Στην Ελλάδα, του σήμερα, να μην τολμήσει κανείς, να πάθει εγκεφαλικό!. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Στην Ελλάδα, του σήμερα, να μην τολμήσει κανείς, να πάθει εγκεφαλικό!.


Συντάκτης: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Η 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη «σύγχρονη αυτή πανδημία», η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Τα τελευταία 30 χρόνια, πάντως, έχει παρατηρηθεί μια μείωση κατά 45% στους θανάτους που οφείλονται σε ΑΕΕ. Σήμερα, το 70% των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό συνεχίζουν να έχουν την αυτονομία τους, ενώ το 10% αναρρώνουν πλήρως.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο μέσα από τις αρτηρίες διαταράσσεται ή διακόπτεται αιφνίδια. Το αίμα μπορεί να σταματήσει να ρέει σε μια αρτηρία επειδή εμποδίζεται από κάποιο θρόμβο αίματος ή πλάκα (αυτό ονομάζεται ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) ή επειδή η αρτηρία έχει σπάσει ή υποστεί ρήξη (αυτό ονομάζεται αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (World Stroke Organization) :
  • Ένας στους έξι άνθρωποι στον κόσμο θα υποστούν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους
  • Κάθε 6 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένας θάνατος από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Κάθε 2 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • 15 εκατομμύρια άτομα το χρόνο παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
         Πίσω από αυτά τα νούμερα, υπάρχουν αληθινές ζωές.
Και όμως :
* Το εγκεφαλικό μπορεί να προληφθεί,
* Αλλά εάν συμβεί, είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί έγκαιρα και να μεταφερθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο.


Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα;

Δυστυχώς, στην σημερινή Ελλάδα, από το νοσοκομείο, θα αρχίσει ο Γολγοθάς του ασθενούς αλλά και των συγγενών του. 

Με ένα σύστημα υγείας που καταρρέει, με έναν ΕΟΠΥΥ που έχει βουλιάξει στα χρέη, με ενοποιήσεις ταμείων και την αναταραχή, που δημιουργεί κάτι τέτοιο, με νοσοκομεία να κλείνουν και με βασικές ελλείψεις σε φάρμακα, δυστυχώς δεν δίνονται καλές συνθήκες να αντεπεξέλθει κανείς ενός τόσο σοβαρού προβλήματος, που είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσο και να προσπαθούν οι γιατροί, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά μαζί με το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν να παλέψουν με πολλές αντιξοότητες. 

Και βέβαια, σε τέτοιες συνθήκες είναι περίεργο να δημοσιεύονται αποτελέσματα από μελέτες που παρουσιάζουν ότι στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι από εμφράγματα και εγκεφαλικά μειώθηκαν!. Η Ευρώπη για άλλη μια φορά αιθεροβατεί ή παραπλανά τους πολίτες της, παρουσιάζοντας μελέτες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, σήμερα, που όμως διεξήχθησαν το 2008. Από το 2008, όμως μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Και βέβαια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ακόμα και στην κραταιά Γερμανία. 

Στην Ελλάδα που αυξάνουν οι αυτοκτονίες, η κατάθλιψη βρίσκεται στο κόκκινο, η ανεργία αυξάνεται συνεχώς, είναι απόλυτα λογικό να αυξάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το να κρύβουμε ή να αποσιωπούμε τα στοιχεία είναι στρουθοκαμηλισμός.

Σύμφωνα με μελέτες, η κατάθλιψη, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και θνησιμότητας από αυτό. Την ακριβή αιτία σύνδεσης, της κατάθλιψης, με το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν την γνωρίζουν οι ερευνητές. Η κατάθλιψη επηρεάζει το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορεί ενδεχομένως με κάποιον τρόπο να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης, που με τη σειρά τους ενισχύουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Και πρέπει να σκεφτούμε ότι η επιστροφή έπειτα από εγκεφαλική βλάβη είναι δύσκολη, επώδυνη, δαπανηρή, και χρειάζεται χρόνο και υπομονή. H επιστροφή στην καθημερινότητα μετά το «πλήγμα» που επιφέρει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν δύσκολη, στην χώρα μας, πριν ξεσπάσει η κρίση. Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται τώρα.

Πριν ένα χρόνο αναδεικνύαμε το θέμα με την πείνα στα σχολεία. Σήμερα αναδεικνύουμε, ένα θέμα, που θα το βλέπουμε μπροστά μας, δυστυχώς, όλο και πιο συχνά.
Πολλοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν καθημερινά φάρμακα για να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα, αναγκάζονται από τις συνθήκες, να τα περικόπτουν ή να αραιώνουν τις δόσεις.  Διαβητικοί, λόγω ανέχειας, παίρνουν το φάρμακο τους αντί για κάθε μέρα, τρεις φορές την εβδομάδα. Φάρμακα που έχουν να κάνουν με την πήξη του αίματος και είναι απαραίτητα στους ασθενείς μετά από εγκεφαλικό, το τελευταίο διάστημα δεν βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Και επειδή δεν πρέπει να περιμένουμε από την ανήμπορη πολιτεία αλλά και από το διαλυμένο σύστημα, η λύση είναι η πρόληψη.

Μέλημα για τον πολίτη της χώρας μας είναι πάση θυσία να μην νοσήσει και φυσικά να προλάβει το εγκεφαλικό επεισόδιο. 

To κοινωνικό έργο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), της Αρχιεπισκοπής και άλλων φορέων είναι μεγάλο, αλλά το πρόβλημα γίνεται κάθε μέρα και μεγαλύτερο οπότε η προσφορά δεν επαρκεί.

Ελπίζουμε ότι αυτή η κατάσταση θα σταματήσει το συντομότερο, γιατί ετών δουλειά και κατακτήσεις στον χώρο της υγείας εκπληκτικές, που πετύχαμε μέχρι προ κρίσης, αποδομούνται πολύ σύντομα, σήμερα. Για να περάσει η κρίση, απαιτείται να έχουμε την υγειά μας, να μπορούμε να παλέψουμε, να παράγουμε και να περάσουμε στην ανάπτυξη. Πρέπει η πολιτεία να σταματήσει να τρώει τους πολίτες της, γιατί η επιδείνωση της υγείας, θα χρειαστεί πολλά περισσότερα χρόνια για να επιστρέψουμε στα καλά επίπεδα που είχαμε πετύχει και το κυριότερο η νέα γενιά, τα παιδιά, το μέλλον αυτού του τόπου, θα έχουν αρκετά επιβαρυμένη υγεία.

Διαβάστε επίσης:
Ισχαιμικά και Αιμορραγικά Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Πώς θα αναγνωρίσετε τα σημάδια;

Πώς θα προλάβουμε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα νέο εγκεφαλικό

ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ και ΟΞΕΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων