Οι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή βλάπτουν την υγεία μας. Μικρές Συμβουλές | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή βλάπτουν την υγεία μας. Μικρές Συμβουλές

Επιμέλεια Αλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., medlabnews.gr

Περνούμε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή μας καθημερινά. Ο υπολογιστής έχει γίνει στην εποχή μας αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας.

Δεν είναι σήμερα ένας άνθρωπος είτε στην δουλειά είτε στο σπίτι να περνά οκτώ ώρες ή περισσότερες κάθε μέρα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, κάνοντας μικρέ συχνές επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Μάλιστα πολλές φορές δεν χρειάζεται να σηκωνόμαστε από το γραφείο μας για να πάμε να ψάξουμε χαρτιά ή φακέλους μια και όλα τείνουν να είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Το γεγονός αυτό μας κάνει να καθόμαστε όλο και περισσότερο μπροστά στον υπολογιστή.
Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν παιδιά που ξυπνούν και κοιμούνται με το υπολογιστή αγκαλιά.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να κουράζει σημαντικά τον οργανισμό και ακόμα να προκαλεί βλάβες στους μυς, στον σκελετό μας και στα μάτια μας.

Τα πιο συχνά προβλήματα που αναφέρονται είναι:
  • Koύραση
  • Πόνος, ένταση και ερεθισμός στα μάτια, οπτικά προβλήματα. Τα μάτια μπορεί να είναι ελαφρά ερεθισμένα (δηλ. ελαφρώς κόκκινα), να υπάρχει η αίσθηση ξένου σώματος και βάρους στους βολβούς, να δακρύζουν ενώ η όραση να θολώνει. 
  • Πονοκέφαλοι
  • Αυχενικοί πόνοι
  • Πόνοι στην πλάτη, στους βραχίονες, στους καρπούς, στα χέρια και στους μυς
Για την γένεση των προβλημάτων αυτών παίζει μεγάλο ρόλο, ο τρόπος με τον οποίο κάποιος κάθεται και εργάζεται στο γραφείο του με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή όπως επίσης και οι συνήθειες που αποκτά. Η διαρρύθμιση του γραφείου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και να συμβάλει στην πρόληψη μυϊκών και σκελετικών προβλημάτων.

Η οθόνη θα πρέπει να είναι σε τέτοιο ύψος ώστε ο λαιμός να στέκεται ίσια. Πιο συγκεκριμένα, το ύψος της οθόνης δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των ματιών. Ωστόσο η οθόνη μπορεί να τοποθετηθεί και χαμηλότερα ξεκουράζοντας τα μάτια και τον αυχένα.
  1. Η άρθρωση του αγκώνα θα πρέπει μα έχει κλίση 90 μοίρες, ή και λίγο περισσότερο, με τα χέρια να κρέμονται φυσικά στα πλάγια.
  2. Τα χέρια πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με την παλάμη, ώστε οι καρποί να είναι ίσιοι, να μην γέρνουν πάνω, κάτω ή αριστερά, δεξιά. Τοποθετήστε το πληκτρολόγιο κοντά στο σώμα σας έτσι ώστε να μη χρειάζεται να σκύψετε για να πληκτρολογήσετε.
  3. Οι μηροί πρέπει να είναι παράλληλοι με το έδαφος και τα πέλματα να ακουμπάνε ολόκληρα κάτω.
  4. Αν χρειαστεί υποστηρίξτε τα πόδια σας με υποπόδια..
  5. Η καρέκλα θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να υποστηρίζει την οσφυϊκή καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Πρέπει να διαθέτει καλή υποστήριξη της μέσης και μεγάλη πλάτη για την ανάπαυση ολόκληρης της πλάτης.
  6. Πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος για το ποντίκι. Προαιρετική είναι η χρησιμοποίηση υποστηριγμάτων καρπών με μεγάλη προσοχή στον καρπιαίο σωλήνα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του καρπού και δεν πρέπει να περιορίζεται.
  7. Χρησιμοποιήστε μία ρυθμιζόμενη βάση εγγράφων εάν εργάζεσθε στον υπολογιστή και διαβάζεται χειρόγραφα ταυτόχρονα. Η βάση πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο ύψος και να έχει την ίδια κλίση και απόσταση με την οθόνη.
  8. Εφόσον έχετε πονοκέφαλο, ένα ελαφρύ μασάζ στον αυχένα βοηθάει στον να χαλαρώσουν οι μυς της περιοχής.
  9. Αν αισθάνεστε σαν να έχετε άμμο στα μάτια σας, ρίξτε τους κρύο νερό ή χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα. Είναι αποτελεσματικά, ακίνδυνα και μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όσες φορές θέλετε
  10. Χρησιμοποιήστε μόνο τα γυαλιά που σας έδωσε ο οφθαλμίατρός σας και εφόσον υπάρχει συνταγή διόρθωσης. Υπάρχουν ειδικά γυαλιά για computers που έχουν ειδικές επιστρώσεις για την μείωση των ανακλάσεων και 10% σκουρότητα για την αντιμετώπιση της φωτεινότητας της οθόνης. Προσφέρουν πιο ξεκούραστη όραση. Συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας για τα γυαλιά αυτά ή για εκείνα με διόρθωση που πρέπει να χρησιμοποιείτε.
  11. Να μην ξεπερνάτε τις 4 συνεχείς ώρες εργασίας μπροστά από τον υπολογιστή κάνοντας διαλείμματα των 10-15 λεπτών. 

Εάν κάνετε χρήση του Η/Υ για πάνω από 2 ώρες τη μέρα θεωρείται απαραίτητη η εισαγωγή εργονομικών ρυθμίσεων στον χώρο εργασίας σας.

Προσπαθείστε να εφαρμόσετε έστω κάποια από αυτά τα παραπάνω μέτρα και θα δείτε ότι θα φύγουν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και ίσως δεν έχετε εστιάσει την προσοχή σας ότι φταίει η πολύωση χρήση του υπολογιστή. 







Ωραία θα ήταν να είχαμε στην διάθεσή μας το διπλανό εργονομικό κάθισμα!!!


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων