Οι θερμίδες των εορτών και οι διατροφικές παγίδες. Τι πρέπει να αποφύγετε και τι να προσέξετε; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι θερμίδες των εορτών και οι διατροφικές παγίδες. Τι πρέπει να αποφύγετε και τι να προσέξετε;

Συντάκτης Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελεί αναµφισβήτητα ένα «πάρτι» θερµίδων. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσµα η ζυγαριά όσων είναι επιρρεπείς στις λιχουδιές να δείχνει κατά µέσον όρο δύο µετρία κιλά περισσότερα.
Αν τσιμπολογήσουμε τρία µε τέσσερα µικρά µελοµακάρονα ή κουραµπιεδάκια, καθημερινά για δύο βδομάδες, θα προσθέσουμε στον οργανισµό μας 12.000 θερµίδες!

Αρκεί κάποιος να πάρει µολύβι και χαρτί και να καταγράψει τις διατροφικές αµαρτίες: ένα κοµµάτι καρυδόπιτα έχει 400 θερµίδες, ενώ µία µερίδα κλασικής χριστουγεννιάτικης γέµισης για τη γαλοπούλα µε κάστανα, ρύζι και κιµά προσθέτει 230-300 θερµίδες.

∆ιατροφική παγίδα αποτελεί και η γέµιση της γαλοπούλας. Ο τρόπος µαγειρέµατος και το τι θα βάλουµε µέσα επηρεάζει το θερµιδικό της φορτίο. Καλό θα ήταν, για να περιορίσουµε τις θερµίδες, να µην επιλέξουµε κιµά ή αλλαντικά, που ανεβάζουν την περιεκτικότητα σε κορεσµένο λίπος και χοληστερίνη.

Στη µάχη, πάντως, µελοµακάρονου - κουραµπιέ, νικητής βγαίνει το πρώτο. Όχι, όµως, γιατί έχει λιγότερες θερµίδες αλλά γιατί περιέχει συστατικά όπως µέλι, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, που το καθιστούν θρεπτικότερο συγκριτικά µε τον κουραµπιέ.

Η κατανάλωση σαλατικών και λαχανικών καθώς και φρούτων θα προσφέρει τις απαραίτητες φυτικές ίνες που θα συμβάλουν στο γρηγορότερο κορεσμό. Αναφερόμαστε ασφαλώς σε σαλάτες λαχανικών εποχής και όχι στις σαλάτες-αλοιφές που είναι με βάση τη μαγιονέζα ή τις «παραφορτωμένες» σαλάτες που μαζί με τα λαχανικά έχουν και άλλα διατροφικά συστατικά όπως κρουτόν, λιπαρά τυριά, αλλαντικά, λιπαρές σος, ζυμαρικά ή ρύζι. 


Αναπόσπαστο κομμάτι της Χριστουγεννιάτικης απόλαυσης αποτελεί το γιορτινό τραπέζι, πλούσιο σε λιχουδιές και γλυκίσματα.
Με βάση τον πίνακα συνθέσεως ελληνικών συνταγών Αντωνίου Τριχόπουλου (1992) το θερμιδικό περιεχόμενο των γλυκών ανά 100 γραμμάρια ποικίλει.
ΓΛΥΚΟ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
ΥΔΑΤ/ΚΕΣ 
ΛΙΠΗ 
Βασιλόπιτα
 390
3,9
 46
 11,6
Κουραμπιές
291
3,5
30,6
18,3
Ραβανί
263
4
44,7
8,6
Δίπλες
219
3,3
27,1
11,5
Μηλόπιτα
209
3
38,7
5,4
Μελομακάρονο
180
2
25
8,6
Από τον πίνακα εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ένα γλυκό δεν είναι τίποτα τρομερό (εκτός από τη βασιλόπιτα) και ότι ένα κομμάτι την ημέρα δεν αποτελεί κάποια σημαντική επιβάρυνση.

Στο εορταστικό τραπέζι:

  • Mην τσιμπολογάτε με το χέρι, προτιμήστε τα μαχαιροπίρουνα για κάθε τι που θα καταναλώσετε
  • Πριν πάρετε κάποιο φαγητό, γλυκό ή ορεκτικό, σκεφτείτε αν πραγματικά το θέλετε.
  • Κάντε στον εαυτό σας πάντα την ερώτηση «Τι έχω να χάσω αν δεν το καταναλώσω και τι έχω να κερδίσω αν αρκεστώ σε ένα κομμάτι ή σε μία πιο υγιεινή επιλογή»




Ένα ακόμα επικίνδυνο, για κάποιους, στοιχείο της διατροφής είναι η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλης και ποτών. Το αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο και οι θερμίδες αυτές εύκολα μετατρέπονται σε λίπος, ενώ συχνά συνοδεύονται από αλμυρά και λιπαρά σνακ π.χ. ξηρούς καρπούς, που επίσης επιβαρύνουν θερμιδικά τον οργανισμό μας. Δεδομένου δε η κατανάλωση του συνοδεύει ευχάριστες κοινωνικές στιγμές είναι δύσκολο να ελεγχθεί, από αυτούς που το αγαπούν. Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι πέρα από τις αρκετές «κενές» θερμίδες που μας προσφέρει μπορεί να οδηγήσει σε ήπια υπογλυκαιμικά επεισόδια και σε συχνότερο τσιμπολόγημα, ειδικά όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι και όχι με το φαγητό. Μην ξεχνάτε, ότι το όριο είναι μέχρι 1 ποτήρι για τις γυναίκες και μέχρι 2 ποτήρια για τους άντρες.

Μην ξεχνάτε:
1 ½  φλ. μπύρα – 150 θερμίδες

½ φλ. σαμπάνια – 85 θερμίδες

1φλ. τζιν και τόνικ – 155 θερμίδες

1φλ. μαργαρίτα – 300 θερμίδες

1/4φλ. ουίσκι – 131 θερμίδες

½ φλ. κρασί – 85 θερμίδες

½ φλ. κρασί (γλυκό) – 140 θερμίδες

(οι πιο πάνω ποσότητες αποτελούν μια μερίδα αλκοόλ)

Προτιμήστε την κατανάλωση κρασιού ή μπίρας που έχουν χαμηλό θερμιδικό φορτίο και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά με κυριότερα την ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και την βύνη κριθαριού στη μπίρα. 
Επίσης να θυμάστε ότι αναμιγνύοντας τα αλκοολούχα ποτά με χυμούς, αναψυκτικά και τόνικ, διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται οι θερμίδες που δίνουν. Χρησιμοποιείτε για ανάμειξη αναψυκτικά τύπου light για καλύτερη διαχείριση των θερμίδων.

Πίνετε αρκετό νερό και αποφύγετε τα αναψυκτικά και τους χυμούς με ζάχαρη. Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας. Προτιμήστε όμως το νερό και αποφύγετε τα ροφήματα που σας φορτώνουν με θερμίδες και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Πίνετε πράσινο τσάι, με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πράσινο τσάι είναι ένα αφέψημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (κατεχίνες, C) που συμβάλει στην διαδικασία της λιπόλυσης αφού αυξάνει τον Βασικό Μεταβολισμό.  

Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα τις γιορτινές μέρες είναι ένας καλός τρόπος να καούν οι θερμίδες πριν διασκεδάσετε έξω και μπορεί να σας προσδώσει μια λιγότερο ένοχη αίσθηση κατά την απόλαυση των γιορτινών εδεσμάτων!

Τέλος είναι σημαντικό να κάντε διαλείμματα ανάμεσα στις δύο μεγάλες γιορτές: προσπαθώντας να περιορίσετε τις "παρασπονδίες" σας στα γεύματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Θα βοηθήσει πολύ τη ρύθμιση του βάρους σας αλλά και την ελάφρυνση του στομαχιού σας να ακολουθήσετε ένα πιο περιορισμένο πρόγραμμα διατροφής στο ενδιάμεσο 5ήμερο καταναλώνοντας τροφές όπως ψάρι, όσπρια και λαχανικά που θα ισορροπήσουν την υπερκατανάλωση κρέατος και άλλων λιπαρών γευμάτων.

Σκεφτείτε ότι η μαγεία της γεύσης ενός φαγητού χάνεται στην υπερβολική ποσότητα. 
Βγείτε κερδισμένοι από τον πειρασμό των Χριστουγέννων απολαμβάνοντας όλες τις γεύσεις χωρίς υπερβολή και ξεκινήστε την Καινούργια Χρονιά με ένα πρόβλημα λιγότερο.

Διαβάστε επίσης
Αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες των Χριστουγέννων

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων