Συμπτώματα καρκίνου, που ΔΕΝ πρέπει ΠΟΤΕ να αγνοείτε. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Συμπτώματα καρκίνου, που ΔΕΝ πρέπει ΠΟΤΕ να αγνοείτε.

Ορισμένα συμπτώματα symptoms of #cancer μπορεί να φαίνονται κοινά και αθώα, όμως αποτελούν ύποπτα σημάδια καρκίνου


Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να φαίνονται κοινά και αθώα, όμως αποτελούν ύποπτα σημάδια καρκίνου! Πολλές φορές είναι ανεξήγητα συμπτώματα που όμως έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να σημαίνουν καρκίνο.

Τα συμπτώματα αυτά προβλέπουν τον κίνδυνο καρκίνο με τόση ακρίβεια σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες ώστε οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται αμέσως σε έναν ειδικό γιατρό – εκτός κι αν υπάρχει πιθανή εξήγηση για την εμφάνισή τους. 
Στόχος είναι να εξοικειωθεί το κοινό με αυτά, ούτως ώστε να απευθύνονται εγκαίρως στους γιατρούς γιατί αν και συνήθως δεν οφείλονται σε κάτι σοβαρό, στις περιπτώσεις που υπάρχει καρκίνος η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.

Να λοιπόν ποια είναι τα συμπτώματα, που αν δείτε ότι επιμένουν (πάνω από δύο-τρεις εβδομάδες), πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό:

Αιμορραγία

  • αιμόπτυση, φλέματα του βήχα που περιέχουν αίμα είναι σύμπτωμα καρκίνου των πνευμόνων, 
  • το αίμα στα κόπρανα (μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του παχέος εντέρου στα μεγάλης ηλικίας άτομα) και 
  • Αίμα από τον κόλπο μετά την κλιμακτήριο ή ανεξήγητη αιμορραγία στις γυναίκες, μπορεί να σημαίνει καρκίνο στον τράχηλο ή το ενδομήτριο. 
  • Εκκρίσεις αίματος από τις θηλές, είναι σημάδι καρκίνου του στήθους, ενώ 
  • αίμα κατά την ούρηση (ύποπτη ένδειξη για κάποιον καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος ουροδόχο κύστη ή τα νεφρά).


Σε κάθε περίπτωση, η φαινομενικά αδικαιολόγητη αιμορραγία, μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε στάδιο του καρκίνου και καλό θα ήταν να ζητήσετε την άμεση βοήθεια του γιατρού σας.

Η σιδηροπενική αναιμία, μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του παχέος εντέρου στους ηλικιωμένους.

Βήχας και βραχνάδα, συριγμός ή δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο του πνεύμονα.
Πέρα από το βήχα του κρυολογήματος, υπάρχει και ο επιμένων βήχας που είναι πιθανή ένδειξη καρκίνου του λάρυγγα, των πνευμόνων, του θυρεοειδούς ή ακόμα και λεμφώματος. Μη συγχέετε, ωστόσο, το απλό κρυολόγημα και μια ίωση με την καρκινική πιθανότητα και επισκεφτείτε το γιατρό σας, στην περίπτωση που ο βήχας επιμένει ανεξήγητα πολύ.

Δυσκολίες στην κατάποση, μπορεί να σημαίνουν καρκίνο του οισοφάγου. Η στένωση του λαιμού είναι πιθανώς σύμπτωμα προβλήματος στο νευρικό ή το ανοσοποιητικό σύστημα ή ενδεχομένως, προάγγελος καρκίνου σε οισοφάγο, στομάχι ή λαιμό.

Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου, όπως είναι ο χρόνος που πηγαίνετε στην τουαλέτα, η ποσότητα και το σχήμα των κοπράνων, αν δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας πιο ιδιαίτερης τροφής που φάγατε, αλλά συμβαίνει συχνά και δε μοιάζει να  υποχωρεί, είναι ένα πιθανό σημάδι, καρκίνου του μεγάλου εντέρου και καλό θα ήταν να το κοιτάξετε.

Αλλαγή στις συνήθειες της ουροδόχου κύστεως, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου της κύστεως ή του προστάτη. Εφόσον δεν είναι ουρολοίμωξη, αλλαγή στις συνήθειες της ουροδόχου κύστεως μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου της κύστεως ή του προστάτη.

Μη φυσιολογικά ευρήματα στην δακτυλική εξέταση για τον προστάτη μπορεί να σημαίνει πιθανό καρκίνο του προστάτη.

Οιδήματα και όγκοι. 

Ψηλάφηση μιας μάζας στο μαστό μπορεί να σημαίνει πιθανό καρκίνο του μαστού. Διόγκωση των λεμφαδένων ή εξογκώματα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα.Καλό είναι να μην αγνοείτε εξογκώματα και οιδήματα που μπορεί να παραπέμπουν σε καρκινικούς όγκους και να φροντίζετε να διαλύετε το συντομότερο δυνατό, τυχόν αμφιβολίες, κλείνοντας ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό

Πληγή που δεν κλείνει. Αναλόγως με την θέση της, μπορεί να υποδηλώνει διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. του στόματος, του δέρματος)

Ανεξήγητος πόνος. 

Ο έντονος πόνος, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, είναι ένας τρόπος για τον οργανισμό να μας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά, ενώ αυτό το «κάτι» μπορεί, φυσικά, να είναι το οτιδήποτε. Η δε Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συμβουλεύει πως ο πόνος, που τελικά είναι καρκίνος, σημαίνει ότι η νόσος έχει εξαπλωθεί και το ραντεβού με το γιατρό θα πρέπει να είναι άμεσο.



Ανεξήγητη απώλεια κιλών. 

Ο καρκίνος στο πάγκρεας, το στομάχι, τους πνεύμονες ή τον οισοφάγο είναι πιθανό να οδηγήσουν σε απότομη απώλεια βάρους μέχρι και 5 κιλών. Καλό είναι, λοιπόν, να μην αγνοήσετε τέτοιου είδους απότομες αλλαγές, καθώς συνήθως είναι από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

Ένας ξαφνικός πυρετός που δεν πέφτει και δεν συνδέεται με κάποια γρίπη ή κρύωμα, θεωρείται ανησυχητικός, είτε μπορεί να υποδηλώνει ότι ένας καρκίνος εξαπλώνεται, είτε μπορεί δείξει τους πρόωρους καρκίνους του αίματος όπως λευχαιμία και λέμφωμα.

Η ανεξήγητη κούραση, ή αλλιώς κόπωση, μπορεί να υποδηλώσει εκτός από άλλες ασθένειες και καρκίνο.


Αλλαγές στις ελιές. 

Αλλαγή στην εμφάνιση, χρώμα, μέγεθος, μιας ελιάς στο δέρμα, μπορεί να σημαίνει καρκίνο του δέρματος

Μετά τα 55, αλλά μόνο στους άντρες, οι δυσκολίες στην κατάποση ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη καρκίνου του οισοφάγου, ενώ το αίμα στα ούρα είναι ανησυχητικό για άντρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Υπάρχουν 200 διαφορετικές μορφές καρκίνου, που προκαλούν πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. Τα οκτώ που απομόνωσαν όμως είναι αυτά που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να υποδηλώνουν καρκίνο.

Σε κάθε περίπτωση, η γενική συμβουλή τους είναι πως πρέπει να εξετάζεται από έναν γιατρό οποιοδήποτε σύμπτωμα επιμένει επί περισσότερες από δυο-τρεις εβδομάδες και δεν έχει εμφανή αιτία.

Έπειτα από μία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν ένας στους δύο μεσήλικες με ύποπτα συμπτώματα αποφεύγει να πάει στον γιατρό.

Καλό θα ήταν λοιπόν, οποιαδήποτε αλλαγή δείτε σώμα σας, μην την αμελήσετε. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Ένα σημάδι που δεν το δίνετε μεγάλη σημασία, ίσως να σας προειδοποιεί για κάτι. Και φυσικά αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάτε, είναι να κάνετε τσεκ απ, όσο πιο συχνά μπορείτε. 
Η πρόληψη σώζει ζωές.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων