Aποτελεσματική θεραπεία ακμής με μπλε φως! | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Aποτελεσματική θεραπεία ακμής με μπλε φως!


Συντάκτες: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

AKMH ΚΑΙ ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η ακμή είναι ένα σημαντικό δερματικό πρόβλημα, ή καλύτερα μία ασθένεια, που ταλαιπωρεί τόσο τους εφήβους όσο και τους ενήλικες. Το ψυχολογικό και ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο της ασθένειας αυτής και στις δύο κατηγορίες είναι πολύ σημαντικό. Η ακμή και οι ουλές που προκαλεί επηρεάζουν τη συμπεριφορά, την αποδοχή των ασθενών από τρίτους, ακόμα και την ανεύρεση εργασίας σε πολλές περιπτώσεις. Τα ψυχολογικά συμπτώματα που εμφανίζουν οι πάσχοντες από ακμή περιλαμβάνουν την αντικοινωνικότητα, τη μειωμένη αυτοπεποίθηση, την κατάθλιψη, τη σύγχυση, τον θυμό κ.α.
Η εμφάνισή της ακμής είναι αποτέλεσμα της φράξης και της φλεγμονής των σμηγματορροικών θυλακίων του δέρματος. Τα βασικά αίτια που προκαλούν την ακμή είναι:

  • ·      Η υπερπαραγωγή των κυττάρων που δομούν τον σμηγματοροϊκό αδένα
  • ·      Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος
  • ·      Η μόλυνση του δέρματος από το βακτήριο Propionibacterium acnes (P.acnes)
  • ·      Η φλεγμονώδης απάντηση του δέρματος στην παραπάνω μόλυνση

Δείτε στο παρακάτω video πως το υπερβολικό σμήγμα συσσωρεύεται μαζί με τα νεκρά κύτταρα στους δερματικούς πόρους και στα θυλάκια. Η συσσώρευση αυτή μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη του βακτηρίου της ακμής, P.acnes 

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ακμής είναι ποικίλα και έχουν δράση σε έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω παράγοντες. Η πιο συχνές θεραπείες έχουν να κάνουν με χρήση αντιβιοτικών ή αντιμικροβιακών σκευασμάτων, με κερατολυτικούς παράγοντες (όπως είναι το σαλικυλικό οξύ), καθώς και με την από το στόμα λήψη ειδικών αντιβιοτικών. Όμως οι παραπάνω τρόποι αντιμετώπισης της ακμής έχουν χάσει τη δημοτικότητά τους για τους εξής λόγους:

·      Έρευνες δείχνουν ότι η μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών σχετίζεται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού
·      Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ η ανθεκτικότητα του βακτήριου της ακμής P.acnes στα αντιβιοτικά
·      Η από του στόματος λήψη αντιβιοτικών έχει παρενέργειες όπως οι ζαλάδες, οι μυκητησιακές μολύνσεις, οι αλλεργικές αντιδράσεις και οι γαστρεντερικές διαταραχές κ.α.

Αυτοί ήταν και οι λόγοι που οδήγησαν στην αναγκαστική ανάπτυξη εναλλακτικών ασφαλών μεθόδων για την καταπολέμηση του προβλήματος της ακμής.
Η πιο αποτελεσματική ίσως θεραπεία της ακμής με μη συμβατικές μεθόδους είναι η φωτοδυναμική θεραπεία. Η χρήση καθαρού φωτός απαλλαγμένου από ακτινοβολία UV έχει δώσει πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μετά το πέρας του προβλήματος το δέρμα παραμένει ενυδατωμένο και ελαστικό, κάτι που δε συμβαίνει με τις παραπάνω θεραπείες.

Με ποιό τρόπο δρα η φωτοδυναμική θεραπεία;
Η φωτοδυναμική θεραπεία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση μίας χρωμοφόρου ουσίας (ουσία που απορροφά το φως) ώστε να προκύψει μονομερές οξυγόνο. Το μόριο αυτό του οξυγόνου είναι τοξικό και σκοτώνει τα κύτταρα. Η διάρκεια ζωής του όμως είναι πολύ μικρή οπότε δεν είναι τοξικό για τα υπόλοιπα κύτταρα του δέρματος. Το βακτήριο της ακμής P.acnes παράγει κάποιες φωτο-ευαίσθητες ουσίες, την κόπροπορφυρίνη ΙΙΙ και την πρωτοπορφυρίνη. Το φως που χρησιμοποιείται στη φωτοδυναμική θεραπεία ακτινοβολεί αυτές τις ουσίες σε ειδικό μήκος κύματος με αποτέλεσμα το βακτήριο να παράγει εσωτερικά το παραπάνω τοξικό μόριο του οξυγόνου. Αυτό προκαλεί την «αυτοκτονία» του βακτηρίου. Τα βακτήρια εξαλείφονται, οι φλεγμονές μειώνονται ενώ λόγω της αύξησης του κολλαγόνου και της ελαστίνης που το φως προκαλεί, το δέρμα μένει ελαστικό, λαμπερό και λείο.



Η διάρκεια παραμονής κάτω από το φως είναι 20 Λεπτά ενώ προηγείται καθαρισμός του δέρματος από το μακιγιάζ και τους ρύπους και απολέπιση για απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Έτσι η συνολική διάρκεια της κάθε θεραπείας είναι 30 Λεπτά. Η αίσθηση του φωτός μπορεί να συγκριθεί με την ηλιοθεραπεία τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας. Ωστόσο δεν είναι καθόλου επώδυνο και είναι απόλυτα ασφαλές και για τα μάτια, και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογος εξοπλισμός με αντίστοιχο μήκος φωτός χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων των ματιών (όπως η Ηλιακή Εκφύλιση της Ωχράς). Μετά τη συνεδρία ο θεραπευόμενος μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του και να εκτεθεί με απόλυτη ασφάλεια στον ήλιο.
Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και την αντίδραση του δέρματος στη θεραπεία θα χρειαστούν τουλάχιστον 6-8 συνεδρίες. Πάλι ανάλογα με την περίπτωση γίνεται συνδυασμός και εναλλαγή συνεδριών με μπλε φως (το οποίο στοχεύει και εξοντώνει το βακτήριο της ακμής) και κόκκινο φως (το οποίο ρυθμίζει τη λιπαρότητα και αναπλάθει για αποφυγή και αντιμετώπιση των ουλών).

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων