Tρόποι αύξησης της καλής χοληστερίνης, για καλύτερα αγγεία και πιο γερή καρδιά | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Tρόποι αύξησης της καλής χοληστερίνης, για καλύτερα αγγεία και πιο γερή καρδιά


Συντάκτης: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr


Η "καλή" χοληστερόλη HDL έχει πολλές ευεργετικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα ψηλά επίπεδα της χοληστερόλης HDL στο αίμα ωφελούν. Δεν πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση της αλλά αντίθετα να καταβάλλονται προσπάθειες για άνοδο της.
Η αύξηση των επιπέδων της HDL στο αίμα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρικά προβλήματα και άλλες αγγειακές παθήσεις και την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Για πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι άτομα με χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης (HDL) έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ένα πλήθος παραγόντων έχουν ενοχοποιηθεί για τα χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης, όπως η γενετική προδιάθεση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα υψηλά τριγλυκερίδια, η έλλειψη φυσικής άσκησης και διάφορα φάρμακα. 
Μέχρι πρόσφατα οι προσπάθειες του ιατρικού κόσμου έτειναν κυρίως στη μείωση της λεγόμενης «κακής» χοληστερίνης (LDL). Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως με τη χρήση φαρμάκων που ονομάζονται στατίνες και μειώνουν σημαντικά την «κακή» χοληστερίνη, ενώ παράλληλα μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 25-30%.



Η αύξηση των επιπέδων της HDL μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής και με φάρμακα. Η αύξηση των επιπέδων αυτών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται μακροχρόνιες συνεχείς προσπάθειες.


Γιατί όμως η καλή HDL χοληστερόλη προστατεύει;

Ο βασικότερος λόγος είναι διότι η λιποπρωτεϊνη HDL απομακρύνει τη χοληστερόλη που εναποτίθεται στα αγγεία και τη μεταφέρει στο συκώτι. Στο συκώτι η χοληστερόλη μεταβολίζεται και αποβάλλεται δια μέσου του πεπτικού σωλήνα.
Επιπρόσθετα η λιποπρωτεϊνη HDL χοληστερόλη έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις που μειώνουν τις βλάβες στις αρτηρίες. Η ίδια η φλεγμονή μπορεί να αποτελέσει σημαντική αιτία εκδήλωσης πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος


Κατά γενικό κανόνα, όσο πιο ψηλή είναι η καλή HDL χοληστερόλη, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα του οργανισμού να απομακρύνει τη χοληστερόλη από τα αγγεία και να αποτρέπει τη δημιουργία ή επιδείνωση της αθηρωμάτωσης.



Ποια είναι τα επίπεδα της HDL που θεωρούνται χαμηλά;

   H HDL θεωρείται χαμηλή όταν είναι κάτω από 40 mg/dL
   Για τις γυναίκες θεωρείται ότι επίπεδα HDL κάτω των 50 mg/dL είναι χαμηλά
   Για άνδρες διαβητικούς συστήνεται όπως η HDL χοληστερόλη να είναι άνω των 40 mg/dL ενώ για τις γυναίκες με διαβήτη να είναι άνω των 50 mg/dL

Δυστυχώς ο αριθμός των ανθρώπων με χαμηλά επίπεδα HDL είναι μεγάλος. Η επιδημία παχυσαρκίας και διαβήτη που μαστίζει σήμερα την ανθρωπότητα, ευθύνεται για τα χαμηλά επίπεδα HDL με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι το βασικότερο μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί για την άνοδο της HDLχοληστερόλης. 
·      Η απώλεια περιττού βάρους,
·      η αποφυγή της παχυσαρκίας,
·      η διακοπή του καπνίσματος, Tο κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της HDL στον οργανισμό.
·      η μείωση της περιμέτρου της μέσης,
·      η τακτική σωματική άσκηση Έρευνες δείχνουν ότι, εάν ενός γεύματος υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προηγηθεί μέτρια άσκηση, παρατηρείται αύξηση της HDL
αυξάνουν την HDL στο αίμα, καλύτερα από τα φάρμακα.

·      Η κατανάλωση ψαριών,
·      η Μεσογειακή δίαιτα,
·      το κόκκινο κρασί (1 έως 2 ποτήρια την ημέρα μόνο και όχι κατάχρηση αλκοόλ),
·      η μείωση των υδατανθράκων στη διατροφή, αυξάνουν την HDL στο αίμα. Άτομα που κάνουν διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ψωμί, ζάχαρη) -ακόμα και αν ασκούνται τακτικά- τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα HDL από αυτούς που τρώνε πολλές πρωτεΐνες σε συνδυασμό με λαχανικά.

Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής είναι η καλύτερη μέθοδος για την αύξηση της HDL, εντούτοις σε μερικούς ασθενείς αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι όπως η κληρονομικότητα που συμβάλλουν σε δυσκολίες ανόδου της καλής χοληστερόλης.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων