Το MEDLAB Ιατρικό Ινστιτούτο στηρίζει το έργο του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το MEDLAB Ιατρικό Ινστιτούτο στηρίζει το έργο του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το ΜEDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ και ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση ξεκινούν συνεργασία με σκοπό να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η ενημέρωση για την Οστεοπόρωση αλλά και να βοηθήσουν, ειδικά την δύσκολη αυτή στιγμή που διανύουμε με την οικονομική κρίση να αγγίζει όλο και περισσότερο κόσμο, όλο και περισσότερα άτομα με οστεοπόρωση και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO).

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1997 και αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο το οποίο απευθύνεται στο κοινό και σαν κύριο στόχο έχει την ενημέρωση γύρω από το θέμα της οστεοπόρωσης, της διατροφής, της άσκησης, της ψυχολογίας, της πρόληψης κλπ. Ο Σύλλογος, ο οποίος αριθμεί 7.000 και πλέον μέλη, έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει ενεργό δράση και έργο τόσο μέσα στα όρια της Αττικής όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας με το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών της Ιατρικής Σχολής όπου και εδρεύει, καθώς και με το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών.

Η δραστηριότητα του Συλλόγου επεκτείνεται τόσο στην διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε όλη την Ελλάδα οι οποίες περιλαμβάνουν δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας καθώς και σε ενημερωτικά σεμινάρια οστεοπόρωσης, άσκησης, διατροφής και ψυχολογίας.

Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην έκδοση ενημερωτικών εντύπων, τα οποία σαν στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενημέρωση όλων των πολιτών πάνω σε σημαντικά θέματα της σκελετικής τους υγείας.

Σκοπός του Συλλόγου είναι να καταφέρει να παρέχει ισοδύναμες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες της ελληνικής επικράτειας είτε αυτοί βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις είτε σε απομακρυσμένα μέρη.

Επίσης, ο Σύλλογος διεξάγει επιστημονικές μελέτες με σκοπό να συγκεντρωθούν, εκτιμηθούν και αξιοποιηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία για την οστεοπόρωση στην Ελλάδα, μοναδικό επίτευγμα για τα ελληνικά δεδομένα. Τα δεδομένα που μέχρι στιγμής έχουν επεξεργαστεί έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ιατροί του MEDLAB Ιατρικού Ινστιτούτου είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με τη μέτρηση της Οστικής Πυκνότητας από το 1985. Από του πρώτους επιστημονικούς συνεργάτες του Εργαστηρίου Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχουν να επιδείξουν πλούσιο ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις σε Ελλάδα και  εξωτερικό. Πολύ σημαντική είναι η μελέτη των Ελληνικών Φυσιολογικών τιμών οστικής πυκνότητας σε ηλικίες από 20 ετών για άντρες και γυναίκες, από το 1990.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, προέκυψαν οι ελληνικές φυσιολογικές τιμές για παιδιά ηλικίας από 5 ετών, και μέχρι σήμερα χιλιάδες παιδιά έχουν εξεταστεί στο MEDLAB για οστεοπενία ή ακόμα και οστεοπόρωση. Επίσης πριν δύο χρόνια, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στο MEDLAB και σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα έγινε μέτρηση οστικής πυκνότητος σε βρέφη 1 μηνός. 

Σκοπός του MEDLAB είναι να ευαισθητοποιήσει τους γονείς για την έγκαιρη διάγνωση οστεοπενίας από την παιδική ηλικία, ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση και να επιτευχθεί η πλήρης αποφυγή ανάπτυξης της ασθένειας κατά την ενήλικη ζωή.

Το MEDLAB επίσης βοήθησε στην αποκωδικοποίηση του γονιδίου που συντελεί στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης, σε συνεργασία με το McGill University και το Νοσοκομείο του Μόντρεαλ στον Καναδά.

Τέλος πρόσφατη μελέτη του MEDLAB κατέδειξε την πιθανή σύνδεση της οστεοπόρωσης με τον καρκίνο του δέρματος, μέσω της αξιολόγησης του κινδύνου ανάπτυξης οστεοπόρωσης σε άτομα με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων (19ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών).

Αποκλειστικά στο MEDLAB πραγματοποιούνται εξειδικευμένες εξετάσεις οστεοπόρωσης όπως ΜΟΠ αντιβραχίου, ΜΟΠ αρθροπλαστικής ισχίου, ΜΟΠ γνάθου, ΜΟΠ περιοχικής οστεοπόρωσης, ΜΟΠ σε δύτες, Διάγνωση Ετήσιου Ποσοστού Οστικής Απώλειας και Επταετής Πρόβλεψη, ΜΟΠ σε παιδιά 5-20 ετών κ.α.

Το MEDLAB επενδύει στην σωστή ενημέρωση του κοινού διατηρώντας από τον Φεβρουάριο του 2011 το Portal Υγείας www.medlabnews.gr. Με καθημερινή αρθρογραφία από τους ιατρούς του MEDLAB σχετικά με σημαντικά και επίκαιρα θέματα υγείας, το medlabnews.gr χαίρει μεγάλης αποδοχής από χιλιάδες αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας θα υπάρξουν άρθρα στο www.medlabnews.gr και στα www.iatrikanea.gr καθώς και στο περιοδικό του συλλόγου «Ζω Καλύτερα» για την καλύτερη ενημέρωση όλων όσων πάσχουν από οστεοπόρωση.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων