Τέσσερα στα δέκα ελληνόπουλα έχουν οστεοπενία και αύριο οστεοπόρωση. Το ποσοστό γίνεται μεγαλύτερο λόγω της οικονομικής κρίσης. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τέσσερα στα δέκα ελληνόπουλα έχουν οστεοπενία και αύριο οστεοπόρωση. Το ποσοστό γίνεται μεγαλύτερο λόγω της οικονομικής κρίσης.



Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., medlabnews.gr

Είναι πολύ σημαντικό να προλάβει κανείς την οστεοπόρωση στην φάση ανάπτυξης. Μπορεί με την έγκαιρη διάγνωση να βρεθεί η αιτία που δημιουργήθηκε η οστεοπενία και να αντιμετωπισθεί. 

Η μέγιστη οστική πυκνότητα εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες (κληρονομικότητα) και από άλλους παράγοντες όπως 
η διατροφή, 
η άσκηση, 
ορμονικές ανωμαλίες, 
χρόνια νοσήματα
και η κατάχρηση αλκοόλκαπνού και φαρμάκων. Η αποφυγή του καπνού και του αλκοόλ στην εφηβική ηλικία μειώνει σημαντικά τα οστεοπορωτικά κατάγματα στην ενήλικο ζωή.

Από πρόσφατη μελέτη του MEDLAB IAΤΡΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ διαπιστώθηκε ότι αυξάνεται ανησυχητικά το ποσοστό των παιδιών που έχουν οστεοπενία και θα αποτελέσουν μια γενιά οστεοπορωτικών ασθενών αύριο.  

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων οστεοπόρωσης που κάναμε τον περασμένο χρόνο στα παιδιά, βγήκε ότι ένα ποσοστό 46% είχαν οστεοπενία (δηλαδή χαμηλότερη οστική πυκνότητα από αυτήν που είναι φυσιολογική στην αντίστοιχη ηλικία). Δώσαμε βάρος σε αυτό το αποτέλεσμα που ήταν μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Διαπιστώνουμε ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή. Δηλαδή το πρόχειρο φαγητό και βασικά η έλλειψη από το διαιτολόγιο των παιδιών γαλακτομικών και κυρίως γάλακτος έχει συμβάλει στην δημιουργία μειωμένης οστικής πυκνότητος που αργότερα σε μεγαλύτερη ηλικία θα γίνει οστεοπόρωση.

Συνεχίζοντας την ανάλυση των αποτελεσμάτων, μέτρησης οστικής πυκνότητας, στα παιδιά διαπιστώσαμε ότι ένα ποσοστό από τα παιδιά που παρουσίαζαν οστεοπενία (χαμηλότερη οστική πυκνότητα από το φυσιολογικό) ήταν αυτά που είχαν ψηλώσει γρήγορα και αρκετά. Ο σκελετός του ανθρώπου αναπτύσσεται κατά ώσεις. Δηλαδή ψηλώνει, σταματά και ξαναψηλώνει μέχρι που σταθεροποιείται στο ύψος που μένει στο τέλος ως ενήλικας. Στην φάση αυτής της ανάπτυξης απαιτείται ιδιαίτερη διατροφική υποστήριξη. Πολύ δε περισσότερο όταν έχει το παιδί και άλλες ενεργειακές ανάγκες γιατί γυμνάζεται και συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες.
Λεπτοφυείς και ψηλοί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν οστεοπόρωση σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνεται προληπτικά έλεγχος οστεοπόρωσης σε παιδιά για να εντοπιστεί έγκαιρα η οστεοπενία και να αντιμετωπιστεί όταν ο οργανισμός φτιάχνει τον σκελετό.

Ένα ποσοστό 8% των παιδιών που έχουν χαμηλότερη από το φυσιολογικό οστική πυκνότητα, πάσχουν από νόσο που είναι πολύ πιθανό να μην το γνωρίζουν οι γονείς. Έτσι από την εξέταση οστεοπόρωσης βρήκαμε παιδιά που έπασχαν από διαβήτη, θυρεοειδή, αναιμία, άσθμα. Επίσης δώσαμε βάρος στην καθυστερημένη έναρξη της περιόδου στα κορίτσια (πάνω από 14 ετών) και γενικά σε ορμονικές ανωμαλίες.
Αν γενικά υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια από τις παραπάνω παθήσεις, έχετε ένα λόγο παραπάνω να εξετάσετε τα παιδιά και να προλάβετε την σωστή σκελετική ανάπτυξη του παιδιού σας.

Τελευταία, διαπιστώνουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών έχει μειώσει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω περικοπών ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελληνική οικογένεια. Επίσης διαπιστώνουμε σημαντική μείωση μέχρι και πλήρης έλλειψη αθλητικών δραστηριοτήτων των παιδιών και αυτό ως αποτέλεσμα περικοπών.

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην  έγκαιρη πρόληψη της οστεροπόρωσης στην χώρα μας από την παιδική ηλικία όπου μπορεί ουσιαστικά να αντιμετωπιστεί  η οστεοπόρωση στα χρόνια που ο οργανισμός αναπτύσσει τον σκελετό (ηλικίες 10-25 ετών).
Και  βέβαια θα πρέπει, οι γονείς να προσπαθήσουν παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να προσπαθήσουν, να μην μειώσουν την κατανάλωση των γαλακτοκομικών από τα παιδιά, αλλά και από τους ίδιους. Τέλος την άθληση των ίδιων και των παιδιών τους μπορούν να την αναπληρώσουν με απλές δραστηριότητες, έτσι ώστε να μην ακινητοποιηθούν τα παιδιά, μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το διαδίκτυο.

Ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο για παιδιά και εφήβους
Ηλικία / Ποσότητα ασβεστίου(mg/ημέρα) 


0-6 μηνών / 210 

7-12 μηνών / 270 

1-3 ετών / 500 

4-8 ετών / 800 

9-18 ετών / 1.300


ΠΗΓΗ: ΜΕDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. MEΛETH TΩN ΠAPAΓONTΩN KINΔYNOY ΓIA THN ANAΠTYΞH XAMHΛHΣ KOPYΦAIAΣ OΣTIKHΣ ΠYKNOTHTAΣ ΣE EΛΛHNIΔEΣ, HΛIKIAΣ 15- 25 ETΩN, Oστούν.

Διαβάστε επίσης




ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων