Είναι στιγμές που και ο γιατρός λυγίζει. Μια προσωπική ιστορία. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Είναι στιγμές που και ο γιατρός λυγίζει. Μια προσωπική ιστορία.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr


Παρά την καθημερινή τριβή με αρρώστιες και προβλήματα υγείας, είναι στιγμές που δεν αντέχεις. Έτσι ήταν και σήμερα όταν στο πρωινό μου ραντεβού δεν πίστευα στα μάτια μου. Δεν ήθελα να εμπιστευτώ τις γνώσεις μου. Το μηχάνημα όμως ήταν αμείλικτο. Η διάγνωση ήταν μελάνωμα. Το εντεκάχρονο κοριτσάκι που είχα μπροστά μου δεν μπορούσε να καταλάβει την ανησυχία μου, αλλά η μαμά του που υποψιαζόταν το πρόβλημα, αλλά είχε αποφύγει να το πλησιάσει μήνες τώρα, λες και έτσι απομάκρυνε το κακό από την πραγματικότητα, καταλάβαινε πολύ καλά. Τα επόμενα βήματα είναι κλασικά. Αγώνας δρόμου για να προλάβουμε να μην μας φύγει και επεκταθεί. Χειρουργείο, χημειοθεραπεία η καλύτερη προοπτική.

Είναι πολύ εύκολο να προλάβουμε τον καρκίνο του δέρματος. Μια απλή εξέταση, μελανωματογραφίας (ψηφιακής χαρτογράφησης των σπίλων), ανώδυνη, ακίνδυνη. Είναι κρίμα ειλικρινά να χάνονται ζωές από κάτι που σήμερα πια αντιμετωπίζεται με πλήρη ίαση, φτάνει να αντιμετωπιστεί στην αρχή του.

Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία σε σύγκριση με τους ενήλικες, συνεπώς απαιτούν και ειδική προστασία. Ακόμα και σχετικά μικρή έκθεση στον ήλιο τις μεσημβρινές ώρες μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ηλιακό έγκαυμα. Εάν υπάρχουν 3-4 προσβολές ηλιακού εγκαύματος, στην παιδική ηλικία, η πιθανότητα να αναπτυχθεί μελάνωμα, όταν ενηλικιωθούν, διπλασιάζεται!

Η ελάττωση του στρώματος του όζοντος που προστατεύει βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνων του δέρματος του μελανώματος που είναι η πλέον θανάσιμη μορφή καρκίνου δέρματος.

Τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο από τους ενήλικες στον ήλιο
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο των παιδιών και τα σοβαρά δερματικά εγκαύματα λόγω έκθεσης κατά την παιδική ηλικία δημιουργούν τις συνθήκες καρκινογένεσης των μελανοκυττάρων δέρματος των παιδιών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, τα περισσότερα άτομα το υφίστανται πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια.

Η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που χρειάζεται για να προκαλέσει καρκίνο στα μελανοκύτταρα των παιδιών είναι πάρα πολύ λιγότερη από αυτή που χρειάζεται για την καρκινογένεση μελανοκυττάρων στους ενήλικες.

Η υπεριώδης ακτινοβολία που προέρχεται από τον ήλιο είναι επιβλαβής για το ανθρώπινο δέρμα και ιδιαίτερα για το δέρμα των παιδιών. Τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν το μελαψό χρώμα του δέρματος, βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Τα βρέφη και τα νεαρά παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην υπεριώδη ακτινοβολία διότι το δέρμα τους, περιέχει επίσης και αρχέγονα ανώριμα μελανοκύτταρα. 
Τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα όταν υποβάλλονται στην ακτινοβολία αυτή.

Το χρώμα στο μελάνωμα των παιδιών μπορεί να είναι πιο ανοικτό, τα όρια του σχήματος δερματικής βλάβης να είναι πιο ομαλά, η διάμετρος να είναι μικρότερη.
Βασικά εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν φακίδες ή ελιές στο δέρμα του παιδιού που είναι από τις υπόλοιπες ή αν παρουσιάζουν αιμορραγία, τότε είναι αναγκαίο να λαμβάνεται η γνώμη του γιατρού, να γίνεται χαρτογράφηση ψηφιακή των σπίλων και ενδεχομένως να αφαιρούνται.
Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, με ανοικτό χρώμα δέρματος, με μεγάλο σπίλων, με κόκκινα μαλλιά, με πράσινα μάτια, με ιστορικό εγκαυμάτων στον ήλιο, κινδυνεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους για μελάνωμα.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι στα παιδιά, μπορεί να μην υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν κίνδυνο για μελάνωμα όπως το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή ο μεγάλος αριθμός

Το 1982 προσβάλλονταν 3 παιδιά για κάθε 1 εκατομμύριο παιδιών. Το 2002 οι στατιστικές δείχνουν ότι η επίπτωση του μελανώματος ανήλθε στα 7 παιδιά ανά 1 εκατομμύριο παιδιών και σήμερα 14 παιδιά!!!. Βλέπουμε λοιπόν ότι παρά το γεγονός ότι το μελάνωμα, η πλέον επικίνδυνη μορφή καρκίνου δέρματος, παραμένει σπάνιο στα παιδιά, εντούτοις παρουσιάζει μια δραματική αύξηση τα τελευταία 30 χρόνια.

Πολλοί δεν γνωρίζουν και δεν αναμένουν ότι το μελάνωμα μπορεί να
προσβάλλει και παιδιά. Οι γονείς και οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν ότι η συχνότητα του μελανώματος αυξάνεται και ότι προσβάλλει όλο και περισσότερο παιδιά μικρότερης ηλικίας.

  • ·      Βεβαιωθείτε ότι φοράνε κάποιο είδος ρουχισμού για να προστατεύονται, όπως μπλουζάκια, καπέλα και γυαλιά ηλίου, όταν παίζουν σε χώρο με ηλιοφάνεια
  • ·      Μάθετέ τα να χρησιμοποιούν πάντα αντηλιακό, καλοκαίρι αλλά και χειμώνα.
  • ·      Μην τσιγκουνεύεστε το αντηλιακό! Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία που εκτίθενται περισσότερο όπως το πρόσωπο, το λαιμό, τους ώμους, την πλάτη, τα γόνατα και το πάνω μέρος των ποδιών

Η έγκαιρη ανίχνευση και αφαίρεση του μελανώματος σώζει τη ζωή του παιδιού

National Cancer Institute

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων