Το παθητικό κάπνισμα των παιδιών, σε κλειστούς χώρους και μέσα στο αυτοκίνητο, τα εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το παθητικό κάπνισμα των παιδιών, σε κλειστούς χώρους και μέσα στο αυτοκίνητο, τα εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο.

Eπιμέλεια: Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Το κάπνισμα είναι η δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως (μετά την υπέρταση) και είναι σήμερα υπεύθυνο για το θάνατο ενός στους δέκα ενήλικων παγκοσμίως.

Tι είναι το παθητικό κάπνισμα;
Το παθητικό κάπνισμα είναι ένας συνδυασμός του καπνού που εκπνέει ο καπνιστής και του καπνού που προέρχεται από το άκρο του τσιγάρου καθώς καίγεται. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες και περισσότερες από 60 από αυτές είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο.

Με ποιον τρόπο εκθέτει το παθητικό κάπνισμα σε κίνδυνο τα παιδιά μέσα σε αυτοκίνητα;
Η υγεία των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος.
Ακόμα και αν βρίσκονται στο αυτοκίνητο με έναν καπνιστή για σύντομο χρονικό διάστημα, κάνει κι αυτό κακό στην υγεία των παιδιών. Δεν είναι αρκετό να κατεβάσετε το παράθυρο του αυτοκινήτου για να μην επηρεαστούν τα παιδιά από τον καπνό.
Λόγω του ότι οι βρογχικοί σωλήνες των παιδιών είναι μικρότεροι και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο ανεπτυγμένο, είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από αναπνευστικές λοιμώξεις και ωτίτιδα όταν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα.
Τα παιδιά έχουν μικρότερους αεραγωγούς και αναπνέουν ταχύτερα από τους ενήλικες, επομένως εισπνέουν περισσότερες επιβλαβείς ουσίες από ό,τι οι ενήλικες στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Αυστραλίας, οι αρνητικές συνέπειες στην υγεία από την έκθεση των παιδιών σε παθητικό κάπνισμα περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως πνευμονία και βρογχίτιδα, βήχα και συριγμό, και Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών.


Τα αγόρια που γίνονται παθητικοί καπνιστές, ακόμα και σε σχετικά μικρό βαθμό, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυξημένη πίεση αίματος, όπως δείχνει για πρώτη φορά μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτά τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους υπέρταση, η οποία συσχετίζεται με καρδιαγγειακά επεισόδια και άλλες παθήσεις. Δεν είναι σαφές κατά πόσο είναι αναστρέψιμες οι συνέπειες για την πίεση των παιδιών, αν πάψουν κάποια στιγμή να είναι παθητικοί καπνιστές.

Τα περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών διεθνώς είναι εκτεθειμένα σε επίπεδα καπνού τσιγάρου, που είναι ανησυχητικά για την υγεία τους.

Στους ενήλικες η υγιής συστολική πίεση είναι περίπου 120 mmHg, ενώ στα παιδιά αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, αυξανόμενη από τα 60 mmHg σε ένα βρέφος ενός μηνός, στα 115 mmHg σε ένα 15χρονο παιδί. Όσο πιο μεγάλη είναι η αρχική πίεση ενός μικρού παιδιού, τόσο πιθανότερο είναι ότι θα έχει αυξημένη πίεση ως ενήλικας, πράγμα που αυξάνει διαχρονικά τον κίνδυνό του για υπέρταση.
Το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένη πίεση αίματος στους ενήλικες, αλλά έχει ανάλογη επίπτωση και στα παιδιά. Είναι αξιοσημείωτο ότι, για κάποιο λόγο, ότι το παθητικό κάπνισμα δεν έχει παρόμοια επίπτωση στην πίεση των κοριτσιών. Σε μελέτες στα κορίτσια που εκτίθεντο σε παθητικό κάπνισμα, η μέση συστολική πίεσή τους ήταν μικρότερη (κατά 1,8 mmHg) σε σχέση με τα κορίτσια που δεν ήσαν παθητικές καπνίστριες. Κάτι προστατεύει το γυναικείο φύλο από τις επιβλαβείς καρδιαγγειακές αλλαγές λόγω έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και ερευνάται που οφείλεται αυτό.
Το 86% των θανάτων νηπίων στο κρεβατάκι τους συμβαίνει σε οικογένειες όπου η μητέρα καπνίζει, ενώ τα παιδιά που ζουν σε σπίτια, όπου και οι δύο γονείς καπνίζουν, έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να γίνουν τα ίδια καπνιστές. 

Σύμφωνα με μελέτες είναι απολύτως απαράδεκτο να εγκλωβίζονται τα παιδιά σε κλειστά αυτοκίνητα, όπου εκτίθενται σε καπνό τσιγάρου.
Σύμφωνα με την έρευνα, ένα παιδί παγιδευμένο σε ένα αυτοκίνητο καπνιστών, χωρίς να το θέλει, εκτίθεται σε περισσότερες από 4000 τοξικές χημικές ουσίες, που περιέχονται στον καπνό. Επειδή τα μικρά παιδιά έχουν μικρότερους αεραγωγούς στους πνεύμονές τους, είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στην έκθεσή τους στα χημικά του καπνού και υποφέρουν ευκολότερα από κρίσεις άσθματος και αναπνευστικές μολύνσεις. Η απαγόρευση καπνίσματος στο αυτοκίνητο πρέπει να αποτελεί αυστηρό κανόνα, ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά.

Το Βασιλικό Ιατρικό Κολέγιο της Βρετανίας (Royal College of Physicians-RCP), οργανισμός που εκπροσωπεί περισσότερους από 20.000 γιατρούς και έχει συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση της Βρετανίας, υπογραμμίζει ότι κάθε χρόνο 300.000 παιδιά χρειάζονται ιατρική φροντίδα, εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.

Η έκθεση που έχει τίτλο "Το παθητικό κάπνισμα και τα παιδιά" εκτιμά ότι το φαινόμενο προκαλεί κάθε χρόνο στα παιδιά "περισσότερες από 20.000 λοιμώξεις των πνευμόνων", 120.000 ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού και 200 περιπτώσεις μηνιγγίτιδας.

Σαράντα βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο από το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, προσθέτει το RCP.

Ως εκ τούτου, το Βασιλικό Ιατρικό Κολέγιο συνιστά την απαγόρευση του καπνίσματος παρουσία παιδιών, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

"Η έκθεση δεν αφορά μόνο την προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα. Αφορά την πλήρη εξάλειψη του καπνού από τη ζωή των παιδιών", εξηγεί ο Τζον Μπρίτον, υπεύθυνος της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της αναθεώρησης της ισχύουσας νομοθεσίας περί καπνίσματος η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός του έτους.

Το RCP εκτιμά επίσης ότι είναι απαραίτητο να απαγορευθεί ρητά και καθ' ολοκληρία το κάπνισμα εντός του αυτοκινήτου, ακόμη και όταν δεν επιβαίνει παιδί, καθώς είναι δύσκολο να γίνει διάκριση στα αυτοκίνητα.

Οι γιατροί θέλουν επίσης να απαγορευθεί το κάπνισμα σε όλους τους χώρους όπου συχνάζουν παιδιά, όπως τα πάρκα, οι πισίνες και τα προαύλια των σχολείων. To RCP θα ήθελε να απαγορευθεί το κάπνισμα και εντός του σπιτιού, παραδέχεται ωστόσο ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων