Ο κύκλος ζωής του Πλασμώδιου της ελονοσίας σε video | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο κύκλος ζωής του Πλασμώδιου της ελονοσίας σε video

Η ελονοσία σκοτώνει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο, πολύ περισσότερους από ό,τι θα πίστευε κανείς και ο αριθμός των νεκρών ανάμεσα στους ενήλικες είναι αυξημένος. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας η επανεμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας, καθώς και άλλων ασθενειών μεταδιδομένων με τα κουνούπια. 


Παρακολουθήστε στο video που ακολουθεί τον κύκλο ζωής του Πλασμώδιου της ελονοσίας.





Ο κύκλος ζωής τους, περιλαμβάνει δύο στάδια. Τον σεξουαλικό ή σπορογονικό κύκλο, που ολοκληρώνεται στο στομάχι του κουνουπιού, όπου οι μικρο και μακρογαμέτες ενώνονται και σχηματίζουν το ζυγωτό κύτταρο, που δίνει γένεση στους σποροζωίτες. Οι σποροζωίτες εγκαθίσταται στους σιελογόνους αδένες του κουνουπιού απ’ όπου περνούν στον άνθρωπο με το τσίμπημα. Ο δεύτερος κύκλος, ασεξουαλικός ή σχιζογονία, περιλαμβάνει τον πολλαπλασιασμό του σπορόζωου. Οι σποροζωίτες μπαίνουν στα κύτταρα του συκωτιού και του σπλήνα και διαιρούμενοι δίνουν 16-32 μεροζωίτες, που περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και εισχωρούν στα ερυθρά αιμοσφαίρια, όπου πολλαπλασιάζονται, καταστρέφοντας τα ερυθροκύτταρα, σε διαδοχικούς κύκλους και σχηματίζουν τους τροφοζωίτες. Η κύκλος επαναλαμβάνεται κάθε 48 έως 72 ώρες, ανάλογα με το είδος του πλασμωδίου. Κάποια στιγμή του κύκλου οι τροφοζωίτες εξελίσσονται σε μικρο- και μακρογαμέτες, που περνάνε εκ’ νέου στους σιελογόνους αδένες του κουνουπιού μετά από τσίμπημα ενός μολυσμένου ανθρώπου.



Διαβάστε επίσης για την ελονοσία και τα μέτρα πρόληψης

Η ελονοσία υπάρχει ακόμα. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης. 25 Απριλίου - Παγκόσμια ημέρα κατά της ελονοσίας.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων