Καλό είναι να μην λαμβάνεται παρακεταμόλη πριν και μετά από εμβολιασμό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Καλό είναι να μην λαμβάνεται παρακεταμόλη πριν και μετά από εμβολιασμό



επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Η παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη (πχ Depon, Panadol, Lonarid) είναι ένα ήπιο παυσίπονο-αντιπυρετικό που μειώνει τον πυρετό κατά 1 με 2 οC μέσα σε 2 ώρες από την λήψη του.

Πολλές φορές συνιστάται να λαμβάνεται παρακεταμόλη από τους παιδιάτρους για να ανακουφίσει από τις παρενέργειες ενός εμβολίου όπως την ευερεθιστότητα, τον σωματικό πόνο και τον πυρετό. Ο παροδικός πυρετός μετά τη λήψη ορισμένων εμβολίων σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού επεξεργάζεται την ανταπόκρισή του προκειμένου να παράσχει τη βέλτιστη προστασία.

Ερευνητές αναφέρουν ότι τα άτομα που πρόκειται να εμβολιαστούν καλό θα είναι να αποφεύγουν τη λήψη  παρακεταμόλης δύο εβδομάδες πριν και μετά τον εμβολιασμό, αφού τα παυσίπονα αυτά μειώνουν την παραγωγή αντισωμάτων. Με δεδομένο ότι μεγάλα τμήματα των πληθυσμών σε όλον τον κόσμο εμβολιάζονται αυτή τη στιγμή είτε με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης, η προειδοποίηση των ειδικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Αν κάποιος παίρνει ασπιρίνη συστηματικά, όπως συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους που ακολουθούν αγωγή για καρδιοπάθεια, ή παρακεταμόλη για τον πόνο και τον πυρετό και εμβολιαστεί, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να μην έχει καλή ανοσολογική απόκριση.
Ο παροδικός πυρετός μετά τη λήψη ορισμένων εμβολίων σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, επεξεργάζεται την ανταπόκρισή του προκειμένου να παράσχει τη βέλτιστη προστασία.

Ομως φαίνεται ότι η ασπιρίνη ή η παρακεταμόλη αναστέλλουν τη δράση του ενζύμου CΟΧ-1, το οποίο δρα στους ιστούς όλου του σώματος. Αν μπλοκαριστεί η δράση του CΟΧ-1 ενδέχεται να μειωθεί η ποσότητα των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός. 

Έτσι εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχουν ειδικοί λόγοι για τον έλεγχο του πυρετού, όπως για παράδειγμα σε ένα παιδί με ιστορικό εμπύρετων σπασμών, καλό είναι να μην χορηγούνται αντιπυρετικά παράλληλα με τα εμβόλια», δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγές 
Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων
Journal of Ιmmunology
The Lancet



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων