ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ και ΟΞΕΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ και ΟΞΕΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Επιμέλεια Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες που είχαν συγγενείς πρώτου βαθμού με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ήταν άγνωστη η σχέση με το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Επειδή το έμφραγμα του μυοκαρδίου κτυπά περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες δεν δινόταν μεγάλη έμφαση στο οικογενειακό ιστορικό των γυναικών και μάλιστα στο ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Στόχος της μελέτης αυτής που έγινε στο τμήμα πρόληψης εγκεφαλικών επεισοδίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης, από τους Banerjee A, και άλλους ήταν να εντοπιστούν γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οξέος στεφανιαίου συνδρόμου και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.




Σε μία προοπτική, πληθυσμιακή μελέτη όλων των ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, μελετήθηκε το οικογενειακό ιστορικό για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα του μυοκαρδίου το φύλο και οι συγγενείς  πρώτου βαθμού. 

Συσχετίστηκαν δύο ομάδες η μία με 942 ασθενείς με πλήρη οικογενειακό ιστορικό και η άλλη με 1015 ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο / παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. 


Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων βρέθηκε ότι το 24,1% αυτών που είχαν οξύ στεφανιαίο συνδρόμο  και το 24,3% αυτών που είχαν αγγειακο εγκεφαλικο επεισοδίο/ παροδικό ισχαιμικό είχαν ένα συγγενή πρώτου βαθμού με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στο ιστορικό τους. Οι γυναίκες με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν γυναίκες αδέλφια ή μητέρα με εγκεφαλικό επεισόδιο. Αντίθετη τάση παρατηρήθηκε στους αντρες με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. 





Aρα γυναίκες που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με εγκεφαλικό επεισόδιο ή με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ανήκουν στα άτομα υψηλού κινδύνου να πάθουν  κάτι ανάλογο και πρέπει να προσέχουν πολύ περισσότερο και να κάνουν πιο συχνά προληπτικές εξετάσεις.

Πηγές: Circ Cardiovasc Genet. 2011 Feb 1.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων