Η πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Eπιμέλεια:Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D, medlabnews.gr


Η πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος απαραίτητη είναι η λήψη μέτρων που προστατεύουν από τη δημιουργία δερματικών αλλοιώσεων που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο και, σε περίπτωση που ανιχνευτεί κακοήθεια, προλαμβάνουν το πρόβλημα στα αρχικά του στάδια με αποτέλεσμα την πλήρη απομάκρυνση των καρκινικών κυττάρων.  Τα μέτρα αυτά είναι:


Προστασία από τον ήλιο
·       Κάλυψη του σώματος.  Ένα καπέλο, μακριά μανίκια, μακριά φούστα ή παντελόνι.  Ορισμένα υφάσματα με την ένδειξη UPF 40+ θεωρούνται ως παρέχοντα ύψιστη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.  Προσοχή πρέπει να δίνεται ιδιαίτερα όταν το δέρμα μας είναι λευκό και ερεθίζεται εύκολα με την ηλιακή ακτινοβολία και κυκλοφορούμε στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10:00 έως και 17:00 το καλοκαίρι.
·       Ένα ευρέως φάσματος αντηλιακό (SPF 15+) στις περιοχές του δέρματος που παραμένουν εκτεθειμένες στον ήλιο προσφέρει πρόσθετη προστασία αν εφαρμόζεται συχνά.

Περιοδικές εξετάσεις του δέρματος
·       Μηνιαία εξέταση του δέρματος σε όλο το σώμα και συνάντηση με το γιατρό σε περίπτωση που ανιχνευθούν αλλαγές στους ήδη υπάρχοντες σπίλους (ελιές) ή παρουσιαστούν νέες αλλοιώσεις.
·       Σε περίπτωση που ο δερματολόγος το κρίνει σκόπιμο πρέπει να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του δέρματος από ειδικό.
·       Η τήρηση φωτογραφικών αρχείων – η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περίπτωση αυτή προσφέρει μεγάλη ευκολία – είναι απαραίτητη σε περίπτωση που υπάρχουν πολλές και διάσπαρτες αλλοιώσεις.


Σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την έγκαιρη ανίχνευση και πλήρη θεραπεία του μελανώματος

Ο Bruce Armstrong (Cancer Control Information Center, New South Wales, Australia) επισημαίνει ότι η επιτυχής θεραπεία του μελανώματος είναι μεγαλύτερη σε χώρες που το μελάνωμα εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα.  Ένας από τους λόγους κατά τον Dr Armstrong είναι ότι στις χώρες αυτές η πληροφόρηση του κοινού είναι συστηματική και η εμπειρία των γιατρών μεγαλύτερη.  Η επισήμανση αυτή είναι βασικό σημείο για την Ελλάδα όπου το μελάνωμα μπορεί να προληφθεί πριν ακόμα αποκτήσει τις διαστάσεις που προβλέπει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. 

Ένα σημείο που αφορά στην οικονομική διάσταση του προβλήματος έγκειται στο κόστος της εξέτασης για μελάνωμα.  Η διαδικασία μέσω Η/Υ που προβλέπει τη χρήση ψηφιακής φωτογράφησης και αρχειοθέτησης και, με τον τρόπο αυτό παρακάμπτει τα αναλώσιμα και το κόστος της συμβατικής φωτογράφησης και τήρησης αρχείου, ενδείκνυται, πέραν του αξιόπιστου της μεθόδου, και ως οικονομικά συμφέρουσα.


Τι γίνεται στις άλλες χώρες

Οι τεχνικές πρόληψης του μελανώματος πέραν από τις προφυλάξεις που συνιστά και προωθεί το εκάστοτε υπουργείο υγείας και οι φορείς της υγείας και πρόληψης γενικότερα έχουν εστιάσει, τα τελευταία χρόνια, στην ψηφιακή μικροσκοπία επιφωτοβολίας (digital epiluminescence microscopy) με πρωτοπόρους τόσο στην έρευνα όσο και στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας τους επιστήμονες του Τμήματος Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Στη Βιέννη επίσης εδρεύει η πρώτη εταιρεία που έκανε διαθέσιμη στη διεθνή ιατρική κοινότητα την τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο γειτονικό της πανεπιστήμιο και μάλιστα με την επιστημονική εποπτεία της ομάδας που συνέλαβε και ανέπτυξε την ιδέα σε επιστημονικό επίπεδο.

Η DERMA Instruments στηριζόμενη στα χρόνια εμπειρικής έρευνας του Τμήματος Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης με αρχηγό της ομάδας τον Dr Klaus Wolf ανέπτυξε ένα πλήρες σύστημα καταγραφής, παρακολούθησης και ανίχνευσης των ύποπτων σπίλων και άλλων δερματικών αλλοιώσεων με πλήρη υποστήριξη τηλεϊατρικής κάνοντας το σύστημα όχι μόνο αποδοτικό σε επίπεδο ιατρείου, διαγνωστικού κέντρου, κλινικής και νοσοκομείου αλλά δίνοντάς του διαστάσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Η χρήση του Internet για το σκοπό αυτό παρακάμπτει τα γεωγραφικά όρια και δίνει τη δυνατότητα στον κάθε χρήστη του Microderm – έτσι ονομάζεται η συσκευή που ανέπτυξε η Visiomed – να έρθει σε επαφή με ειδικούς στον τομέα σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και τελικό στόχο την έγκαιρη διάγνωση κακοήθειας σε κάποια δερματική αλλοίωση.

Η λεπτομερής βάση δεδομένων του Microderm καταχωρίζει κάθε σημαντική λεπτομέρεια κάνοντας την παρακολούθηση της εξέλιξης ενός σπίλου εύκολη και, το κυριότερο, αξιόπιστη. 

Τα οικονομικά οφέλη από την προσέγγιση αυτή είναι σημαντικά γιατί πέραν της αρχικής δαπάνης εγκατάστασης ενός συστήματος δεν απαιτούνται άλλα λειτουργικά έξοδα μιας και η συσκευή δεν απαιτεί αναλώσιμα για την καθημερινή της λειτουργία.

Η οικονομία, πέραν της μείωσης της θνησιμότητας στις περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος, που είναι και το σημαντικότερο σημείο επιτυγχάνεται με τη σωστή διαχείριση των πόρων που δεν αναλώνονται σε άσκοπες και δαπανηρές χειρουργικές επεμβάσεις που, πολλές φορές δεν είναι απαραίτητες, και με την ουσιαστική παρακολούθηση της εξέλιξης των ύποπτων σπίλων ή άλλων δερματικών αλλοιώσεων μέχρις ότου καταστεί φανερό σε πραγματικά πρώιμο στάδιο ότι είναι απαραίτητη η χειρουργική παρέμβαση.

Με γνώμονα τα παραπάνω έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες χώρες, με πρωτοπόρες, για εύλογους λόγους, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, δίκτυα μονάδων ψηφιακής δερματοσκόπησης που επιτρέπουν τη συστηματική παρακολούθηση όσων έχουν ανάγκη χωρίς να στερούνται της δυνατότητας μετακίνησής τους αν χρειαστεί και κάνοντας πλήρη εκμετάλλευση του υπάρχοντος επιστημονικού προσωπικού που μπορεί, με τις δυνατότητες που διαθέτουν τα σύγχρονα δερματοσκόπια, να επικοινωνούν και να συμβουλεύονται ή να συμβουλεύει για περιπτώσεις δύσκολες από αποστάσεις που δεν θα ήταν δυνατόν να καλυφθούν χωρίς τη σπατάλη πολύτιμου χρόνου και οικονομικών πόρων.

Αντίστοιχα δίκτυα έχουν αναπτυχθεί στις ΗΠΑ με ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ η γενέτειρα της συσκευής η Αυστρία έχει ήδη καλυμμένο τον πληθυσμό της με μία μονάδα ψηφιακής δερματοσκόπησης ανά 80.000 περίπου κατοίκους. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων