Αντηλιακά, πώς και πότε μπορεί να χρησιμοποιούνται; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αντηλιακά, πώς και πότε μπορεί να χρησιμοποιούνται;




Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D. medlabnews.gr
Διαπιστώνω ότι έχουμε μάθει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τα αντιηλιακά, αλλά δεν ξέρουμε πώς να τα χρησιμοποιούμε και πότε.
Παρά τα όσα μπορεί να πιστεύουν πολλοί, η επίλογή του σωστού αντιηλιακού είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση αφού εκτός απότην εμφανισή μας μπορεί να επηρεάσει σοβαρότατα και την υγεία μας, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου οι ειδικοί προειδοποιούν για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η ηλιακή ακτινοβολία. Ιδου λοιπόν πως μπορείτε να διαλέξετε το σωστό αντιηλιακό ανάλογα με τον τύπο του δερματός σας.
ΤΥΠΟΙ 1: Πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, που δεν μαυρίζει, αλλά παθαίνει πολύ εύκολα εγκαύματα. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν συνήθως ανοιχτόχρωμα μαλλιά και φακίδες. - Ενδεδειγμένο αντιηλιακό: δείκτες από 10-15.
ΤΥΠΟΙ 2: Ανοιχτόχρωμο δέρμα, που είναι αρκετά ευαίσθητο και μαυρίζει πολύ λίγο, ενώ καίγεται σχετικά εύκολα. - Ενδεδειγμένο αντιηλιακό: δείκτες από15-10.
ΤΥΠΟΙ 3: Είναι λιγότερο ανοιχτό δέρμα, πιο ανθεκτικό στον ήλιο και μαυρίζει σταδιακά. - Ενδεδειγμένο αντιηλιακό: δείκτες από 10-15.
ΤΥΠΟΙ 4: Είναι το δέρμα που μαυρίζει πάντα, ενώ κάποιες φορές -όχι συχνά- παθαίνει έγκαυμα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτρια σκούρο. - Ενδεδειγμένο αντιηλιακό: 6-10.
ΤΥΠΟΙ 5: Το δέρμα αυτό μαυρίζει πάντα και δεν παθαίνει εγκαύματα, παρά μόνο σε ακραίες καταστάσεις. Είναι οι λεγόμενοι «μελαχρινοί» άνθρωποι. - Ενδεδειγμένο αντιηλιακό: δείκτες από 1-6.

Όλοι μας γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η παρατεταμένη έκθεσή στον ήλιο. Γι’αυτό  πολύ σημαντική είναι η χρήση αντιηλιακού κατά του καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο. Το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα μας από τα εγκαύματα που προκαλεί ο ήλιος, την φωτογήρανση (κατάσταση η οποία προκαλείται από τις UVA ακτίνες με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση ττης επιδερμίδας), τον καρκίνο του δέρματος και την αφυδάτωση.
Η φυσιολογική έκθεσή στον ήλιο είναι αναγκαία. Ο ακτίνες του ηλίου διεγείρουν την παραγωγή  βταμίνης D η οποία χρειάζεται για να έχουμε γερά κόκκαλα.

Οι ακτίνες που θεωρούνται επικίνδυνες είναι οι UVA και οι UVB. Για να προστατευτείς, θα πρέπει να μην εκτίθεσαι στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (12.00-16.00μμ) – αυτό το διάστημα οι ηλιακές ακτινές είναι εξαιρετικά βλαβερές. Αν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, ψάξε για μέρη σκιερά ή κάθησε κάτω από την ομπρέλα.

Το αντιηλιακό είναι απαραίτητο όλες τις ώρες.
Μην ξεγελιέσαι αν έχει συννεφιά. Τα σύννεφα δεν εμποδίζουν τις βλαβερές ακτίνες να περάσουν στο δέρμα σου.
Τι είναι ο δείκτης SPF;
Ο δείκτης προστασίας SPF αναφαίρεται στην ικανότητα που έχει ένα αντιηλιακό να μπλοκάρει τις UVB ακτίνες, οι οποίες προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα. Από την άλλη, δεν μπορεί να εμποδίσει τις UVA ακτίνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την γήρανση του δέρματος.

  
Μύθος Νο1: Το αντιηλιακό προσφέρει πλήρη προστασία. Η πραγματικότητα: Ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 15 μπορεί να  μπλοκάρει το 94% των UVB ακτίνων, ένα αντιηλιακό με SPF 30 το 97% ενώ ένα με SPF 45 το 98% των UVB. Πράγμα που σημαίνει ότι κανένα αντιηλιακό δεν προσφέρει πλήρη κάλυψη και προστασία.

  
Μύθος Νο2: Αν χρησιμοποιήσω αδιάβροχο αντιηλιακό δεν θα χρειαστεί να το ανανεώσω. Η πραγματικότητα: Είτε πρόκειται για αδιάβροχο αντιηλιακό είτε όχι, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το ανανεώνεις, τουλάχιστον κάθε 2 ώρες.

  
Μύθος Νο3: Αν χρησιμοποιήσω αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30+ ,μπορώ να καθήσω στον ήλιο τον διπλάσιο χρόνο. Η πραγματικότητα: Τα αντιηλιακά με υψηλό δείκτη SPF μπλοκάρουν περισσότερες ακτίνες UVB αλλά όχι τις UVA που προκαλούν βαθύτερες δερματικές βλάβες.
Επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο ιδανικός δείκτης προστασίας (SPF) είναι ο δείκτης 15, μόνο αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Επειδή, οι περισσότεροι από εμάς, βαριούνται την όλη διαδικασία του αντιηλιακού, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30. Αν τελικά αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις μικρότερο δείκτη θα πρέπει να το απλώσεις παντού και προσεκτικά. Μην ξεχνάς ποτέ περιοχές όπως τα χείλια, τα αυτιά και τα πέλματα. 

Και μην ξεχνάτε:
- Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα, τις ώρες δηλαδή που οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες και ισχυρές. Χρησιμοποιείτε πάντα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας κατόλληλο για τον τύπο του δέρματός σας.
- Απλώνετε το αντιηλιακό σε στεγνό δέρμα, για να απορροφάται καλύτερα.
- Φοράτε αντιηλιακό και όταν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα, καθώς οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν το νερό.
- Ανανεώνετε το αντιηλιακό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και κυρίως κάθε φορά που ιδρώνετε ή βουτάτε στη θάλασσα. Αντιηλιακό χρειάζεστε και όταν βρίσκεστε κάτω από την ομπρέλα θαλάσσης, αφού οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται στην άμμο. Αν έχετε ήδη μαυρίσει, μπορείτε να επιλέξετε αντιηλιακό με χαμηλότερο δείκτη, αλλά όχι να πάψετε εντελώς να το χρησιμοποιείτε.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων