Σοβαρές παθήσεις που μπορεί να αποκαλυφθούν παρατηρώντας την γλώσσα σας. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σοβαρές παθήσεις που μπορεί να αποκαλυφθούν παρατηρώντας την γλώσσα σας.

Από τη γλώσσα μπορούμε να βγάλουμε επίσης και χρήσιμα συμπεράσματα για την υγεία μας, (Diagnose Health #conditions From #tongue

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr iatrikanea


Η γλώσσα βοηθάει στην επεξεργασία της τροφής,  αλλά και στην εκφορά των  λέξεων. Από τη γλώσσα ωστόσο μπορούμε να βγάλουμε επίσης και χρήσιμα συμπεράσματα για την υγεία μας,  αφού μπορεί να μας προειδοποιήσει έγκαιρα με κάποια σημάδια.
Αν αλλάξει η εμφάνιση της ή και η μορφολογία της μπορεί να είναι σημάδια που να υποδηλώνουν κάποιο σύμπτωμα σοβαρής ασθένειας ή τα αρχικά σημάδια εμφάνισης μιας πάθησης.
Από παιδάκια θα θυμόσαστε πως το πρώτο πράγμα που ζητάει ο γιατρός να κάνετε είναι να ανοίξετε διάπλατα το στόμα σας για να το εξετάσει. Και βέβαια δεν είναι μια τυχαία πρακτική αφού από την εμφάνιση της γλώσσας μπορούμε να εντοπίσουμε διάφορες παθήσεις ή προβλήματα. Η γλώσσα και πιο συγκεκριμένα οι διάφορες αλλαγές στην εμφάνιση και τη μορφολογία της μπορεί να υποδηλώνουν μια διαταραχή του οργανισμού ή να είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής πάθησης. Η γλώσσα δίνει την πιο ξεκάθαρη ένδειξη της φύσης της δυσαρμονίας που υπάρχει στο σώμα σας.

Αναγνωρίστε τα σημάδια στη γλώσσα σας και μάθετε άμεσα αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας. Το χρώμα, η υφή και η μορφολογία αποκαλύπτουν:

Αλλαγή στο χρώμα της γλώσσας:


α) κυάνωση: Παρατηρείται λόγω της μείωσης του ποσού του οξυγόνου στο αίμα. Συμβαίνει στην καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστική ανεπάρκεια και στη ανοξία. Στην κυάνωση, τα χείλη και η γλώσσα γίνονται ωχρά μπλε.
β) Ίκτερος: Κιτρινωπός αποχρωματισμός όλων των βλεννογόνων του σώματος (συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας) οφείλεται στην αύξηση της χολερυθρίνης στο αίμα. Παρατηρείται στην ηπατίτιδα, απόφραξη του χοληδόχου πόρου, αυξημένη καταστροφή των ερυθροκυττάρων κλπ
γ) ουραιμία: Παρατηρείται σε αύξηση της ουρίας και άλλων αζωτούχων προϊόντων στο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση η γλωσσίδα παίρνει καστανό χρώμα.
δ) οξέωση: H γλώσσα γίνεται καφέ με μια χαρακτηριστική μυρωδιά κετόνης από το στόμα.
ε) ανεπάρκεια Ριβοφλαβίνης: Ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης (βιταμίνη Β2) παράγει χρώμα βαθύ ροζ της γλώσσας με πόνο και σχισμές των χειλιών.
στ) Ανεπάρκεια Νιασίνης: Ανεπάρκεια της νιασίνης (βιταμίνη Β3) και κάποιες άλλες του συμπλέγματος Β βιταμινών παράγει στη γλώσσα έντονο κόκκινο.
ζ) Αναιμία: Είναι η μείωση στο ποσοστό αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Σε σοβαρή αναιμία γλώσσα γίνεται ωχρή.
η) Εάν η γλώσσα σας έχει άσπρο χρώμα: Κάτι τέτοιο κατά πάσα πιθανότητα έχει προκληθεί από μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή ακόμη και τσιγάρων. Μερικές φορές ωστόσο στο εσωτερικό του στόματος εμφανίζονται λευκές κηλίδες ή πλάκες στη γλώσσα και αυτό είναι μια κατάσταση που ονομάζεται λευκοπλακία και απαιτεί προσοχή καθώς θεωρείται προκαρκινικό στάδιο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να σας εξετάσει κάποιος ειδικός στην περίπτωση αυτή.
θ) Καντιντίαση: Πρόκειται για μια μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει τους βλεννογόνους του σώματος. Η γλώσσα παρουσιάζει λευκές αλλοιώσεις.
ι) Εάν η γλώσσα σας είναι ξηρή: Τότε μάλλον είσαστε αφυδατωμένοι.

Ξηρότητα της γλώσσας παρατηρείται σε ακόλουθες συνθήκες:

  • Διάρροια 

  • Μεταγενέστερα στάδια της σοβαρής ασθένειας 

  • Ουραιμία

  • Σοκ 

  • Θερμοπληξία

  • Υπονατριαιμία 

  • Οξεία εντερική απόφραξη 

  • Πείνα 

  • Σε περίοδο νηστείας.

Εάν η γλώσσα σας είναι παραπάνω υγρή από το κανονικό: Τότε μπορεί να σημαίνει πως έχετε προβλήματα πέψης και κυκλοφορίας του αίματος.
Εάν η γλώσσα σας είναι λεπτή: Αυτό μπορεί να σημαίνει πως έχετε χαμηλή όρεξη για φαγητό αλλά και χαμηλή διάθεση .
Εάν η γλώσσα σας είναι πρησμένη και έχει σημάδια από τα δόντια σας τότε μπορεί να σημαίνει κούραση ή προβλήματα χώνεψης των τροφών.
Εάν η γλώσσα σας πονάει τότε μπορεί να οφείλεται σε  πονόδοντο, πόνο στα ούλα, αναιμία, νευραλγία ή ακόμη και από έρπητα στο στόμα. Αν ο πόνος επιμένει επισκεφτείτε ειδικό.
Εάν η γλώσσα σας έχει εξογκώματα μπορεί να οφείλονται σε μόλυνση από στρεπτόκοκκο, υποθυρεοειδισμό, μολύνσεις, κακοήθη αναιμία, λεμφαγγείωμα. Αν έχετε εξογκώματα επισκεφτείτε το γιατρό σας για μια λεπτομερή εξέταση όπως και γενικά στην περίπτωση που δείτε αλλαγή στην υφή και τη μορφολογία της.
Εάν η γλώσσα σας βγάζει τρίχες μπορεί να οφείλονται σε χρόνιες διαταραχές ή μόλυνση από βακτήρια. Μπορεί να βγάζει τρίχες λόγω κατανάλωσης καφέ, τσιγάρου, σε θεραπεία από αντιβιοτικά ή από στοματικά διαλύματα που περιέχουν οξειδωτικούς και στυπτικούς παράγοντες. Ακόμη μπορεί να προκληθεί κάτι τέτοιο αν εκτεθεί ο λαιμός και το κεφάλι σε ακτινοβολία
Εάν η γλώσσα σας τρέμει πιθανότατα να οφείλεται σε νευρολογικές διαταραχές ή στο γεγονός ότι ο θυρεοειδής αδένας σας δε λειτουργεί σωστά.
  
      

Τι πρέπει να κάνετε εσείς, που παρατηρείτε αλλοιώσεις στην γλώσσα σας:

· Βουρτσίζετε και καθαρίζετε με επιμέλεια σε καθημερινή βάση την γλώσσα σας. Χρωστικές από υπολείμματα τροφών ή δράση μικροβίων, μπορεί να είναι υπεύθυνες για τις αλλοιώσεις αυτές.
· Διακόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για ποικίλες διαταραχές στην γλώσσα.
· Εάν λαμβάνετε αντιβιοτικά και δεν είναι απολύτως απαραίτητα, διακόψτε τα. Τα αντιβιοτικά συνδέονται με ανάπτυξη μυκήτων και αλλοιώσεων γλώσσας.
· Εάν οι αλλοιώσεις εμμένουν, η σωστή παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη. Η εργαστηριακή διερεύνηση γίνεται με ειδικές εξετάσεις ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων