον όγκο,και την κατανάλωση  εξασφαλίζοντας σταθερό περιβάλλον στην πολιτική των τιμών. Ας λάβουμε υπόψιν μας ότι και το κράτος μπορεί να πιέσει και όχι μόνο οι εταιρείες,  αλλά αυτή τη στιγμή δεν επιδιώκουμε αντιδικία με τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά συνεννόηση. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει  κανένα επιχείρημα από την πλευρά των εταιρειών να μη συνεργαστούν και να μη συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια. Οι εταιρείες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να επενδύσουν και να πάψουν να βλέπουν τη χώρα μόνον ως καταναλωτή. Το φάρμακο πρέπει να παίξει αναπτυξιακό ρόλο και έχει όλες τις προϋποθέσεις αφού η χώρα διαθέτει και κορυφαίους επιστήμονες και υλικό. Για παράδειγμα τα δύο φάρμακα που είναι πρώτα σε κατανάλωση θα πρέπει να παράγονται στην Ελλάδα. Καλούμε τους φορείς  να συμβάλλουν στην πράξη. 
Ο κ. Κυριόπουλος ανέφερε ότι ο δαπάνες για την Υγεία έπρεπε να είναι το 6% του ΑΕΠ  αλλά δεν μας έχουν χορηγηθεί ούτε αυτά που όριζαν τα μνημόνια. Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να έχει λάβει 1 δισεκατομμύριο 100 εκατομμύρια ευρώ και πήρε μόνο 526 εκατομμύρια ευρώ. Βεβαίως οι διαπιστώσεις δεν απαντούν στα προβλήματα, αυτό που προέχει είναι να αξιοποιήσουμε τον πραγματικό πατριωτισμό. Στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι οι μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, στη φαρμακευτική πολιτική, στον ΕΟΠΥΥ ενώ θα ακούσουμε και θα μελετήσουμε προσεκτικά τα επιστημονικά κέντρα που παράγουν ιδέες και προτάσεις. 


Είναι κρίσιμη η συμμετοχή όλων των συντελεστών για να προχωρήσουμε ενώ δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η  υγεία είναι ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό το οποίο ξεπερνά ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια. Θα αποτελέσει μεγάλη κατάκτηση εάν καταφέρουμε να στελεχώσουμε  και να αναβαθμίσουμε  ένα δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργικό, αποτελεσματικό και προσβάσιμο σε  όλους χωρίς διακρίσεις».

Γνωρίζετε τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, τι ακριβώς κάνει και τι είναι η ανοσολογία; Απλοί τρόποι που βοηθούν στην ενίσχυση του

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
Η 29η Απριλίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας. Η Ανοσολογία είναι ειδικός κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τους μηχανισμούς άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε κάποιον εξωτερικό βλαπτικό παράγοντα και τους τρόπους βελτίωσής τους. Αν ανατρέξει κάποιος στο βάθος των αιώνων θα διαπιστώσει ότι η έννοια της ανοσίας υπήρχε από παλιά: Όταν είχε παρατηρηθεί ότι, όποιος είχε αναρρώσει από μια λοιμώδη νόσο, συνήθως δεν προσβαλλόταν και πάλι από την ίδια νόσο. Η σύγχρονη όμως έννοια της ανοσίας αρχίζει να γίνεται αντιληπτή όταν το 1798 ο Jenner ανέπτυξε για πρώτη φορά το εμβόλιο κατά της ευλογιάς.Στη συνέχεια, ακολούθησε μια συμβιωτική σχέση της Ανοσολογίας με τη Μικροβιολογία, που άνθισε κατά το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Το ανοσοποιητικό (ανοσιακό) σύστημα είναι το σύστημα άμυνας του οργανισμού που τον προστατεύει από την εισβολή βλαβερών μικροοργανισμών. 

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που δρουν ενιαία. Τα λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα έχουν τον κύριο δραστικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι λευκοκυττάρων, τα φαγοκύτταρα και τα λεμφοκύτταρα. Τα φαγοκύτταρα «καταβροχθίζουν» τους εισβολείς και έχουν συνδεθεί με την καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων. Τα ουδετερόφιλα και τα μακροφάγα είναι τύποι φαγοκυττάρων. Τα ουδετερόφιλα βρίσκονται φυσιολογικά στο κυκλοφορούν αίμα και είναι ο πιο άφθονος τύπος φαγοκυττάρων αντιπροσωπεύοντας φυσιολογικά το 50-60% των συνολικών κυκλοφορούντων λευκοκυττάρων. 

Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού είναι πολύ σημαντική για την αποτροπή εμφάνισης επικίνδυνων νοσημάτων και τη μακροζωία. Σε περιπτώσεις καταστολής ή ανώμαλης αντίδρασης του ανοσοποιητικού, εμφανίζονται νοσήματα όπως είναι οι αλλεργίες, τα καρκινώματα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι επικίνδυνες λοιμώξεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Οι συχνές λοιμώξεις και οι λοιμώξεις σημαντικής βαρύτητας είναι τα πιο κοινά συμπτώματα καταστολής του ανοσοποιητικού. Το ανοσολογικό σύστημα είναι απίστευτα πολύπλοκο. Μπορεί να αναγνωρίσει εκατομμύρια διαφορετικούς εχθρούς και μπορεί να παράγει ουσίες και κύτταρα για να αντιμετωπίσει και να εξολοθρεύσει κάθε έναν από αυτούς.

Το μυστικό της επιτυχίας του βασίζεται σε ένα περίτεχνο και δυναμικό δίκτυο πληροφοριών : εκατομμύρια κύτταρα οργανωμένα σε ομάδες και υποομάδες μεταφέρουν πληροφορίες αμφίδρομα, μοιάζοντας με σμήνη από μέλισσες που συρρέουν γύρω από μια κυψέλη.

Όταν για τα κύτταρα του ανοσολογικού σημάνει συναγερμός υφίστανται στρατηγικές αλλαγές και αρχίζουν να παράγουν ισχυρές χημικές ουσίες. Αυτές οι ουσίες επιτρέπουν στα κύτταρα να ρυθμίζουν την αύξησή τους και τη συμπεριφορά τους, να προσελκύουν και άλλα αμυντικά κύτταρα και να τα κατευθύνουν εναντίον του εχθρικού στόχου.
 


Αναφέρουμε μερικούς απλούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να ενδυναμώσουμε το ανοσιακό μας σύστημα και να βελτιώσουμε την άμυνά μας έναντι στις ασθένειες.
1. Μειώστε το στρες
Το να έχουμε λίγο στρες ίσως είναι και καλό, καθώς αποτελεί μία μέθοδο του οργανισμού να προετοιμαστεί για μία πρόκληση. Το μόνιμο στρες όμως είναι κακό για την υγεία μας. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσιακό μας σύστημα. Η μείωση του στρες και η εύρεση δραστηριοτήτων που μας χαλαρώνουν και μας διασκεδάζουν μας βοηθούν να ενδυναμώσουμε το ανοσιακό μας σύστημα και κατά συνέπεια να προστατέψουμε τον εαυτό μας από ασθένειες.

2. Απολαύστε το Σεξ
Φαίνεται ότι το σεξ δεν μας κάνει απλά να αισθανόμαστε όμορφα αλλά είναι καλό και για τον οργανισμό μας. Έρευνες δείχνουν ότι η καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να έχει και ευεργετικές συνέπειες για την υγεία μας. Έρευνα σχετικά με τη σύνδεση της σεξουαλικής δραστηριότητας με την υγεία σε ηλικιωμένους ανθρώπους, έδειξε ότι εκείνοι που έκαναν σεξ τακτικά είχαν και καλύτερη συνολική υγεία.
3. Αποκτήστε ένα κατοικίδιο
Υπάρχει λόγος που ο σκύλος ονομάζεται και «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου». Οι σκύλοι και τα υπόλοιπα κατοικίδια μας προσφέρουν συντροφιά αλλά και βελτίωση της υγείας μας. Έρευνες δείχνουν ότι τα κατοικίδια βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη βελτίωση της συνολική υγείας. Μία έρευνα έδειξε ότι το να έχουμε σκύλο μπορεί να βελτιώσει και την ανάπτυξη του ανοσιακού συστήματος αλλά και να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση αλλεργιών στα παιδιά

4. Αναπτύξτε το κοινωνικό σας δίκτυο
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι φίλοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί, αλλά φαίνεται επίσης ότι μπορεί να έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία μας. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με ισχυρούς φιλικούς δεσμούς είχαν και καλύτερη συνολική υγεία. Για να διευρύνετε το κοινωνικό σας δίκτυο δοκιμάστε να γίνετε εθελοντής, να ξεκινήσετε μαθήματα σε πεδία που σας ενδιαφέρουν και γενικά να ξεκινήσετε καινούριες δραστηριότητες. Και σιγουρευτείτε ότι δίνεται την πρέπουσα σημασία στις φιλικές σχέσεις που ήδη έχετε.

5. Σκεφτείτε θετικά
Η θετική σκέψη μπορεί να υποβοηθήσει και το ανοσιακό σας σύστημα. Μία έρευνα σε φοιτητές νομικής, έδειξε ότι όταν αισθάνονταν περισσότερο αισιόδοξοι το ανοσιακό τους σύστημα ήταν δυνατότερο. Δείτε λοιπόν όσο μπορείτε το ποτήρι «μισογεμάτο» και μην αφήνετε τις καταστάσεις να σας ρίχνουν  ψυχολογικά, όσο αυτό είναι δυνατόν
6. Γελάστε με την καρδιά σας
Είναι γνωστό ότι το γέλιο είναι υγεία. Έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που γέλασαν δυνατά παρακολουθώντας ένα αστείο βίντεο είχαν στη συνέχεια και πιο ενεργό ανοσιακό σύστημα. Το γέλιο διχάζει τους ερευνητές όσον αφορά τα πραγματικά οφέλη του στο ανοσιακό σύστημα, αλλά μέχρι νέες έρευνες να δώσουν αποτελέσματα, δεν χάνουμε τίποτε να γελάμε δυνατά με κάθε ευκαιρία και να ομορφαίνουμε παράλληλα την καθημερινότητά μας.
7. Ωφεληθείτε από τα αντιοξειδωτικά
Τρώγοντας αρκετά φρούτα και λαχανικά προσφέρετε στον οργανισμό σας μία γερή δόση αντιοξειδωτικών. Οι ουσίες αυτές βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Για να λάβετε ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών, επιλέξτε φρούτα και λαχανικά με διαφορετικά χρώματα, όπως τα πορτοκάλια, οι πράσινες πιπεριές, τα καρότα, το καρπούζι κ.α.

8. Λάβετε επαρκείς βιταμίνες
Εάν αισθάνεστε ότι η διατροφή σας είναι ελλιπής, σκεφτείτε μήπως είναι η ώρα να ξεκινήσετε τη λήψη κάποιου συμπληρώματος βιταμινών. Η επαρκής λήψη βιταμινών ενδυναμώνει τη λειτουργία του ανοσιακού συστήματος. Κάποιες από τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού είναι το σελήνιο, οι βιταμίνες A, C, D και E, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο.  

9. Αποφύγετε τις «άδειες θερμίδες»
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το φαστ φουντ, τα συσκευασμένα γλυκίσματα και τα αναψυκτικά δεν προσφέρουν στον οργανισμό τις απαιτούμενες βιταμίνες, ίνες και θρεπτικά στοιχεία. Επιπλέον συχνά περιέχουν πρόσθετα και χημικά που κάνουν κακό στον οργανισμό. Όταν επιλέγετε τέτοιου είδους τρόφιμα έναντι των φρέσκων, στερείτε τον οργανισμό και το ανοσιακό σας σύστημα από σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.
10. Γνωρίστε τα βότανα
Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν βότανα για να βελτιώσουν τη γενική τους υγεία. Βότανα που ίσως ευνοούν το ανοσοποιητικό είναι το σκόρδο και το τζίνσενγκ, αλλά και άλλα τρόφιμα όπως τα προβιοτικά. 

11. Ασκηθείτε, κάνει καλό
Ένας απλός τρόπος για την ενδυνάμωση τους ανοσοποιητικού είναι η άσκηση.  Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει το στρες και τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, καρδιακών παθήσεων και κάποιων τύπων καρκίνου. Τα μεγαλύτερα οφέλη έρχονται όταν ασκούμαστε με μέτρια ένταση μερικές φορές την εβδομάδα. Κάθε τύπος άσκησης είναι ωφέλιμος, όπως το ποδήλατο, το περπάτημα, το κολύμπι κ.α.
12. Κοιμηθείτε καλά και αρκετά
Χωρίς επαρκή ύπνο, το ανοσιακό μας σύστημα ίσως υπολειτουργεί. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7-9 ώρες ύπνου κάθε νύχτα. Μπορείτε να βελτιώσετε τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου σας κρατώντας ένα σταθερό πρόγραμμα, κάνοντας γυμναστική, αποφεύγοντας την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν την ώρα του ύπνου, χαλαρώνοντας πριν κοιμηθείτε και διατηρώντας μία άνετη θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρά σας.

13. Περιορίστε το αλκοόλ
Πολλοί άνθρωποι πίνουν αλκοόλ στα πλαίσια της κοινωνικής ζωής και του εορτασμού. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ όμως αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουμε συχνότερα. Το μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ απαιτείται και για την υγεία του ανοσοποιητικού μας.

14. Κόψτε το τσιγάρο
Η υγεία του ανοσιακού μας συστήματος είναι άλλος ένας λόγος για να κόψουμε το τσιγάρο. Ακόμα και εάν καπνίζετε περιστασιακά κινδυνεύετε. Το τσιγάρο ως γνωστόν προκαλεί ποικίλα προβλήματα στην υγεία μας, όπως την αύξηση των πιθανοτήτων για καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, άσθμα κ.α.
15. Πλύντε συχνά τα χέρια σας
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να βοηθήσουμε το ανοσιακό μας σύστημα να εμποδίσει την ανάπτυξη ασθενειών είναι η τακτική πλύση των χεριών. Είναι επίσης και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μείνουμε εμείς και οι γύρω μας υγιείς. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε σαπούνι και καθαρό, τρεχούμενο νερό και πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλη.
Πηγές: Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας, 
webmd.com

ΙΣΑ: Οι προσπάθειες του ιατρικού κόσμου για την συνταγογράφηση και με την εμπορική ονομασία του σκευάσματος δικαιώθηκαν



Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την νέα λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ που επιτρέπει από σήμερα την συνταγογράφηση και της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος, πέραν της δραστικής ουσίας.

Από τον Οκτώβριο του 2012 ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστική ουσίας και της απαγόρευσης αναγραφής της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος.  

Ο ΙΣΑ εξ αρχής τόνισε  ότι η  συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού, ενώ η αλλαγή του σκευάσματος, η επιλογή ενός παρεμφερούς σκευάσματος με την ίδια δραστική ουσία, ή λίγο διαφορετική από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, με κριτήριο τη φθηνότερη τιμή μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και της συμμόρφωσης του ασθενούς στο φάρμακο, όσο και για τη ζωή του. 

Τις επιστημονικές αυτές απόψεις μας τις καταθέσαμε και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας όταν προσφύγαμε για την ακύρωση του άρθρου 21 του Νόμου 4052/2012 (Α' 41) όσο και κατά της Υ.Α ΦΕΚΒ' 3057/18-11-2012 επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις ως άνω διατάξεις για τους ασθενείς και ειδικότερα για τις  ειδικές ομάδες ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες και σοβαρές ασθένειες.

Ο Ι.Σ.Α. έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί και είχε ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα στον ιατρό να συνταγογραφεί στο πεδίο σχόλια το εμπορικό σκεύασμα παράλληλα με την Δραστική ουσία . Και πράγματι από σήμερα οι αγώνες μας δικαιώθηκαν και δόθηκε η δυνατότητα στους ιατρούς ώστε να συνταγογραφούν και την εμπορική ονομασία, εντός του πεδίου της συνταγής καταρχήν για τα γενόσημα, αλλά εντός των προσεχών ημερών όπως πληροφορηθήκαμε από την ΗΔΙΚΑ για όλα τα φάρμακα που αφορούν χρόνια νοσήματα ή αναγράφονται μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Χαιρετίζουμε την ενέργεια αυτή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την αποκατάσταση του προβλήματος που δημιουργήθηκε τα τρία προηγούμενα έτη και προσβλέπουμε στην αποκατάσταση και  όλων των άλλων θεμάτων που έχουμε αναδείξει για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, και ιδίως την πάγια θέση μας κανένα φάρμακο χωρίς Ιατρική συνταγή και χορήγηση φαρμάκων μόνο από τους Επαγγελματίες Υγείας Φαρμακοποιούς.
    

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 

Περίοδος εξετάσεων. Ποια είναι η σωστή διατροφή και πώς αντιμετωπίζεται το άγχος;


Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr 
Η περίοδος των εξετάσεων είναι προ των πυλών, το πολύωρο διάβασμα και το άγχος για τους περισσότερους μαθητές κορυφώνεται. Εκτός όμως από το διάβασμα  που αποτελεί αδιαμφισβήτητα  και το βασικότερο όπλο των μαθητών απέναντι στις εξετάσεις, η διατροφή παίζει και αυτή εξέχοντα ρόλο στη μέγιστη απόδοση του μαθητή. Η διατροφή του παιδιού που διαβάζει είναι σημαντική. Το διάβασμα και η μάθηση είναι σοβαρές και πολύπλοκες λειτουργίες. Για να πετυχαίνουν χρειάζεται να γίνονται με το σωστό τρόπο.
Ο καλός ύπνος και η υγιεινή διατροφή θα σας δώσουν τα εφόδια για να αντέξετε και να καταβάλετε την ενέργεια και τους κόπους που απαιτούνται. Μην ξεχνάτε ότι το διάβασμα και η μάθηση θέλουν ενέργεια και κόπο. Η προσοχή και η συγκέντρωση υποφέρουν όταν είστε κουρασμένοι, έχετε έλλειψη ύπνου ή υποβάλλεστε σε παράγοντες που οδηγούν αλλού τις σκέψεις σας. Θέλουν επίσης προσοχή και συγκέντρωση. Για αυτό απομακρύνετε κάθε παράγοντα που μπορεί να αποσπά την προσοχή σας όπως ραδιόφωνο, μουσική, τηλεόραση ή θορυβώδες περιβάλλον. 

Θρεπτικά συστατικά που κατά καιρούς έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της μνήμης και γενικότερα την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία είναι οι βιταμίνες C, συμπλέγματος Β, όπως η Β12 και Β6, Ε, η θειαμίνη καθώς και ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα. Οι υδατάνθρακες, οι οποίοι περιέχονται κυρίως σε τρόφιμα όπως το ψωμί, τα δημητριακά, η πατάτα ,τα ζυμαρικά, τα φρούτα και τα γλυκά αποτελούν την πιο εύκολη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας ενώ η γλυκόζη ο απλούστερος από τους υδατάνθρακες είναι το μοναδικό ενεργειακό υπόστρωμα που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός μας.


Συνεχίστε εδώ με το άρθρο Διάβασμα, εξετάσεις και διατροφή. Τα κεράσια απαραίτητα στους μαθητές για τις εξετάσεις.


Απλές πρακτικές για διαχείριση του άγχους των εξετάσεων. Πότε θα πρέπει να σας ανησυχήσει;

Όταν φτάνει η περίοδος των εξετάσεων αρχίζουν να αγχώνονται όλα τα παιδιά, είτε είναι καλοί μαθητές είτε όχι. Έχουν πολύ διάβασμα, σκέφτονται αν θα καταφέρουν να πετύχουν και όλο αυτό τα πανικοβάλει.
Το άγχος πριν τις εξετάσεις είναι φυσιολογικό! Οι περισσότεροι μαθητές έχουν άγχος πριν τις εξετάσεις. Aλλοι μαθητές έχουν περισσότερο άγχος και άλλοι λιγότερο και ο κάθε ένας το εκδηλώνει διαφορετικά. 

Το άγχος πριν τις εξετάσεις πηγάζει από το φόβο που έχουμε μήπως αποτύχουμε και για να το αντιμετωπίσουμε είναι πολύ σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε. Αν μάθουμε να αναγνωρίζουμε το άγχος και τα συμπτώματα του θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε.

Υπάρχουν μια σειρά από βήματα για να νιώσουν οι εξεταζόμενοι καλύτερα και να διαχειριστούν το άγχος τους

Συνεχίστε εδώ με το άρθρο



Διάβασμα, εξετάσεις και διατροφή. Τα κεράσια απαραίτητα στους μαθητές για τις εξετάσεις.

Όπως ο καλός ο αθλητής πρέπει να έχει σωστή διατροφή, έτσι και ο καλός μαθητής πρέπει να προσέξει τι τρώει σε περίοδο εξετάσεων.



Ο 10λογος αντιμετώπισης του άγχους των εξετάσεων...

Απλές πρακτικές για διαχείριση του άγχους των εξετάσεων. Πότε θα πρέπει να σας ανησυχήσει;

Αν αγαπάς κάποιον γίνε Skin Checher. Παρατήρησε προσεκτικά τις ελιές του, συμμετέχοντας στην καμπάνια για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος (video)

επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
«Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, ωστόσο αν διαγνωστεί εγκαίρως, είναι σχεδόν πάντα ιάσιμη», λέει ο καθηγητής Giuseppe Argenziano, MD και Πρόεδρος της International Dermoscopy Society. «Είναι ακόμα πιο σημαντικό, συνεπώς, να ελέγχει κάποιος τον εαυτό του τακτικά για ύποπτα σημάδια αλλαγής στην όψη μιας ελιάς του δέρματος καθώς και στην εμφάνιση μιας νέα ελιάς στο δέρμα. Η καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος, αρχίζει στο σπίτι, όσο περισσότεροι άνθρωποι ελέγχουν το δέρμα τους και το δέρμα των αγαπημένων τους, τόσο περισσότεροι θα συμβουλεύονται ένα δερματολόγο, και τόσο περισσότερο θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τη διαφορά στη πρόληψη του καρκίνου του δέρματος από νωρίς.»

Το 90% των καρκίνων του δέρματος θεραπεύονται εάν διαγνωσθούν έγκαιρως (The Syndicat National des Vénérologues - Εθνική Ένωση Αφροδισιολόγων, 3/10/2008).

Μια αποκλειστική μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία Ipsos για τη La Roche-Posay σε 23 χώρες από όλες τις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, εξετάζει τις διαφορετικές συμπεριφορές στον ήλιο και τη γενικότερη αντίληψη των κινδύνων που συνδέονται με την έκθεση σε αυτόν.
Ένα τεράστιο ποσοστό 88% των ερωτηθέντων, γνωρίζει για τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, όταν εκτίθεται χωρίς προστασία. Παρόλ' αυτά, μόλις 1 στους 2 έχει επισκεφτεί δερματολόγο για να εξετάσει τις ελιές του και 1 στους 4 δεν έχει ποτέ ελέγξει τις ελιές στο σώμα του
Σε όλο τον κόσμο, η πλειονότητα των ανθρώπων απολαμβάνουν τον ήλιο. Όμως, ο ήλιος είναι γνωστός στους περισσότερους για το παράδοξο της φύσης του. Από τη μια, πιστεύουμε ότι μας δίνει ενέργεια και ότι το μαύρισμα μας κάνει να δείχνουμε υγιείς και από την άλλη, αναγνωρίζονται ευρέως η απειλή και οι κινδύνοι που συνδέονται με την έκθεση στον ήλιο.
Το 88% από εμάς γνωρίζει τους κινδύνους από τον ήλιο αν εκτεθεί χωρίς προστασία. Ενώ υπάρχει μια σαφής σύνδεση μεταξύ της γνώσης του κινδύνου και των πρακτικών πρόληψης - όσο περισσότερο ενημερωμένοι είμαστε, τόσο περισσότερο προστατευόμαστε από τον ήλιο- οι συνήθειες πρόληψης από τον ήλιο είναι ακόμα ανεπαρκείς, όπως αποδεικνύεται από τον αυξανόμενο αριθμό των περιπτώσεων μελανώματος. Αν και 8 στους 10 ανθρώπους προστατεύονται από τον ήλιο, 4 στους 10 δεν προστατεύονται πέραν της περιόδου των διακοπών τους. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι οι άνθρωποι δεν αναζητούν τη βοήθεια του δερματολόγου για τον έγκαιρο έλεγχο των ανησυχητικών συμπτωμάτων του καρκίνου του δέρματος, συχνά ορατών στο γυμνό μάτι. Σε όλο τον κόσμο, μόνο 1 στους 3 ελέγχει τις ελιές του δέρματός του τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και πάνω από το μισό του πληθυσμού δεν έχει ποτέ πει σε κάποιον που αγαπάει να πάει για μια εξέταση.
Όπως συμβαίνει σε πολλά πράγματα, οι άνδρες και οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν τεράστιες διαφορές στη συμπεριφορά ως προς την αντηλιακή προστασία. Ενώ οι άνδρες γενικά προτιμούν να αποφεύγουν τον ήλιο χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως μακρυμάνικα πουκάμισα (21% των ανδρών vs 16% των γυναικών), καπέλα (45% των ανδρών vs 32% των γυναικών), οι γυναίκες είναι πολύ καλύτερες στην εφαρμογή αντηλιακής προστασίας όταν εκτίθενται στις ακτίνες του ήλιου. Το 69% των γυναικών εφαρμόζει συστηματικά αντηλιακή προστασία στο πρόσωπό του έναντι μόλις 45% των ανδρών. Η ίδια σημαντική διαφορά μπορεί να παρατηρηθεί και στην εφαρμογή της αντηλιακής προστασίας στο σώμα τους: Μόνο 1 στους 2 άνδρες βάζει αντηλιακό συγκριτικά με 2 στις 3 γυναίκες.

H La Roche-Posay παρακινεί τον κόσμο να ελέγξει τις ελιές του μέσω της διεθνούς καμπάνιας ευαισθητοποίησης «ΓΙΝΕ SKIN CHECKER».
Επιδιώκει τη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, όχι ατομικά αλλά συλλογικά. Η εκστρατεία στοχεύει να προκαλέσει κοινωνική ενεργοποίηση και να ενθαρρύνει την προώθηση και τη διάδοση ενός ξεκάθαρου και απλού μηνύματος: ότι ο καθένας μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στην πρόληψη.
Η ενέργεια ΓΙΝΕ Skin Checker της  La Roche-Posay φιλοξενείται εδώ. Για να φτάσει και να εκπαιδεύσει όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο, η μάρκα παρέχει ακριβείς και ευκολομνημόνευτες πληροφορίες προσαρμοσμένες σε κάθε κοινό.  Με την προβολή, του εύκολου να το θυμάται κανείς, ABCDE, που αναπτύχθηκε και προωθήθηκε από δερματολόγους σε όλο τον κόσμο, η La Roche-Posay προσφέρει στους Skin Checkers, ενημέρωση, εκπαίδευση και μια φιλική παρουσίαση της μεθόδου 5 σημείων για να αναγνωρίσουν γρήγορα ένα πιθανό ανησυχητικό σημάδι στο δέρμα τους,  με απώτερο στόχο να ενθαρρύνει τον κόσμο να παρατηρήσει ο ένας τον άλλον και να επισκεφτούν, το συντομότερο δυνατόν ένα δερματολόγο.



Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης μια ενότητα αφιερωμένη στον ανιχνεύσιμο χάρτη επιρροής της εκστρατείας σε όλο τον κόσμο και παρουσιάζει συζητήσεις που προκύπτουν γύρω από το θέμα, σε πραγματικό χρόνο, μέσω live συζήτησης στο twitter. Η εκστρατεία είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να κάνει τα πάντα, όσο γίνεται πιο εύκολα: ένα κλικ για να ενημερωθείτε, ένα κλικ για να κατεβάσετε τη μέθοδο ABCDE, ένα κλικ για να μάθετε τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας, ένα κλικ για να μοιραστείτε τη πρωτοβουλία με ένα φίλο ή κάποιον που αγαπάτε, και να τους παρακινήσετε να λάβουν μέρος στην ενημέρωση και να γίνουν κι αυτοί Skin Checkers.

Διαβάστε επίσης

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του δέρματος; Κάντε το τεστ

ΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

και 
τα άρθρα για τον καρκίνο του δέρματος

Eκστρατεία «Αναπνέω». Πρώτος σταθμός της εκστρατείας είναι το Ηράκλειο Κρήτης στις 26 Απριλίου

Η Εκστρατεία «Αναπνέω» Επίσημος Υποστηρικτής του ΣΕΓΑΣ
Η καμπάνια συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά σε όλη την Ελλάδα μαζί με Κοινωνικό Πρόγραμμα δωρεάν σπιρομετρήσεων


Η εκστρατεία «Αναπνέω», μια σημαντική πρωτοβουλία της Novartis Hellas, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), συνεχίζει τις επιτυχημένες δράσεις της για δεύτερη χρονιά. Φέτος αποτελεί έναν από τους επίσημους υποστηρικτές του ΣΕΓΑΣ και συμμετέχει στους αγώνες δρόμου που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Ομάδα από γιατρούς και ασθενείς θα λάβει μέρος τόσο στους αγώνες Run Greece, που πραγματοποιούνται σε επτά πόλεις σε όλη την Ελλάδα, όσο και στον Ημιμαραθώνιο και στο Μαραθώνιο της Αθήνας. Παράλληλα, μέσα από ειδικό περίπτερο θα πραγματοποιηθούν δωρεάν σπιρομετρήσεις σε όλους τους αγώνες. 

Πρώτος σταθμός της εκστρατείας είναι το Ηράκλειο Κρήτης στις 26 Απριλίου, όπου η ομάδα «Αναπνέω» θα περιμένει το κοινό του Ηρακλείου στην Πλατεία Ελευθερίας από τις 10:00 έως τις 13:00. Επόμενος σταθμός είναι ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας (3 Μαΐου) και ακολουθούν τα Ιωάννινα (10 Μαΐου) και η Καστοριά (17 Μαΐου). Τον Ιούνιο η εκστρατεία θα επισκεφθεί τα Κύθηρα και θα συνεχίσει τη διαδρομή της στην Αλεξανδρούπολη (27 Σεπτεμβρίου) και στην Πάτρα (11 Οκτωβρίου), καταλήγοντας στο Μαραθώνιο της Αθήνας (8 Νοεμβρίου). 

Η εκστρατεία «Αναπνέω» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και online μέσα, καθώς και Κοινωνικό Πρόγραμμα δωρεάν σπιρομετρήσεων σε όλη την Ελλάδα. Η εκστρατεία ως επίσημος υποστηρικτής του ΣΕΓΑΣ, προβάλει ιδιαίτερα την αξία της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής αγωγής στους ασθενείς από εξειδικευμένους πνευμονολόγους, ώστε να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής τους.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία. Περισσότερα από 450-500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ η ίδια ασθένεια προκαλεί τον θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας1. Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα, καθώς η επίπτωσή της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες)2.

Χαρακτηριστικό είναι πως η ΧΑΠ αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή ασθένεια, καθώς στην Ευρώπη μόνο το συνολικό ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ1. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη2.



Βιβλιογραφία

1. Murray CLJ et al. Alternative projections of mortality and disability by cause 1990-2020: Global Burden of Disease Study, Lancet 1997; 349; 1498-1504
2. Tzanakis N. et al. Prevalence of COPD in Greece. Chest. 2004; 125: 892–900

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η δέσμευση των αποθεματικών των Δημόσιων νοσοκομείων


O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετος στην δέσμευση των αποθεματικών των Δημόσιων νοσοκομείων και των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο ΙΣΑ έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την οποία του ζητά να διευκρινίσει άμεσα, εάν τίθεται τέτοιο θέμα και να δεσμευτεί ότι δεν εντάσσονται τα Δημόσια νοσοκομεία, στην εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα, η λειτουργία των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία βρίσκονται ούτως ή άλλως σε οριακή κατάσταση. 
Ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να δεσμευτεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να αδειάσουν τα ταμεία των νοσοκομείων, γιατί αυτό θα συνιστούσε μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία.
Τέλος διευκρινίζουμε ότι ο ΙΣΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις ειδικευόμενων και το δίκαιο αγώνα τους για την αποπληρωμή των εφημεριών τους χωρίς τις οποίες δυσχεραίνεται η επιβίωσή τους.



ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ  ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Βάλτε τις φράουλες στη διατροφή σας. Κάνουν καλό στην πίεση, στα μάτια, στην αναιμία, στην αρθρίτιδα, στην μνήμη, στον καρκίνο


της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, βιολόγου, medlabnews.gr

Η φράουλα από τα πιό νόστιμα φρούτα της άνοιξης έχει διανύσει πολλά βήματα για να καταλήξει να καλλιεργείται από τα δάση σε κήπους και θερμοκήπια και αυτό γιατί, εκτός από νόστιμη, είναι ωφελιμότατη.  Πρόκειται για φρούτο που καλλιεργείται στην Ελλάδα από πολύ παλιά. Τις βρίσκουμε όλο το χρόνο ωστόσο η κορύφωση της παραγωγής τους είναι από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλιο.  Υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες φράουλαςκάθε μια από τις οποίες διαφέρει σε γεύση, μέγεθος και υφή

Πολύ φτωχή σε θερμίδες (35/100 γρ.), έχει σχετικά λίγα σάκχαρα, πολύ νερό (90%), ενώ διαθέτει πολλές βιταμίνες και ποικιλία θρεπτικών στοιχείων. Η φράουλα έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση, αρκεί να σκεφτεί κανείς μόλις 100γρ φράουλας (5-8 φράουλες) προσφέρουν περισσότερη από την ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε την ημέρα. ‘Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και η φράουλα, περιέχει πολύ νερό (περίπου 90%), κάτι πολύ ευεργετικό για την ουροποιητική μας λειτουργία.

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες (πχ ανθοκυανίνη), οι οποίες παρέα με τις βιταμίνες A,C προσδίδουν στη φράουλα αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ευεργετικές για την καρδιά  ιδιότητες! 

Οι φράουλες περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οπότε θεωρούνται κατεξοχήν τρόφιμο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. 

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η θρεπτική αξία της φράουλας:

Διατροφική Αξία μιας κούπας (240ml) φράουλες:
  


Ποσότητα
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (%)
Θερμίδες (1 κούπα)
43kcal

Βιταμίνη C
81,65mg
136,1%
Βιταμίνη Κ
20,16mcg
25,2%
Μαγγάνιο
0,42mg
21,0%
Φυτικές Ίνες
3,31γρ
13,2%


Δρουν θεραπευτικά:
  • Σε παθήσεις της όρασης όπως η ξηρότηταη εκφύλιση των οπτικών νεύρων και της ωχράς κηλίδαςδυσκολίας στη όραση και βοηθάνε στη διατήρηση της σωστής πίεσης των ματιών.
  • Σε ρευματισμούς και αρθρίτιδα.
  • Σε παθήσεις της χολής.
  • Στην υπέρταση  (ευεργετικές επιδράσεις στην ισορροπία των υγρών του σώματος και στην αρτηριακή πίεση).
  • Στην αναιμία.
  • Στη δυσκοιλιότητα.
  • Σε καρδιαγγειακές παθήσεις (εμποδίζοντας την οξείδωσηκαταστροφή της LDL (κακήςχοληστερόλης).
  • Σε δυσπεψία.
  • Προστατεύει από την οστεοπόρωση.
  • Έχει διουρητική και καθαρτική δράση.
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου.
  • Καλλυντικές δράσεις  


Πώς τις τρώμε; 
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΤΙΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΑΥΞΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΕΓΕΡΘΕΙ ..ΤΕΧΝΗΤΑ
Πρόκειται για αρκετά ευαίσθητο φρούτο, λίγες ώρες εκτός ψυγείου αρκούν να κάνουν τη ..ζημιά. Αν θέλετε να τις έχετε 2-3 ημέρες καλό είναι να τις έχετε στο ψυγείο μαζί με το κοτσανάκι τους—άπλυτες σε αεροστεγές δοχείο. 
Τρώγονται ωμές, ενώ πολλοί προτιμούν να τους ρίχνουν ζάχαρη ή/και σαντιγύ ή/και κονιάκ για να ανεβάσουν τη γλυκύτητα. Οι μαρμελάδες φράουλας γίνονται ανάρπαστες λόγω της γλυκιάς οξύτητας!  
Είναι «ευαίσθητες», γι’ αυτό βάλτε τις σε σουρωτήρι, ρίχτε άφθονο νερό και καταναλώστε τις αμέσως, έχοντας αφαιρέσει το κοτσανάκι.

ΠΗΓΗ:  American Association for Cancer Research
Διαβάστε επίσης
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων