Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια – νόσο Αλτσχάϊμερ: Μη ξεχνάς όσους δε θυμούνται | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια – νόσο Αλτσχάϊμερ: Μη ξεχνάς όσους δε θυμούνται

Ημερίδα για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια – νόσο Αλτσχάϊμερ: Μη ξεχνάς όσους δε θυμούνται. 

Το Υπουργείο Υγείας και η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, διοργάνωσαν, σήμερα, στην Αίθουσα Τελετών του Υπουργείου Υγείας, Ημερίδα, με θέμα: «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια – νόσο Αλτσχάϊμερ». 

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και μίλησαν γιατροί και επαγγελματίες Υγείας, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων ασθενών, με ενδιαφέρον για το μείζον θέμα της άνοιας. 
Η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, αφού καλωσόρισε τους ομιλητές, επεσήμανε πως η εν λόγω δράση επιβεβαιώνει το αμείωτο ενδιαφέρον του Υπουργείου για την ασθένεια της άνοιας. «Μη ξεχνάς όσους δε θυμούνται» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά η Ελλάδα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των φορέων της υγείας και των οργανώσεων για τη νόσο, αποκτά Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια – νόσο Αλτσχάϊμερ, μια νόσο με οικονομικές, κοινωνικές και συναισθηματικές διαστάσεις για την οικογένεια του πάσχοντα και τον ίδιο». Η Υφυπουργός τόνισε επίσης, τη σημασία της διαγενεακής αλληλεγγύης, σημειώνοντας πως στη χώρα μας, το 90% των ασθενών μένουν στα σπίτια τους και φροντίζονται από κάποιο μέλος της οικογένειας. Η Κατερίνα Παπακώστα, καταλήγοντας, κάλεσε τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τους βασικούς άξονές δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια, ώστε να γίνει η απαραίτητη ‘’όσμωση’’ απόψεων.
Οι εισηγητές παρουσίασαν τους άξονες δράσης του Εθνικού Σχεδίου. Ειδικότερα, καθηγητής Νευρολογίας, Νίκος Σκαρμέας, αναφέρθηκε στην έρευνα και την εκπαίδευση, σχετικά με την άνοια, οι Παρασκευή Σακκά, Αντώνης Πολίτης και Θεοφάνης Βορβολάκος παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τις δομές και υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής μέριμνας (κέντρα ημερήσιας φροντίδας, ιατρεία μνήμης, στεγαστικές δομές). Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, αναφέρθηκε για τις οικονομικές διαστάσεις της άνοιας στα συστήματα ασφάλισης, αλλά και στα νοικοκυριά. Τέλος ο νομικός και επιστημονικός συνεργάτης της Ελληνικής Επιτροπής Βιοηθικής Παναγιώτης Βιδάλης, κατά την εισήγηση του, πρότεινε αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με τα δικαιώματα ασθενών και φροντιστών.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, η άνοια, με κύρια μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την κοινωνία, σήμερα αλλά πολύ περισσότερο στο μέλλον. 
Με βάση υπολογισμούς της Alzheimer’s Disease International, υπάρχουν στις μέρες μας 44 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που θα ανέλθει σε 65.7 εκ. μέχρι το 2030 και σε 115.4 εκ. μέχρι το 2050, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. 
Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα  200.000 ασθενείς και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000. Το ετήσιο κόστος της άνοιας στην Ελλάδα (άμεσα και έμμεσα) πλησιάζει τα 3 δισ. €
Τα προηγμένα κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν εκπονήσει και εφαρμόζουν εθνικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας και των συνεπειών της. Στην πρόσφατη σύνοδο των G8 στο Λονδίνο (Δεκέμβριος 2013), συνυπογράφηκε η δέσμευση για συνέχιση και διεύρυνση των προσπαθειών καταπολέμησης της άνοιας και καταγράφηκαν παροτρύνσεις για όλες τις χώρες να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υγείας συγκρότησε «Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια- Νόσο Alzheimer», η οποία πρόσφατα παρέδωσε τις προτάσεις της για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Νόσο Alzheimer είναι υψίστης σημασίας για τη χώρα μας, στο πλαίσιο της υποστήριξης που δικαιούνται τα άτομα με Άνοια και οι οικογένειές τους.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων