Οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν αυξημένη πιθανότητα να πάσχουν από οστεοπόρωση | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν αυξημένη πιθανότητα να πάσχουν από οστεοπόρωση

Συντάκτης Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο οστικής απώλειας και μελλοντικά κατάγματα.
Με τον όρο “καρδιαγγειακή νόσο” εννοούμε όλες τις παθολογικές μεταβολές που επιδρούν στην καρδιά και/ή στα αιμοφόρα αγγεία και εμφανίζεται με διάφορες μορφές, όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Τα στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο εμφανίζονται δυσοίωνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με υπολογισμούς:
   κάθε 2 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος που οφείλεται στη νόσο, 
   κάθε 5 δευτερόλεπτα σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή, 
   κάθε 6 δευτερόλεπτα εκδηλώνεται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τελευταία έχει βρεθεί σχέση μεταξύ καρδιαγγειακής νόσου και οστεοπόρωσης και αυτή είναι ανεξάρτητη από τη διαδικασία της γήρανσης.  Ο κίνδυνος κατάγματος ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερος για τις γυναίκες και έξι φορές μεγαλύτερος για τους άνδρες. 

Οι αιτίες αυτής της συσχέτισης είναι ορισμένοι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί που περιλαμβάνουν την έλλειψη οιστρογόνων και την ύπαρξη φλεγμονής - εκφυλιστικής νόσου.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο και τον οστικό μεταβολισμό είναι:


   το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα
   ο σακχαρώδης διαβήτης
   η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και υγιεινής διατροφής
   η κατανάλωση οινοπνεύματος 
   το ψυχοκοινωνικό άγχος.

Επίσης την τελευταία δεκαετία δημοσιεύτηκαν μελέτες όπως η μεγάλη Framingham Heart Study στις οποίες συσχετιζόταν η οστική απώλεια με την αύξηση των αγγειακών ασβεστώσεων. Η οστεοπόρωση σχετίζεται αρνητικά με το μέγεθος των εξωσκελετικών ασβεστώσεων.  Η σχέση της οστεοπόρωσης αφενός και των αγγειακών επασβετώσεων και της αρτηριακής σκληρίας.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων