Aπώλεια ακοής. Μύθος και αλήθειες. Εφαρμογή του iphone για έλεγχο ακοής | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Aπώλεια ακοής. Μύθος και αλήθειες. Εφαρμογή του iphone για έλεγχο ακοής


Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., medlabnews.gr

Μύθος για την Απώλεια της ακοής: Η απώλεια της ακοής επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους και αποτελεί απλώς ένα σημάδι της γήρανσης του πληθυσμού.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι. Η πλειοψηφία (65%) των ατόμων με απώλεια ακοής είναι νεότεροι από 65 ετών. Υπάρχουν περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ μεταξύ των ηλικιών 18 και 44 με απώλεια ακοής, και σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο είναι σχολικής ηλικίας. Η απώλεια της ακοής επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ακοή. 
Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας, είναι τόσο φυσική όπως η αναπνοή. Ακούτε χωρίς σκέψη. Συζητάτε με ευκολία. Ξυπνάτε από τον ύπνο με το χαμηλότερο θόρυβο. Ωστόσο σιγά-σιγά, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Συνειδητοποιείτε πόσο συχνά πρέπει να ζητάτε από τους άλλους να επαναλαμβάνονται. Πόσο εξαντλητικό γίνεται το να παρακολουθείτε μία ομιλία. Και πώς η τηλεόραση είναι πάρα πολύ δυνατή για όλους, εκτός από εσάς. Ακόμα ξυπνάτε και μυρίζετε τον καφέ, αλλά δεν τον ακούτε να στάζει απαλά - και ούτε τα μισά από αυτά που λέει ο πρωινός εκφωνητής των ειδήσεων. Τι συμβαίνει; 

Σημασία της ακοής στη σύγχρονη ζωή 
Τι σημαίνει να έχει κάποιος μείωση της ακουστικής του ικανότητας; 

Θα μπορούσε να σημαίνει να μην ακούει το κουδούνι της πόρτας ή τη φωνή του-της συζύγου από ένα άλλο δωμάτιο. Θα μπορούσε να σημάνει την απώλεια βασικών πληροφοριών σε μία επαγγελματική συνάντηση ή την αποφυγή συνάντησης με φίλους από το φόβο της «αποκάλυψης». 

Η απώλεια ακοής μπορεί να παρεμποδίσει την ποιότητα της ζωής σας, να περιορίσει τη δυνατότητά σας να έχετε επαφή με άλλους, να προκαλέσει παρανοήσεις και κούραση, να μεγαλώσει το άγχος και να «φιλτράρει» τους χιλιάδες ήχους που δίνουν ευχαρίστηση και σημασία στη ζωή. Επίσης, η απώλεια ακοής μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα ασφάλειας ή ακόμη και μελαγχολίας. 

Ακόμα πολλοί άνθρωποι διστάζουν να ενεργήσουν όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση μιας απώλειας ακοής. Μέρος του προβλήματος είναι ότι η εμφάνισή της παρουσιάζεται βαθμιαία (και είναι ουσιαστικά αόρατη). Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη της απώλειας ακοής μπορεί να διαρκέσει χρόνια.. Μέρος του προβλήματος είναι η άρνηση. Η απώλεια ακοής μπορεί να είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης, αλλά λίγοι από μας θέλουν να παραδεχτούν ότι μεγαλώνουν. 

Αλλά ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πώς βλέπουμε την απώλεια ακοής και ως πολιτισμός και ως άτομα. Η απώλεια ακοής ήταν πάντα κάτι σαν στίγμα σε σύγκριση με τα προβλήματα όρασης. Για παράδειγμα ως κοινωνία, δίνουμε προτεραιότητα στην απώλεια μαλλιών μας, παρά στην απώλεια της ακοής μας. 

Ελέγχοντας την ακοή σας

Αντίθετα με τις περισσότερες ιατρικές εξετάσεις, οι εξετάσεις που μετρούν τη δυνατότητα ακοής είναι σχετικά γρήγορες και ανώδυνες. Ένας ιατρός ωτορινολαρυγγολόγος θα εκτελέσει πιθανώς 3 ή 4 απλές εξετάσεις που μπορεί να περιλάβουν: 

ωτοσκόπηση, ή εξέταση των αυτιών με ειδικό φακό 
ένα ακοόγραμμα, ένας έλεγχος ήχων που παράγει μια χαρτογράφηση ή μια γραφική παράσταση της δυνατότητας ακοής 
• και ένα τυμπανόγραμμα, το οποίο μετρά την πίεση του εσωτερικού αυτιού και αξιολογεί την κινητικότητα του τυμπάνου του αυτιού. 

Αυτές οι εξετάσεις εκτελούνται στο γραφείο του γιατρού και παίρνουν συνήθως λιγότερο μια από ώρα για να ολοκληρωθούν. Με τις πληροφορίες από αυτές τις εξετάσεις, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να κάνει μια ακριβή αξιολόγηση των ικανοτήτων ακοής σας και να σας συμβουλέψει σχετικά με όλες της επιλογές για την αντιμετώπισή της. 

Το iphone στην υπηρεσία της πρόληψης

Υπάρχει μια ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογή που τρέχει στο ipod/iphone/ipad, της εταιρίας Unitron, που μπορεί να βοηθήσει να ελέγξετε την ακοή σας. 

Το uHear ™  σας επιτρέπει να ελέγξετε την ακοή σας για να διαπιστώσετε αν είναι εντός φυσιολογικών ορίων, ή αν έχετε μια πιθανή απώλεια της ακοής.

Το uHear σας επιτρέπει να αξιολογεί την ακοή σας με τρεις διαφορετικές εξετάσεις:

1. Ακρόαση Ευαισθησίας. Χρησιμοποιείται για να καθορίσει τον πιο χαμηλό ήχο που μπορείτε να ακούσετε.

2. Ομιλία σε θόρυβο. Είναι μια μέτρηση της ικανότητάς σας να καταλάβει την ομιλία με την παρουσία του θορύβου.

3. Ερωτηματολόγιο. Είναι μια σειρά από δώδεκα ερωτήσεις σχετικά με την απόδοσή σας σε κανονική ακρόαση.

Αν το κάνετε και υποψιάζεστε μερική απώλεια ακοής, ζητήστε τη συμβουλή ενός γιατρού.

Το uHear σχεδιάστηκε από τον Donald Hayes, Ph.D. Διευθυντή του τμήματος Ακοολογίας της Unitron.

Ελέγξτε τον εαυτό σας! Καντε Τεστ στους φίλους σας! Τεστ στα παιδιά σας! Τεστ στους γονείς σας!

ΠΗΓΗ: MEDLAB IAΤΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων